在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日終於遞左辭職信不過好擔心唔知幾時先可以搵到工

如題 :-|

子爵府

Re: 今日終於遞左辭職信不過好擔心唔知幾時先可以搵到工

咁點解妳唔找到工致辭職呀?

複式洋房

好難捱啊,我已經唔想再係度返工啦,我雖然我辭職但佢都會出雙糧比我,

別墅

donnelgirl,
我都係喎, 我都好担心揾唔番工做, 但係做得唔開心真係好慘, 日日番工都好似上斷頭台咁. 我家努力呀.

複式洋房

RuiRui

咁你有冇辭職啊? 我昨日辭左啦, 成身鬆晒,而家諗住過左年先搵,你呢?

別墅

我上個星期都遞左辭職信啦, 邊揾邊睇仔, 急唔嚟....雖然我都好担心!

大宅

我同你地既情況差唔多, 都係要搵工, 不過都急唔黎, 我家下做開o個份返5d架咋, 好想搵番份5d job

大宅

我都係番5d又係會聽日辭職
搵到好既就做唔係就會係屋企湊仔
日日番工好似去水咁真係好難捱
我公司仲賤到迫我簽warning
double pay已收

別墅

我都係番五日, 所以點解捱咗咁耐都唔捨得走. 如果唔走, 我怕生下一個會生個苦瓜出嚟. 希望好快可以揾番份5d工就好啦. 但如果番工開心, 5日半都好過呢度.

子爵府

其寅真係好佩服你地, 我如果唔做真係轉唔到身, 因為開支大, 有個BB真係要左唸右唸, 以前無個陣, 真係拍下 "AT PAT" 就走, 搵唔到都唔敢某某然遞信, 係公司俾老闆駛到隻 "DOG" 都唔敢 有半句聲出
:cry: :cry: :cry:

大宅

岩 .... 讚成

RuiRui 寫道:
我都係番五日, 所以點解捱咗咁耐都唔捨得走. 如果唔走, 我怕生下一個會生個苦瓜出嚟. 希望好快可以揾番份5d工就好啦. 但如果番工開心, 5日半都好過呢度.

別墅

無工番買野就要就住就住, 唔可以好似以前咁, 見到喜歡就買. 真係担心白頭髮比而家重多啲.

大宅

係呀, 無工番留o係屋企湊仔, 好多野做架, 係無時停, 重有會同老公多左磨擦tim
RuiRui 寫道:
無工番買野就要就住就住, 唔可以好似以前咁, 見到喜歡就買. 真係担心白頭髮比而家重多啲.

男爵府

我好羨慕你哋咁勇敢, 我都好想遞信, 因為比間公司剝削得好犀利, 但辭職後又驚揾唔番(須然現在份糧仍然唔夠cover), 始終有個b又返緊k1, 開支真係好大. 唯有在此祝你哋好運, 快啲搵到好工.

民房

ho_fish

100% agree. I quit and became a FT house-wife before. Very very difficult. On one-side, it's good for my daughter. On the other-side, i was struggling whether i'm right or not. I am in deep worry that I'm wasting my time. I'm just early 30s.

Later on, I started working again. I hire a maid at home to take care my sweet heart. I feel much better. I can spend my own money, though my husband gave me to spend in the past. But it's totally different. I have my own time. I can even go to evening school to learn more.

I think i am happier.

大宅

我好羨慕你哋咁勇敢, 我都好想唔簽份renew contract, 因為我做了3年都冇人工加,眼見個個同事都有,而我boss想加比我(因有兩位同事走了,唔比請人要我跟另一位同事定埋),但都比佢上頭cut左,仲要公司跟政府一樣共度難關減3%,剝削得好犀利, 但辭職後又驚揾唔番(須然現在份糧仍然唔夠cover,但勝在可準時收工),始終有兩個b返緊k,開支真係好大,唯有邊做邊搵啦,搵到就即時遞信. 在此祝你哋好運, 快啲搵到好工.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~珍惜眼前人 :-)

男爵府

我都計劃2月遞信, 我希望好快搵到第二份工啦.

男爵府

好媽媽勳章

我等4月出埋bonus就遞信 :evil:

複式洋房

我公司過咗年之後會減人手, 我應該都無得留低. 依家都十五十六, 好唔好炒咗個工人自己睇返囡囡. 但係無咗我份人工不但之無錢可以儲起仲要非常慳先可以. :cry: 都唔知點好.

複式洋房

I don't have the guts as before to quit the job before finding a new one because I am over mid 30 and have 2 kids + 2 home mortgages to take care. The pay of this job is good & stable (can leave before 6:00pm) but my boss & big boss are mean. I don't have anything to perform myself or to improve myself while staying in this company. I will become very less competitive. Also the company structure will be changed in this year, my post needs to travel to China occasionally, so I have to look for another job this year. Wish me good luck la!
:-)

首頁

尾頁

跳至