意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 0|主題: 84763

跳至
泵人奶的媽媽,你地BB1餐食幾多安?

公爵府

國民生產總值:25135

泵人奶的媽媽,你地BB1餐食幾多安?

我B而家3WeeK,之前泵出黎見佢食2~3安,如果差唔多1個月會食到幾安?

大宅

國民生產總值:1168

Re: 泵人奶的媽媽,你地BB1餐食幾多安?

我個女由出院到依家就快4個月都係食泵出黎嘅人奶4安, 有時5安, 不過就要2個鍾餵一次, 所以要補奶粉.
DEL

別墅

國民生產總值:876

我囝囝2w大已開始食4安, 約2個幾鐘餵1次(通常都係佢喊住要食), 依家1個月大, 剛剛去健康院醫生話佢過重(比出世時重多過1kg), 建議我儘量3個鐘才餵, 不過我覺得每個bb嘅食量都唔同, 如果佢夠飽自然唔會喊啦 !

大宅

國民生產總值:4221

zucca 寫道:
不過我覺得每個bb嘅食量都唔同, 如果佢夠飽自然唔會喊啦 !

對了!因為BB每次的食量都不同,而且母乳不像奶粉.既容易消化,又質量跟母親的狀況有直接關係.

所以不宜太著重吃幾多安士奶一餐.只有BB自己知道要吃多少,吃到飽就會停口.

BB還小,埋身餵吧!

珍珠宮

國民生產總值:30871

好媽媽勳章

easonkinki 寫道:
我B而家3WeeK,之前泵出黎見佢食2~3安,如果差唔多1個月會食到幾安?

easonkinki,

Just for your reference, my baby took 3~4oz when he was about 1 month. The volume intake differs from baby to baby, so, never mind the vol as long as he's putting on weight good.

And, encourge you to 埋身餵 especially when your baby is still small. Otherwise, he won't learn 埋身食 when he is older.

別墅

國民生產總值:794

zucca,

我個b今日也去了健康院,出世至一個月也重了1.05kg,姑娘和醫生都話全人奶重得好好,姑娘話餵得咁成功唔好放棄呀﹗仲叫我開始儲奶,以備返工時餵bb。
我多數埋身餵,試過一次要去醫生度覆診,pump左三樽4安奶給bb(因唔知覆診要等幾耐,通常都等好耐),佢竟然六小時內吃了12安,不過夜晚多數成四五個鐘先喊食。

Celia
17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

複式洋房

國民生產總值:419

For your reference:

我聽講過話每日計算, BB每1kg重就要食100ml 奶. 例如我個BB4.03kg, 就最少要食403ml, 即13-14oz. 如果每日比大概6餐, 即每餐2-3oz. 泵出黎當然預鬆d好~

男爵府

國民生產總值:6950

BK Milk勳章

好細食1-1.5 oz

公爵府

Celia:
恭喜你!餵人奶咁成功!
聽你咁講你BB好好湊.
我泵奶出黎通常得2~3安,
我小飲湯水,但一飲就好多,同埋個胸谷到好痛.

公爵府

eva媽媽:
你B又真係幾細食Wor~
咁佢食奶食得密ma?

公爵府

國民生產總值:26772

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

KINKI:
我個b而家3個鐘飲一次,每次3-4安,有時5安(不過幾日先有一次氹o下我開心),之前4個鐘先飲3-4安,不過重得太少,出世時8磅,一個月時都只得8.8磅,護士叫要3個鐘餵一次,佢話3個鐘飲3安,4個鐘飲4安,咁我好努力3個鐘就"的"佢起身飲囉,除o左夜晚啦,12 or 1am飲完就比佢訓到第二日7-8點左右先餵囉~
我3個鐘pump到3-4安啦~

[/url]

別墅

natalielin,
妳 bb即係已戒夜奶, 佢幾大呀 ?

Celia,
我下月中要返工, 都打算開始儲奶, 妳係咪返工後會繼續餵母乳 ? 我依家心大心細, 考慮緊返工後全餵奶粉, 定係人奶+奶粉, 無理由有奶都唔繼續比bb食, 但返工時間一定無可能泵奶, 又怕谷奶會濕哂, 甚至引致乳腺炎, 好煩惱~~~~

子爵府

國民生產總值:13356

zucca

返工後你可早晚照餵人奶, 在公司期間如果不能pump奶也可以在谷奶時放少少奶出來, 咁都可以舒緩到的, 不一定要pump晒出來. 始終人奶對於六個月或以下的bb十分重要, 所以希望你唔好咁快放棄呀!
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

公爵府

zucca:
係呀,佢自己唔戒夜奶架,由佢2weeks開始就夜晚訓6個鐘先起身,到3-4week就7-8個鐘先起身要奶,而家bb 1 month 1 week啦~
你個bb呢?戒夜奶未呀?

[/url]

別墅

natalielin,
原來妳都係12月份嘅媽咪, 妳bb真係好抵錫, 我bb1m4d, 依家強行每3個鐘餵1次, 12:00a.m., 3:00a.m., 6:00a.m....., 好似好難戒夜奶, 通常2個幾鐘就喊住要食 !

公爵府

zucca:
係呀,我都係12月媽咪o黎,我個b成日訓唔飲奶呢,攪到體重升得慢,咪又係激死我,唔知點解bb重咁小呢,佢飲奶都唔算好小呀,3個鐘飲3-4安,唔通就係小o左餐夜奶???定係我唔夠營養呢?我見你地個個b都升得好快,我個就......=.=

[/url]

別墅

國民生產總值:794

zucca,
我都係下月中要返工, 返工後會繼續餵母乳,有奶唔比bb食好似對唔住佢,我打算開始儲奶,但唔知買奶袋定買多d奶樽黎儲奶好﹖但奶袋要倒來倒去唔方便,奶樽又「牙炸」,唔知點好﹖

我都勉強有d時間可泵奶,但未必可定時。我
0念住盡力試下先,唔得再算。

你返工時間好長嗎﹖lunch可吾抽到時間泵一次奶﹖

我最擔心係三月公司有個3 days trip,唔去老細實面黑,我d奶又唔算好多,三日唔泵奶實回奶,我又好唔想放棄,咁辛苦捱到餵bb,佢呢生人得呢次機會,我好想餵到佢6個月。好煩惱 ?-(

Celia
17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

公爵府

CELIA,
你可以出trip時照pump奶,但唔要倒o左佢囉,咁o個幾日亞b咪飲你pump定出o黎d奶囉,唔好放棄呀~
我都好煩呀,亞b體重唔係點升,都唔知仲比唔比人奶佢飲好,好似唔吸收,媽咪又成日叫我唔好餵人奶喎,話bb唔長肉,都唔知點好,有時真係有d氣餒架=.=

[/url]

大宅

國民生產總值:1986

natalielin,

Don't give up. You milk is the best food for your baby. Maybe you can ask the nurse at the clinic to see whether your position of feeding is correct. I've been feeding my boy for nearly 5 months till now. I hope that I can feed him until he quits naturally. He does not look fat but strong.

Some family members don't know about breastfeeding well. They would sometimes discourage us unconsciously. So, don't let them discourage you. Any problems , you may ask us. We will try our best to help. :lol:

大宅

國民生產總值:2623

Celia
你可以用gerber有ziplock個隻奶袋裝d奶架,一泵完就擺落雪櫃,咁咪唔使倒來倒去囉~

natalielin
你試下比bb飲多d後奶呀,因為後奶多d脂肪嘛~ 我都係咁操肥我個b架,所以佢都幾好肉地架 :lol:
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.