嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

猴棗末 - G6PD小朋友可食嗎?

我仔仔14個月大, 上星期傷風, 睇過西醫吃了藥鼻水收了, 但就仲有咳. 半夜咳得好辛苦扯住氣. 好心痛!
有朋友介紹食猴棗末, 昨日專登同老公去位x堂 同余x生問, 兩間聲稱係純100%, 看過盒上成份無牛黃, 珍珠末, 金銀花等 (G6PD小朋友忌食中藥), 後來再同職員講明仔仔係有G6PD, 點知兩間反應係唔同.
1. 位X堂職員: G6PD小朋友可以食, 我地係純100%, 絕無其他成份. 無問題. 食完會止咳, d痰食係大便排出.
2. 余X生職員: G6PD小朋友呀?! 你唔好買喇, 唔食得架!
(因我心諗點解一間得一間唔得呢??-( )再追問: 盒上成份無註明有牛黃, 珍珠末喎, 係唔係入面有溝到呢? 跟住另一職員再加口話唔好買, 唔食得架lei.
當然, 我同老公都無買, 因賣者無理由有生意唔做.......

請問有無G6PD小朋友媽咪, 試過買猴棗末俾BB服用呢?

大宅

Re: 猴棗末 - G6PD小朋友可食嗎?

有無媽咪可以幫忙答到我呢?!! thanks!

珍珠宮

好媽媽勳章

我諗都係唔好食啦,其實咳都未必要食呢d的呀,我細佬都有G6PD,我見要好小心食藥架,唔係要入院換血的

大宅

唔食得架, 我個仔都有g6pd, 有次上有關講座話"牛黃, 珍珠末, 金銀花"三樣野都唔食得, 既然猴棗末有呢d成份就唔好食, 五花茶其中一花係金銀花, 所以將來都唔好比仔仔飲呀!

有關g6pd的website:
http://www.hkbh.org.hk/G6PD.html

別墅

我有以下經驗, 希望可以幫到妳:
1. 我個仔都有G6PD, 我有給他食猴棗未都沒事,但一定要是100%純猴棗未先至得, 因為有很多叫''猴棗散''的就是混入了khli617所講的藥材,誤食就會出事了(我買余仁生的)
2. 如果小朋友是因為氣管敏感才咳的, 可以想想買空氣清新機,因為我個仔食了猴棗未沒有大效用, 反而用了空氣清新機OK 了 .

Connie

首頁

尾頁

跳至