意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 5|主題: 133516

重食唔食得?

水晶宮

國民生產總值:55493

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

重食唔食得?

A.剛在雪櫃找到一盒「高麗參」(擺左起碼 10 yrs gar lar,d 參有一韃韃深色,有 2 枝個參頭有少少發霉,但全部都重有『參味』)

B. 另又有一盒「龜膠」,一定超過 10 yrs,但未開過 gar

[size=large]咁重食唔食得 gar,使唔使掉左佢呢 ?-( ?-( ?-(

如果重食得,我就唔想掉 gar lar,太浪費 ar ma,但如果食我唔死,All 到痴線都大劑,請問有無人知,請幫幫忙,謝謝
路遙知馬力,日久見人心!

大宅

國民生產總值:1809

Re: 重食唔食得?

不如你問下藥材舖或中醫仲好啦,
話晒都係食落肚.
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

珍珠宮

國民生產總值:42613

醒目開學勳章 畀面勳章

我都係咁話!始終我地唔係專業吖嘛!無謂搵條命仔靠飛 話時話做乜收埋啲野咁耐

康仔媽咪 寫道:
不如你問下藥材舖或中醫仲好啦,
話晒都係食落肚.

大宅

國民生產總值:1845

幫你打電話問佐我個中醫師.
高麗參 - 可以食.
龜膠 - 可以食.

不過hehalady, 你食的份量就要落少d.

水晶宮

[size=large]Hello love!(康仔媽咪、包包&魔怪媽咪、holiday)

昨晚唔敢攞條命仔黎搏 ...... 終於收番埋 d 陳年舊參,攞左 d 新 d 嘅出黎燉雞 ....... [size=X-large] :mrgreen: :mrgreen:

holiday 寫道:
不過hehalady, 你食的份量就要落少d.

[size=medium]holiday

好多謝妳嘅幫忙啊 ,btw,[size=medium]點為之份量少呢?-(

正所謂:[size=large]食又死、唔食又死,所以我昨晚都飲左 3 飯碗燉湯 + 雞(一於做隻飽鬼) :mrgreen:

[size=large]多謝關心,我會節制下 gar lar,唔會點笠亂食野 gar lar,THANKS AGAIN

[size=medium]包包&魔怪媽咪

妳波屎係一個「呢 fair」嘅人,咁 d 野塞左落雪櫃,唔「剿」出黎,都唔記得有乜係度 law

大宅

乖乖地. 唔好食"雞"住. 改用"豬肉"啦. 一樣咁好味 GAR.

無花果煲豬展

水晶宮

[size=medium]就係[size=large]日日都食豬肉[size=x-large]好悶呀 :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

我飲茶果陣,都忍唔住口,食[size=large]山竹牛肉

大宅

試下煮d雜菜食. (雲耳+冬茹+竹竺+發菜+瑤柱+娃娃菜放最底, 用電煲上) 暖笠笠,好好味.

咸豬肉 - 豬肉"10"熟, 放多d鹽係面, 攤凍, 切片即食. 好好味.
鹵豬肉 - 用花椒八角+木桂+老抽+生抽+彊+少少片糖, 一齊鹵. 好好味.

水晶宮

[size=medium]holiday

[size=large]Oh ....... 妳真係細心 gar 啫 .......[size=x-large] I love you

[size=medium]BTW,我唔食得『花椒八角』becos very 燥!

[size=xx-large]Thanks again

大宅

國民生產總值:2851

hehalady 寫道:
A.剛在雪櫃找到一盒「高麗參」(擺左起碼 10 yrs gar lar,d 參有一韃韃深色,有 2 枝個參頭有少少發霉,但全部都重有『參味』)

B. 另又有一盒「龜膠」,一定超過 10 yrs,但未開過 gar

[size=large]咁重食唔食得 gar,使唔使掉左佢呢 ?-( ?-( ?-(

如果重食得,我就唔想掉 gar lar,太浪費 ar ma,但如果食我唔死,All 到痴線都大劑,請問有無人知,請幫幫忙,謝謝

hehalady,
我都有罐高麗參,無十年咁耐,但係都有5年啦! 之前都係好似你咁諗,唔知仲食唔食得, 睇0左你地留言,我都方心食. 都唔知點整好,咪擺下擺下咁耐loh

水晶宮

[size=medium]foreverko

妳果罐開左未 gar ...... 如果未開,就更加唔使驚喇!

[size=large]高麗參燉雞

真係好好味 gar

大宅

國民生產總值:2851

hehalady ,
收到pm啦, Thx

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.