意見反饋
義工

產前產後 今日: 28|主題: 240879

各位靚媽咪請指教一下, 如果四月出世bb, 買乜衫仔呀

大宅

國民生產總值:2474

男爵府

國民生產總值:5316

Re: 各位靚媽咪請指教一下, 如果四月出世bb, 買乜衫仔呀

四月出世bb ,

雖然有d 熱 , 但係唔係都會著長袖衫 , 長袖和尚袍law ! 我會買埋初生bb 褲 tim ! 著左袍 加 褲 , 唔駛對腳空洞洞 , 唔駛下下包毛巾 , 方便d ! <== 上年經驗 ( ^_^ )

公爵府

國民生產總值:28259

Re: 各位靚媽咪請指教一下, 如果四月出世bb, 買乜衫仔呀

4 月份, bb 最少要著兩件長袖, 入面薄身長袖綁繩底衫, 出面長袖長袍/夾衣, 不過初生多數著長袍, 加埋手套, 襪仔, 短袖應該唔駛住, 再大 d 先著.

都要準備定包被, 尤其去檢查果陣, 更加一定要.
[/url]

複式洋房

國民生產總值:222

我都唔知買咩,我而家買左5件短1件長和尚袍,一張包被,3件夾衣,同2對手套1對襪仔咋,我都唔知夠唔夠,我屋企人又叫我唔好買夾衣話麻煩,大家知唔知邊到有d被仔比初生bb用架?我套王鴨床圍張被我覺得太大張,比bb用好似好危險

公爵府

Cara,
你 bb 係咪都係 4 月左右出世呀? 你都係買多兩件長身和尚袍好 d, 買多一兩條長褲仔以防 bb 凍, 襪仔我買左一合成半打

你買得少, 萬一 bb 尿尿/飲奶時整濕左, 你要成日洗衫架喇, 但係都唔係買太多, bb 快大, 我諗最少每樣都要半打到.

你怕被仔大張, 可以用睡袋, 咪放心 d 囉.
[/url]

複式洋房

係呀我個bb都係4月bb,褲仔邊到有得買呀??我係吉之島見唔到呀,我都有想過買睡袋架,不過都好厚4月用又好似厚左d

公爵府

因為而家係冬天, d 公司最多賣厚衫架, 最多都係賣下 d 薄身底衫仔, 所以我就之前趁住夏天買定先囉.

如果你想搵比較薄身 d 既衫/被仔, 我諗一係要等轉季/過年後, 或者去 d bb 百貨, eg 荷花睇睇喇.
[/url]

複式洋房

T-T4月份雖然話好月份for bb出世,但買衫仔好頭痛,而家唔覺唔覺買bb野都用左成大約6k啦,都唔知仲有d咩未買,又好似唔夠用咁...

公爵府

你有冇去吉豬島呀? 佢有個嬰兒用品 list, 做參考都幾好架, 我打出黎, 你參考下啦.

嬰兒用品:
1) 奶樽 8,9 oz (6個)
2) 奶樽 4 oz (2個)
3) 消毒奶煲 (1個)
4) 消毒消潔劑 (1 支)
5) 奶樽鉗 (1個) - 有 d 奶煲會送埋
6) 清潔奶樽刷及奶咀刷 (1套)
7) 安心假奶咀 (2 個)
8) 奶粉格 (1個)
9) 探熱器,耳溫計 (1個)
10) 指甲鉗 (1 個)

家居用品:
1) 嬰兒床, 音樂吊傘 (1套)
2) 被,床圍,床笠,枕頭 (1套)
3) 枕頭,欖枕,毛毯 (1套) - 我覺得唔係必需
4) 隔尿墊 (2張)
5) 監視器,收聽器 (1套) - 都唔係必需
6) 蚊帳,防蚊器 (1套)
7) 手推車,雨蓬 (1套)
8) 揹帶 (1個)

衣服用品:
1) 和尚袍 (6件)
2) 長袍 / 兩用袍 (4件)
3) 外套 (2件)
4) 肚臍布 (2條)
5) 手套,腳套 (2套)
6) 包被 (2件)
7) 帽子,襪子 (2套)

清潔&衛生用品:
1) 面盆,浴盆連浴網 (1套)
2) 毛巾,面巾 (2套) - 我買左起碼半打以上
3) 爽身粉,粉盒 (1套)
4) 洗頭水,沐浴露 (1套)
5) 棉花棒,棉花球 (1套)
6) 髮刷,鼻孔清潔器 (1套)
7) 消毒臍帶棉 (1包)
8) 濕紙巾 (1盒)
9) bb 油 (1支)

產後及哺乳用品:
1) 產婦衛生巾 (4包)
2) 網褲/紙內褲 (2包)
3) 哺乳胸圍 (2個)
4) 乳墊 (2盒)
5) 吸奶器 (1個)
6) 乳頭保護罩 (2個)
7) 床墊 (2包)
8) 收腹束腰褲 (2條)
9) 束腹帶 (1條)

[/url]

禁止訪問

國民生產總值:10761

複式洋房

蚊帳,防蚊器 (1套)
揹帶 (1個)
長袍 / 兩用袍 (4件)
外套 (2件)
肚臍布 (2條)<-邊到有得買?
帽子
毛巾,面巾 (2套)<-係唔係一定要買bb專用架?我見要100蚊1條喎
消毒臍帶棉 (1包)<-邊到有得買
bb 油 (1支)
收腹束腰褲 (2條)
束腹帶 (1條)

仲有好多野未買....

公爵府

呢個 list 有 d 野係唔太需要架, 你要自己衡量下.

蚊帳,防蚊器 (1套)
--> 我冇買

肚臍布 (2條)<-邊到有得買?
--> 我冇買, 因為我會用棉花棒同棉花片黎抹

毛巾,面巾 (2套)<-係唔係一定要買bb專用架?我見要100蚊1條喎
--> 大毛巾我就買左一條黃鴨, bb 專用既, 同埋一條好軟身既大毛巾, 普通家庭用品果 d.

消毒臍帶棉 (1包)<-邊到有得買
--> 去荷花/護協應該有, 不過我都冇買, 通常都會用棉片加消毒藥水抹

[/url]

複式洋房

唔該晒呀,我知道仲要買咩啦^^

公爵府

唔駛客氣, 我都好彩搵到呢個 list 喳, 先唔駛倒瀉籮蟹囉, 想清楚 d, 去吉豬島 bb 部 counter 度, 睇下仲有冇呢張咭仔拎, 袋住方便執野.
[/url]

複式洋房

我d野全部都係吉之島同荷花買架,我又唔覺黃埔吉吉有呢張咭...

公爵府

咦, 我同你一樣, 全部都係吉豬島 & 荷花買.

我係荃灣吉豬島度拎, 屯門都有, 佢地放係 counter 側邊 d 架上面架, 我而家都仲見到
[/url]

大宅

國民生產總值:1056

15週年勳章

Cara
黃埔有呢張咭,係bb部收銀個度,自由取的
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78272/banner00.gif[/img]

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.