意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 9|主題: 84772

媽咪傷風

大宅

國民生產總值:4253

媽咪傷風

請問如果媽咪傷風可否餵人奶 ? bb 食佐會否有問題 ?

複式洋房

國民生產總值:201

Re: 媽咪傷風

可以, 我一路都有鼻敏感, 尤其晚上餵bb時, 次次起身都打噴嚏和流鼻水, 終於都要去睇醫生(中醫), 一路都有比bb食人奶, 佢都好正常, 但有一次我試過食必理痛, bb的反應就比較遲鈍和疲倦, 但很快就冇事.

大宅

MiuMiu2004寫道:
可以, 我一路都有鼻敏感, 尤其晚上餵bb時, 次次起身都打噴嚏和流鼻水, 終於都要去睇醫生(中醫), 一路都有比bb食人奶, 佢都好正常, 但有一次我試過食必理痛, bb的反應就比較遲鈍和疲倦, 但很快就冇事.

MiuMiu2004- 多謝告知 :lol:

公爵府

國民生產總值:25045

tobytoby
試下食多d橙 & 飲兩至三杯康鈣c, 我上次睇醫生教嫁!

男爵府

國民生產總值:8476

我睇過書話媽媽傷風感冒時餵人奶對bb仲好, 因為媽媽當時體內抗體會大量增加, bb第時感染同類疾病的機會仲會少d. 所以我都會照餵.

大宅

國民生產總值:3677

對! 抗體會隨著母乳傳比bb, 可以增強bb的免疫力, 不過記緊帶口罩

別墅

國民生產總值:636

請問感冒時,d過濾性病毒又會否經母乳傳比bb呢?因為我元旦日病左,都已經有戴口罩,但bb第二日又傷風咳,我都照餵,但分別睇左兩個醫生,一個話照餵,一個話會將d過濾性病毒傳俾bb,叫我病個幾日改用奶粉,但我沒理會,照餵.!所以我想知,若我同bb同時病左,同時食葯,係咪都可以照餵呢? ?-(

男爵府

國民生產總值:6950

BK Milk勳章

我而家都有咳同食藥,有同醫生講我餵人奶的,我都照餵~

大宅

國民生產總值:4221

HappyYammie,

早前我感冒發燒.醫生知道我是餵母乳的,所以藥已經調節了.
醫生說藥會過給BB,但不會有問題.

唯一辛苦的是整天戴著口罩.

祝您早日康復.

大宅

gigiso 寫道:
對! 抗體會隨著母乳傳比bb, 可以增強bb的免疫力, 不過記緊帶口罩

gigiso~請問點解要帶口罩?唔係洗手已經可以嗎 ? ?-(

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.