意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 0|主題: 84963

跳至
終於來了

大宅

國民生產總值:4221

終於來了

等了16個月,親戚終於回來了。
終於來經了.

早前我還怕是有事,預約了看醫生.
終於一天都光晒. :-P

男爵府

國民生產總值:7995

Re: 終於來了

pc9,
vow, my aunt already visited me when Moses was 1 year.. so you are so lucky! but wondering why you will have M later than me, because i think i bf Moses more frequent than you, also i bf him at midnight too. ?? ?-( ?-(

大宅

國民生產總值:3684

我也在上個月, 即ryan差不多14個月時來了!
但我好奇怪, 自上個月來完後, 我今個月只得幾滴便再沒有了! 是否有問題? 還是你們都一樣?

男爵府

國民生產總值:5774

我在玫瑰幾個星期大已來了, 當時很驚奇, 所以馬上致電醫院問姑娘, 姑娘話如試過連續6個小時沒餵, 就會有機會來經。

大宅

mon,yuenwa,
就是因為餵得疏,而遲遲都未來經.
以為是甚麼問題.

現在知道沒問題了.都覺得慳唔少.

gigiso,
你的問題,我都想知道答案.

各位,
餵母乳期間,月經準時嗎?
我一向都十分準時的.
不知道餵母乳會否影響呢?

大宅

國民生產總值:1964

BB 七個月大時, 親戚已經來了, 以前未生之前會好亂, 但係依家準時左, 同埋無以前咁多。之前都聽過人講, 如果餵得疏左就會有經期, 初時唔知, 仲以為跟住餵返密 d 就會停返, 點知唔係喎, 後來有次病左睇醫生順道問o下, 點知醫生係無可能會停, 除非你有左啦。(真係死蠢)

M come 期間感覺上奶量真係少過平日, 唔知其他媽咪係唔係咁呢 ?

大宅

國民生產總值:1567

pc9 寫道:
各位,
餵母乳期間,月經準時嗎?
我一向都十分準時的.
不知道餵母乳會否影響呢?

唔準時, 我上個月遲了四日, 幾驚會係有左, 後尾問過bk媽咪, 佢地會個半月先一次m, 甘點知我隔左十八日, 又再來一次, 真係估佢唔倒

子爵府

國民生產總值:10465

Mine is not yet... now heib is 22 months old lu...

大宅

pc9
我以前都好準時, 剛來返這兩次都是剛好相隔一個月, 之後係點就真係要睇下喇!

版主

國民生產總值:15854

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

準時與否? 停餵奶多個小時就恢復M? 我相信是因人而異的.
我就是在產後6星期就來了, 而且每月準時報到, 量也平均.
我除了在兒子出生後64小時內沒有餵哺外, 待他開始要吃後, 我就像是頭母豬, 3小時沒有餵哺也沒有試過. 或者是因為產後64小時沒有餵哺而所以6星期後就來嗎? 從來沒有問過這問題, 有機會問問.

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

國民生產總值:8476

BB戒了夜奶後就當然會有連續6個小時沒餵的情形出現, 好彩我的auntie還未造訪!

yuenwa 寫道:
我在玫瑰幾個星期大已來了, 當時很驚奇, 所以馬上致電醫院問姑娘, 姑娘話如試過連續6個小時沒餵, 就會有機會來經。

之前聽說餵人奶的媽媽沒有月經因為荷爾蒙只集中安排母乳; 如果又餵緊又有月經, 會唔會因為荷爾蒙的"資源"唔夠分配所以奶又會少左月經又亂左呢?-(
EggR 寫道:
M come 期間感覺上奶量真係少過平日, 唔知其他媽咪係唔係咁呢 ?

大宅

我之前也是長時間(上班期間)不泵, 但上個月有幾日下班也沒有即時泵, 所以就才來。
是否有m就會大機會再有bb? 我也心思思呢! 不過尚未準備好...

男爵府

國民生產總值:7650

囝囝巳經十四個月,我仲未有m呀.
上次囡囡就停

男爵府

國民生產總值:5774

我的經期都很準, 沒有因餵母乳而不準。

洋房

國民生產總值:263

我剛剛就是上黎問呢個問題...
我剛剛產後6星期來m....只是在3,4星期時因出外而餵過奶粉而無餵到人奶....其餘時間全部埋身餵..
我很擔心是不是我身體出了毛病...還是我日前食過凍野...所以來m呢...???..要看醫生嗎?

複式洋房

國民生產總值:123

dear all,
i'm a bit worried.
I has started breastfeeding 1 time at night since My bb was 11 months old (now he's 16m), in-between, i do not even pump it out.
But i still have no sign of having period, u know i want to have another bb.

Any signs right before the period comes??
cheers, lyon
My Little lovely son, Carsten was born on 16 Sept 2003.

大宅

lyon,
你BB比我的小一天.

我間中都有子宮漲的感覺,就像以往來經前一樣.
但一直沒有來經.
所以我早兩個月預約見醫生.

複式洋房

pc9,
what did u check when seeing the doctor?
how often do u feed your bb?
i had a check-up around Sep/Oct, the doctor scanned my uterus and said it would take me some time to ovulate again.

u know i have fed my bb since Sep-04 :
at around 9:30pm
midnight 3-4am - if bb wakes up
at around 6 or 7am - if bb wakes up before I go to work at 7.30am
the rest of time is in the office - no pumping out
My Little lovely son, Carsten was born on 16 Sept 2003.

複式洋房

hi pc9,
r u busy?
pls respond if u see my questions.
thanks, lyon

大宅

lyon,
不好意思!miss 了你的message.

我預約了2/2去見醫生.
我都在9月底我曾經照過超聲波,醫生看到我子宮壁很厚.
說應該三兩天便來經,可是過了幾個月還沒有來.
所以很擔心.便約見醫生.

我一直是早晚餵BB,中午在公司泵奶一次.
孩子很早便不吃宵夜.

是啊!月經是在我停止中午泵奶一星期後來了.
應該是這樣!!!! :mrgreen:

你一天也餵三次,跟我從前差不多.
也許只餵兩次,就快來了.

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.