爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

民房

你應同你的另一半是Power Point嗎?

各位,
我的另一半是位Power Point,她講野好有Power,又有Point
例如,她會要求我在她做錯了事的時候要馬上提醒她,免得她日後會再犯錯。
誰知我告知她的時候,她就恕氣衝天地、很有Power地說:「乜話!你夠胆就同我講多次,究竟係咪我錯?!」
老友,你有無衰過,我就已經找死了! :cry:

民房

Re: 你應同你的另一半是Power Point嗎?

極品兄:
感同身世!!!!!!!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

民房

究竟男人可以用什麼字來形容呢?!

伯爵府

2021勳章

極品先生 :mrgreen:

看到你所言...我 '會心微笑' , 我都是這樣的太太哦!
其實往往過後都自知理虧的, 就是找不著下台階吧 !
心底倒是佩服老公的, 但有多少人喜歡給別人找出錯處呢 !

其實你也是Power Point, 否則你太太怎會請你提點她呢....
就是她也認定你是有 Power 亦有 Point 吧

大宅

女人大你要大番佢(不過要有道理)

男又要振下夫光
唔好比女人瓜瓜叫

民房

mameme ,

多謝你的安慰,但為何她又要我告訴她呢?!正所謂唔講自己又激鬼氣,不講又死。有些人話不可即時講,待她平服過後才講,她就會話你小氣、記仇、、、、真係好有Points

我眼都眨了

民房

Long高人,

怎樣可以大番佢呀???請賜教.....

女人何時會講道理呢? 很難掌握哦.....

頭痛、頭痛...

洋房

壞男人中的極品,

男人是重理性,重分析。

女人則重感性,重關係。 :-P

所以你用常理分析你的另一半,就一定失準,計算錯誤。 ?-(

伯爵府

2021勳章

極品先生,

若果响無事發生時, 佢請你提點佢係出於佩服你既心態, 係清醒既(當時喎!)
但若事情發生後, 佢果句 ''嗱..你話喇...你話我有無錯吖!''
若你認真咁點出錯處...你就出事喇
提點人都有技巧同講時機既, 但身為丈夫...說話往往比較直接(尤其是你睇住佢撞板時), 老公鬧我時都幾惡頂架...但自己有無錯自己都知既, 不過落唔到台就會出女人絕招---發爛渣囉 你試下換個表達方式啦, Long講得好啱, 只要你有道理, 佢冷靜時係明白既就得啦, 只要佢知錯能改你就已經幫到佢, 呢樣先係目的麻! 我老公話-- 女人發顛時既目的就只係為咗想發顛, 係無理由講既, 咁睇你點接招架啫...若果你太太係唔係都低頭認錯....你會鐘意嗎? 忍下啦...記住你既目的係想引領佢知錯而唔係要佢認錯, 其實你倆都幾可愛吖!

民房

極品先生

你都算極品囉!女人咁話你又信呀!咁直接死梗!因為我老婆都係咁。唯有

洋房

我覺得男人要有男人的尊嚴和角色,點可以時時俾女人話到頭也抬不起來o架。一於起革命!做個大男人........!!!不過是好好大男人,即係好好地去愛另一半呀,那麼她就會有安全感,少D發爛啦, right?
 :lol::-D:-P 家有淘氣嬌妻及得意仔仔 :-P:-D:lol:

民房

[size=x-large]革命!革命!革命!.................. :exclaim: :exclaim: :exclaim:

民房

我革命尚未成功所以我仍須努力、努力、努力
各位女士們有何高見

洋房

hahaha

男爵府

我就好同意mameme 既講法,慢慢黎啦!

大宅

我諗...我同我老公都互相覺得對方是power point, 佢成日覺得我打橫point (打橫黎), 我就覺得佢一唔啱就直point (直插), 大家都好powerful!
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

大宅

壞男人中的極品,

我覺得這是人性!

「誰知我告知她的時候」,問題不在於你的「告知」,而在於你「如何告知」!(記得一次老婆跟我說:「你說的都不錯,但我不鍾意你的說話態度呢!)

有多少人/政府/老闆說:「我誠意接受批評、意見!/我有不對的請話我知」結果呢...............大家心中有數。

註:面對面溝通成功的“四要素”——語言 (7%)、語調+表情+手勢 (93%)

Raymond

壞男人中的極品 寫道:
各位,
我的另一半是位Power Point,她講野好有Power,又有Point
例如,她會要求我在她做錯了事的時候要馬上提醒她,免得她日後會再犯錯。
誰知我告知她的時候,她就恕氣衝天地、很有Power地說:「乜話!你夠胆就同我講多次,究竟係咪我錯?!」
老友,你有無衰過,我就已經找死了! :cry:

民房

我同意raymond的“四要素”,但揀o岩時間都同樣重要。另外,有時發

伯爵府

2021勳章

極品先生,

點呀...同太太好返味呀 ?

Raymond既 '四要素' 都好啱用, 好多時語調同表情佔好大影響, 手勢就因個人而異, 內容既價值會被語氣同表情影響, 價值既意思係指選擇邊句入耳, 我本性比較情緒敏感化, 第一句唔啱聽就會被情緒控制, 佢講咩都唔啱聽, 有時甚至不惜駛出PowerPoint 黎橫折曲 就只係為左要拗到佢肯就我為止,(越諗老公越偉大 :mrgreen: ) 至於時機就真係要睇心情喇, 係好難觸摸架...咁但係又無可能原全觸摸唔到架! 真係要睇你D男士醒唔醒同多唔多留意你太太既眉頭眼額喇!

至於老公用發顛反擊, 都試過幾次架, 呆晒架我...真係會突然醒一醒...(oh !佢頂唔住喇, 到佢底線喇, 我係咪過份咗呢), 咁要睇下咩事喇...我試過出軟功囉...喊囉 (其實係比佢嚇到喊 ) 然後..."你咁大聲做咩喎!", 亦有試過頂住道氣..'咩呀! 講我唔過靠大聲呀!'...開戰(當然只限舌戰), 通常過後都會再講件事黎討論...我老公係唔提唔罷休果隻, 佢一定要有結論...絕唔會忍左就算!

總之...火紅火綠'就'得就 '就下'啦 !
祝你地革命早日成功能達雙嬴...係雙嬴喎! 兩公婆唔存在邊個'大晒'架!

首頁

尾頁

跳至