意見反饋
義工
跳至
[2004年或之前] 小B的鼻屎~~~

版主

國民生產總值:132682

2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

小B的鼻屎~~~

Kevin仔呢幾朝都發脾四, 因為夜晚開暖爐訓 (其實係好少暖, 充油式開單邊) 姑娘話小B會分泌多D來保護鼻膜... 咁D鼻屎好入, 自己清唔到... 佢好努力咁"哼"佢出來, 次次都好大舊, 有我半片手指尾甲咁大, 好得人驚!!

男爵府

國民生產總值:6147

Re: 小B的鼻屎~~~

唔知有無人用過洗鼻鹽水呢? 有咩用架? 好唔好用?

版主

2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

baby_kawaii:

我都有見過, 不過我諗小B咁細唔好俾佢用住, 一個唔覺意倒流嗆到仲弊!!

大宅

國民生產總值:1958

我小b幾日個鼻鼻就會封住晒, 試過用綿花扭成條狀同用泵都整唔到, 要用幼綿花棒濕水慢慢撩, 但係次次都會鬼殺咁嘈, 唔知大家有無其他方法呢?

小倩,
乜你阿b咁叻叻, 識得自己哼出嚟?? 點教佢呢?? ?-(

複式洋房

國民生產總值:390

我的小b初出生時已經有很多鼻哥ng ng,我試過用濕的棉花棒、吸鼻器,都無法將ng ng 拔出。

有次bb大哭,哭了不久,ng ng就被噴了出來。
於是發現bb一大哭,淚水就會從眼睛流向鼻子,"滋潤"了ng ng,它就在bb一呼一吸的情況下,飛了出來。

希望這安全方法適合於各位小b。

版主

wingtsang:

我無教佢, 我諗係天生本能... 正如giy2000_hk話齋, 小B鼻塞會喊, 眼水會流向鼻腔, 所以一個乞嗤就會噴出來... (試下用紗巾在鼻哥門口撩 <--- 係出面, 唔係鼻窿, 小B覺得痕就會乞嗤, 到時咪順勢囉...)

我發覺如果小B鼻塞喊, 千祈要楝直佢抱, 唔好訓O向度, 如果唔係, 淚水鼻水倒流向喉嚨, 小B仲辛苦...

子爵府

國民生產總值:10537

小倩:
我屋企老人家話除了沖涼之外, 唔好比bb嘆慣暖爐喎, 一來好乾, 二來一天氣凍就比bb嘆慣暖爐, 佢會好怕凍;
個幾日天氣凍, 我個囡都有鼻屎塞住個鼻, 我用吸鼻器又唔得, 又唔敢搵棉條挖, 跟住第二日, 唸住算啦, 核突d用口幫佢吸, 點知佢又自己無事(其實我都唔知佢有無噴番出黎, 因為我番左工睇唔到)

我都想問有無媽咪幫個寶寶搵口吸出黎?? 係咪好work??

禁止訪問

國民生產總值:10671

版主

yoyobb:

我家姐O個陣係用口同我姨甥吸的, 佢話好過用泵喎!! (不過之前姐夫叫我幫佢買O左半打吸鼻泵 ?-( ?-(?-( )

今日同小B返學搭巴士, 全程扭計喊... 但係一落車就無事!! 返到學校同主任講起, 佢話呢D係鼻敏感徵狀喎... 我都發覺焗少少佢就會好抆O架啦... (唉, 又係我呢個媽媽唔好, 將鼻敏感傳O左俾囝囝 @@"")

大宅

用紗巾在鼻哥門口撩 ... 佢只會用個口嚟乞嗤, 噴唔到出嚟喎! ?-(
咁係咪唔駛同佢清呢? 啱啱同佢清左一邊, 喊得好陰功呀!:cry:

小倩 寫道:
wingtsang:

我無教佢, 我諗係天生本能... 正如giy2000_hk話齋, 小B鼻塞會喊, 眼水會流向鼻腔, 所以一個乞嗤就會噴出來... (試下用紗巾在鼻哥門口撩 <--- 係出面, 唔係鼻窿, 小B覺得痕就會乞嗤, 到時咪順勢囉...)

我發覺如果小B鼻塞喊, 千祈要楝直佢抱, 唔好訓O向度, 如果唔係, 淚水鼻水倒流向喉嚨, 小B仲辛苦...

大宅

小倩 寫道:

我家姐O個陣係用口同我姨甥吸的, ..... yi ~~~~~~~ 媽媽真偉大!

複式洋房

其實,我有試過用口替小b吸ng ng,
但不成功,因佢個鼻仔太細了。

我媽媽話用口吸鼻涕 work d。

子爵府

小倩:

妳個寶貝囝係咪知道要去育嬰院, 媽咪要走, 所以扭計呀(講笑je^^) 我都有d鼻敏感, 香港空氣有咁差, bb想唔中招都幾難呀

我就係唔敢用口, 驚核突之餘, 又驚整親佢, 叫我老公, 佢更加採我都傻, 再有鼻涕塞住, 都唔知點算好

複式洋房

yoyobb,

你同小b整

男爵府

國民生產總值:6147

用口吸?!

複式洋房

我講出o黎知道會嚇親各位媽媽,但那時小b2個鼻孔都塞晒,佢呼吸困難,我又技窮,唯有用埋呢招,最後都唔得。

只好繼續用濕棉花,兼寄望上天幫佢,至整走o的 "鼻使" 咋。

後來發現淚水的功效,就唔駛再用口喇。

大宅

國民生產總值:2669

我都知唔係幾o岩, 但我用撩耳屎果d 耳挖同佢撩鼻屎. 不過唔係鐵果d, 係膠既, d 邊位好圓滑, 撩入去應該唔會痛. 呢個好work 架. 我見到佢個鼻入面有大鼻屎就忍唔到手去攪佢架啦...

男爵府

國民生產總值:8236

嘩~用口吸, 我暫時未試過呀, 我多數用bb棉花棒+濕棉花用佢清潔, 不過整親都攪到呀仔喊到拆天嫁~

侯爵府

國民生產總值:21021

我媽媽話以前唔需要幫我地整鼻屎,但佢知道有人係用口吸。
而家我每日都要幫霖霖清理鼻屎,唔係霖霖會因為鼻屎塞塞唔訓覺,我係用棉花棒濕水整,不過唔知係咪有時天氣乾燥,會有少少血。

子爵府

giy2000_hk:
多謝妳呀^^ 呢個財神動畫, 整左我好鬼耐, 好晒時間呀! 多謝妳有睇下我既製作, hehe~~ 仲有係, 妳個寶貝同我一日生日呀! 10月13日, 好野........

[quote]
giy2000_hk 寫道:
yoyobb,

你同小b整

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.