嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

洋房

多飲水。本來多飲果汁也可以,但如果只飲果汁而不飲水,那就通常不夠水了。
最重要是找出原因。如果沒有明顯的原因,一般都是找兒科醫生好。

我係呢個網站搵到相關資料, 你可以上去睇吓:
http://www.seedoctor.com.hk/disease/ill-2.asp?ill_cat_id=3

大宅

我家的bb 17個月大,已經日日經常飲水,而且又有食菜,生果如木瓜,西梅,以及yogurt,但始終便便都好硬好粗。每次去便便都十分辛苦,又痛又流血,以致她有便便恐懼,每兩天才去一次,想去但除褲後到Potty用力又話無。她自小已經用Potty便便,以前未加太多固體食物時便便沒有問題的。

有沒有媽媽遇到類似的問題? 可如何解決?

珍珠宮

好媽媽勳章

可能佢條腸活動得唔係咁好 ,,

我個女歲半前都有呢個問題困擾 ,
煩左半年 ,, 乜方法都試過哂

別墅

我囡囡現在2歲, 歲半開始我給她吃乳果糖(只用建議份量的一半), 問題解決了. 一個月前, 我停了乳果糖, 每日給她兩種水果和多些水, 便秘沒有再出現.

原帖由 小露比* 於 09-8-19 18:29 發表
可能佢條腸活動得唔係咁好 ,,

我個女歲半前都有呢個問題困擾 ,
煩左半年 ,, 乜方法都試過哂

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 DorisTSL 於 09-8-19 19:00 發表
我囡囡現在2歲, 歲半開始我給她吃乳果糖(只用建議份量的一半), 問題解決了. 一個月前, 我停了乳果糖, 每日給她兩種水果和多些水, 便秘沒有再出現.

...

我女1歲-歲半便秘,,
有睇醫生,都有keep住食乳果糖呀
不過都無乜效,,唔知關唔關佢唔足月+腸胃差事
不過佢真係飲得少水
果陣日日谷佢飲10oz水以上,,
先稍為好少少,到佢肯坐廁所痾,用岩力痾就解決左問題

大宅

比佢食d香蕉或大蕉或皇帝蕉。幾好架!
或飲開奶茶!
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

大宅

BK Milk勳章

糙米

大宅

我個仔同女都係咁, 四個月開始, 見佢2-3日無便便,就飲2安西梅汁加一安水.每日兩次.(早/晚)
八個月開始日日食生果同飲多d水,到而家都有枝西梅汁看門口.

男爵府

試下火龍果吖, 通便一流

複式洋房

如果可以食生果做早餐,對便便一流~

早餐可以飲新鮮榨生果汁,或者食生果
生果要水份高的,如木瓜,西瓜,火龍果,apple(dont banana,榴槤,...)
生果係一定要新果切,新鮮榨的
切開后15分鐘內,要食完呀
如果唔係d營養素會冇曬,15分鐘后只淨果糖~
所以一定一定15分鐘內~~

試一試睇吓有冇改善~~
大人同小朋友都可以用呢仲个方法
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

別墅

lylbb....我囡囡都係咁.....轉過奶粉,又睇過醫生都無好轉...次次見囡囡POO咁辛苦就心痛到爆...次次POO POO都流血.....唉...仲有咩好方法呀...各位媽咪.....

大宅

原帖由 Lingpun 於 09-8-27 11:40 發表
lylbb....我囡囡都係咁.....轉過奶粉,又睇過醫生都無好轉...次次見囡囡POO咁辛苦就心痛到爆...次次POO POO都流血.....唉...仲有咩好方法呀...各位媽咪.....

我個女之前同你個女一樣, 次次poo都有血, 中西醫都看過. 最後我比阿女食明治細仔 (雖然佢已經10個月). 因為細仔奶粉去便便會比大仔好, 你可以試試

首頁

尾頁

跳至