論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

比個bunbun 食住

大家有冇甘既經驗:
我個囡囡得2 個月, 之前請左個印印, 但佢勁唔掂, 已於12月怒炒左佢, 因為好急 所以搵左個現成既bunbun 就係因為佢知我地急同緊張個女, 佢其他野就唔多點理, 有時仲有d 面口比我兩公婆睇 tim, 一句講晒仲要我地睇佢面口 比佢食住, 因為佢揸住我地張王牌, 我同老公都要返工 日日朝七晚七甘滯 又冇人上黎幫我睇實佢 真係比錢佢賺 仲要低聲下氣 怕佢正我個女 真係好煩 好慘牙 :cry:

大宅

Re: 比個bunbun 食住

請賓賓係咁,個個都比面色妳睇.所以我以後都唔再請賓.需然用印,但係而家既印都唔係好掂.但總好過睇人面色.

大宅

唔係個個 bun bun 都係咁既! 我果個就從來冇俾面色我睇,仲好好笑口, 好有禮貌, 俾野佢, 仲要係兩隻手接!!!

洋房

我個印都比面色我睇, 因佢在港工作左6年, 大把經驗, 但做野好唔掂, 我找到replacement, 即fry佢

侯爵府

好媽媽勳章

我呢個 bunbun 黎左香港12年, 有好多年湊 newborn 經驗 我先請佢 如果唔係我都寧願攪個 oversea 黎 fresh 既 起碼聽話 d 佢年紀又大 成45 yrs 佢梗係有自己一套 點會聽我地講 而家係屋企仲要好避忌甘 如果唔係要供樓 我寧願唔做野 兩公婆慳d 晒 始終自己湊 又睇住佢一日一日大 我都唔知幾恨牙
好羨慕個 d 全職主婦牙

大宅

ShinTeresa,

If I were you, I should try my best to find out the solution and will not "see her face".

洋房

My ex bun bun also like this.So I fried her last Sat! She is very shocked..but our family can enjoy a better life now, no need to see her black face (although I need to take care bb at night...my temp 'yan yan' don't know how to take care bb, and my new 'yan yan' need to come after chinese new year)

Be brave, kick her away!!

大宅

If you don't like her, why you don't fire her?
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

侯爵府

好媽媽勳章

我驚炒左佢 下次黎個仲衰 晒時間兼晒錢 都唔知隔山打牛 先請到個好既工人

子爵府

我同你一樣,個仔半個月大佢就來到現在差不多兩個月,佢日日抱住呀仔樣樣都唔做..有一半家務都係我做,但最激氣叫佢清潔同有朋友來佢就黑面,所有朋友同我老公都叫我抄佢..我還替講好話....最後佢令到我個仔冷親有支氣管炎現在還在醫院..所以我決定找到人睇呀仔就立即要佢返老家>> :evil: :-x

侯爵府

好媽媽勳章

你個工人係 bun 定 印, 你個 case 好似我喎, 我個女又係兩個月 上手個印印勁唔得 炒左佢之後 谷請呢個現成 bunbun 你個都好 抱住呀仔唔做家務都情有可講 佢唔抱阿女 係因為佢要嘆埋個早 或者講埋佢個手電 我即頭買佢怕 叫佢家務唔做可以遲d 做 但係就麥都阿b 先 佢聽完好似耳邊風甘 佢持住我地急請佢 佢又有10年係hk 湊仔經驗 好似話唔聽 有自己一套 我nextweek 番工 la 我點放心 間屋 only 得佢同 bb 我都好煩牙

水晶宮

2020勳章

ShinTeresa,

你要趁你未返工之前, 同個工人講清楚你ge 要求. 你同佢講, 而家當你返o左工,(唔洗佢煮你 lunch), 而你會 observe 佢湊b 同做家務, 大家 work out 個 timetable. 佢有做得唔好, 你講明會同佢講. 仲有, 個工人黎o左 冇耐就比面色你睇, 你問佢係唔係做得唔開心. 佢話唔係, 就叫佢要笑口常開, 因為佢ge面口直接影響到bb ge 性格.

如果個工人都係冇改善, 你就要搵定 replacement 喇.

首頁

尾頁

跳至