意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 2|主題: 77656

已轉食雪印3個月, 但都屙到出血, 點算

大宅

國民生產總值:3151

BK Milk勳章

已轉食雪印3個月, 但都屙到出血, 點算

我仔仔已11個月大, 由7個月開始由A+1轉食雪印, 初初比A+好d, 但食咗一罐後, d便便一樣好硬, 雖然通常一日有一次, 旦都好硬, 好大舊, 而且近來仲屙到出血, 又喊, 佢一日食兩餐粥, 已切碎d菜加入去, 餐與餐之間又用享氐加水俾佢飲, 但結困都一樣, what can i do?? 轉邊隻奶粉好???
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

民房

國民生產總值:86

Re: 已轉食雪印3個月, 但都屙到出血, 點算

我仔仔都是食雪印 2 號 , 情況仲差d, 佢 3-4 日才 1 次 大便, 每次都屙到瓜瓜叫, 之後我帶佢睇醫生 , 醫生話bb 因怕痛, 所以唔肯屙, 開d藥比bb食同搽藥膏 , 幫助軟化d 大便, 等bb屙時不痛 , 情況真的有改善 , bb 屙便便都冇瓜瓜叫 , 醫生話唔好比甘油條bb用 , 因怕bb習慣用甘油條, 唔識自己屙 .
醫生話BB已經 13 個月, 轉任何奶粉都冇問題 , 可以一次過轉晒 , 唔洗每餐轉 , 佢見議轉牛欄牌 3 號 , 現在同bb轉了牛欄牌 3 號 4 日, 睇吓有冇改善先. 遲D 再回報BB情況.

ok_leung

別墅

國民生產總值:592

我想唔好食粥同菜住,暫時唔好轉奶粉,可能未能消化D粥,最好是睇醫生

伯爵府

國民生產總值:18431

畀面勳章

我如果無記錯, 我大仔在六個月到如發生這情況, 我會比一安西梅汁加五安水(看他飲多少)他飲, 非常快便ok。

大宅

BK Milk勳章

其實佢呢個禮拜先日日有, 有時都係2-3日先一次, 可能真係怕痛唔肯屙, 搞到d便便又硬又大, 我都打算同佢睇醫生, 有冇好介紹, 之前睇過一次, 醫生只話佢纖維唔夠, 無俾藥佢食
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

伯爵府

國民生產總值:18431

畀面勳章

我以前看兒科, 醫生只是給"咁油x"(bb專用, "屈xx"或"萬x"有得賣, 要$30-40/5支)當時bb只有二十天大(五日無大大), 用一支, 快到我在醫院替bb換了4張片。

別墅

國民生產總值:660

我個女轉佐奶粉後都有便秘, 我就會煲粥時加d無"衣"合桃肉, 用攪拌機攪碎一齊煲, 或者你試下煮d芝麻糊比佢食.

男爵府

國民生產總值:7133

我會比囡囡用薏米水開奶飲
一日飲兩次,我係見佢個排d便便太硬先比佢飲
佢早上飲完,多數下午就會去得好順暢
一黎薏米水可以美白,二黎我都飲
但我係BK睇過個topic話唔好比男仔飲咁多喎

男爵府

國民生產總值:6867

我bb都係飲雪印思敏兒,大便又硬又大舊,每次大便都喊,要用甘油條先得,最近仲唔肯屙,因為痛,後來我食返美素樂就好啲,睇返啲成份又真係思敏兒維生素唔够美素樂多,且礦物質比"美"高,我諗呢嗰係佢唔消化的原因,原來日本版雪印的成份係唔同思敏兒,纖維多啲,因為美素樂經常飲到咳,甜著啲,bb氣管敏感,所以買著日本雪印比BB試下,因為比較淡口.如果情況好轉再話俾你地知.

大宅

國民生產總值:2801

好媽媽勳章

Dear PoPo22,

請問益菌粉可在哪裡買到?
幫BB轉左羊奶粉有冇好啲?
我bb是慣性便秘, 差不多所有方法試了都沒用, 所以想試用你的方法.

大宅

國民生產總值:2650

我囡都試過便便硬,帶她去看中醫,煲D可軟化便便的茶當水飲就OK了.我覺得中葯冇西葯咁霸道,BB分分鐘屙到七彩.平時可煲D紅蘿蔔水或開奶茶比BB當水飲,可以清熱,利大便.

大宅

BK Milk勳章

牛欄牌好唔好開, 奶粉易唔易溶, 我bb依家11個月, 應該食幾號好?

珍珠宮

國民生產總值:45169

2018勳章

dodo214,

除o左奶粉之外, 我諗你要睇埋bb所食ge 其他食物, 同埋一日飲幾多水. o個陣時我b 7個幾月, 都有大便困難問題, 那時, 我將2餐粥仔轉番做一餐. 其後, 同佢由wyeth S26 轉 A+2. 而且keep 住每日比生果, 同埋 at least 8安水一日(少比 apple) 而家 15個月, d 便便都 ok.

你亦可試下煲一些湯水 or 粥, 如木瓜湯 / 粥. 對bb腸胃有益.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.