意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 14|主題: 77824

開奶應該用幾度既水?

大宅

國民生產總值:2106

2019勳章

開奶應該用幾度既水?

我發覺用暖水,d奶溶得唔好, 有d一粒粒浮係面. 我怕bb飲左會消化不良.

用熱d既水(60度)會溶得好好, 但要坐番凍好耐至飲得.

其實用熱水沖奶會否破壞奶既成份家?

水晶宮

國民生產總值:66968

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 開奶應該用幾度既水?

我凍水同熱水既比例係1:1,有時天氣凍,就會用熱少少,有時天氣暖,又會開凍D。
不過我唔贊成開左之後,坐凍黎飲,因為擺得太耐會無晒營養架!
如果奶粉唔溶既,你試下用隻筷子攪下佢,咁會好D架!

大宅

國民生產總值:3615

開奶d水應該唔好太熱~60c既水就ok ga la~
不過而家冬天,d 60c水好快降溫,所以我會係bb
差唔多食奶個陣就用90c既水灘一灘凍先加奶粉~^^
[size=x-small]囡囡 出世~重

大宅

2019勳章

thx you all,

btw, lilywl,

我個bb女都係港安出世家 ...

大宅

國民生產總值:3615

ice_blue ,
e~係a~你個bb而家幾大?
[size=x-small]囡囡 出世~重

大宅

2019勳章

haileymama,

點解d奶擺耐左會冇營養? 個罐上有寫, 開左支奶可以係24小時之內飲家播 ...

lilywl,

我bb女6星期大!

大宅

國民生產總值:2058

點先知啲奶幾多度呀?我平時估估吓渣!

大宅

國民生產總值:3010

你地開奶d熱水係邊度出水!電熱水瓶?水煲?
朋友話健康院姑娘話最好用水煲煲,煲滾再滾多10分鐘,確保d水夠100度!d姑娘話電水壺不太可靠!

珍珠宮

國民生產總值:46596

ice_blue

我諗10個 mami, 有9個都唔知自己用幾多度ge 水沖奶比bb飲. 好多時, 大家都係憑感覺同經驗.

奶粉唔溶, 你可以先用一半暖, 什至係室溫ge水開o左支奶先 (如開8安, 用5安水溶o左d 奶粉先). 然後再就返個水位, 加番d 熱水/暖水落樽奶度. 即係, 如果 開 8安奶, final volume 應該係接近9安. 唔需要太過介懷個 volume 唔準, 因為唔同牌子ge奶樽, 本身就已經個刻度同實際 volume 有出入, 沖奶時多o左少o左d水, 真係唔洗咁介意 .

呢個方法係其他媽咪教ge, 幾洗得架.

大宅

國民生產總值:2650

乜唔係35 - 40度咩?奶粉罐有寫ga!

男爵府

國民生產總值:5151

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我屋企用果個電水煲有兩個保溫可以set o架,一個係98C(適合沖茶、咖啡)另一個係60C(適合沖奶粉),所以我一路都用60C o黎沖奶粉o架。如果想快d就加d凍滾水。

禁止訪問

國民生產總值:2585

複式洋房

國民生產總值:317

上次睇報紙講話太熱o既水會破壞晒奶粉入面o既營養, 60度水溫係最適合用黎開奶. 而我個紅外線探熱機個說明書話45度水溫就最適宜嬰兒飲用. 我有一排次次都嘟左D奶先比個仔飲, 仲比我老公話我無聊!

大宅

2019勳章

birdbird,

我就係發覺用室溫既水沖出的奶溶唔到, 一舊舊浮哂係面; 用熱水/滾水支奶溶得好好 ...

btw, 我bb飲s26家 ...

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.