意見反饋
義工

產前產後 今日: 1|主題: 240971

跳至
請20歲左右的媽媽進入

男爵府

國民生產總值:8479

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請20歲左右的媽媽進入

本人21歲, 現今有了bb3個月, 各位20歲左右的媽媽們, 你們陀住個bb出街時會唔會怕別人的眼光, 我好怕, 我諗我見肚嗰陣我會唔出街, 好大壓力呀~.~我覺得我始終年紀都仲係細, 不過有左唔想唔要個bb, 唉...我怕我會想得太多=.=你們呢? 有沒有意見可跟我分享

男爵府

國民生產總值:8346

Re: 請20歲左右的媽媽進入

我都係21歲喎,我仲有左差唔多八個月啦!!
我初時就有你呢種諗法,但係宜家無啦!!

複式洋房

國民生產總值:316

我23歲,個樣似20歲,陀bb成日都有人望架,
可能佢地以為我係未婚媽媽呱 :-P
通常都係d師奶同o靚妹望,仲要比一個好驚訝既樣比你...都幾黑人憎~ :evil:
BB豬係11/1/2005係仁安醫院出世架 的成長日記

大宅

國民生產總值:4412

我而家都係21age bb已經4個月大la 我又唔覺0的人有咩眼光wor carmenwong0208: 唔通你覺得你陀住bb係一種唔見得光既事咩 你又唔係偷又唔係搶 仲咩要介意人地點睇ar 我個樣仲要係似17 18age ja 我都一樣帶住個女出街 有時我自己一個人出街 人地話我似學生ar 我講俾佢地知我有個女 我唔覺有問題ar 你唔好0甘諗la 你0甘樣對bb唔公平ga 你決定要佢 又做咩唔大大方方呢 人地見你細個大住個肚 對你仲好添ar 我個時去邊都有得優先ga 你要開心面對每一天 bb出世你就會知道bb勝過一切 知道嗎 :mrgreen: :mrgreen: 唔好意思 我講野直左0的 希望你唔好介意

男爵府

我唔會介意^^不過可能我呢個bb係笫一胎, 所以我有d怕...好驚@@"我想問係唔係年紀細會較容易生? 因為我想順產, 同埋你哋大肚既時候會做d咩消磨時間? 因為我個胎開頭陀唔穩, 所以我都無做野, 收入靠我老公^^呢排個肚有少少痛,希望個bb健健康康就好喇~~

大宅

我有左bb 都係陀唔穩ar dr.話我易小產wor 我老公就唔俾我返工la 0甘我就日日係屋企on居居 打下機 講下電話 我真係冇咩野做 你要好好enjoy你陀bb既日子 因為.......你bb出世後你就會知道陀bb係幾0甘開心 佢出世後你就好忙 (真係去toilet 都唔得) 其實都冇話年紀細會易生0的 不過復原就真係快0的 如果你個bb健康冇事 就順產la 你諗住係邊度生ar 預產期你幾時ar ?-( ?-( 你唔使0甘擔心ar 你肚痛因為係子宮開始變大 0甘係會有小小痛 直至 5個月度先冇 仲有ar 你唔好亂食野我同你一樣初初都係肚痛 後咪亂食野 仲衰下添 個dr. 鬧死我ar 佢話只要有小小唔clean 既food 我地都會腸胃炎ga so 你要注意飲食 仲有 我陀bb時 就會去留意多0的bb野 又會格下價lor 我有左3個月我ar媽已經幫我見有discount 買定bb野 因為有時bb野特價係好平ga kekekeke

別墅

國民生產總值:519

2019勳章

我都係21歲, 有個3歲既仔仔同2歲既女女, 我有左仔仔既時候都成日比人望, 那時出街都好大壓力呀~~但係又唔可以唔出街, 但其實你想想日後有了小朋友的日子, 比人望只是小問題,你要好好珍惜現在他/她在你肚子的日子:lol: ,要開心過日子, 對你同bb都好d 嫁 !!

我2個小朋友都係仁安醫院出世架 !! :mrgreen:

大宅

國民生產總值:1763

hihi all:
我今年21歲呀,而+陀緊個仔仔呀,
6個月多喇,我係意外有左呀,個時知道幾驚呀,
驚老公叫我唔好要個bb呀,但好彩佢無呀,
不過我最驚係bb一出世,要用好多錢呀,
有d擔心呀,生得佢出黎,就要比最好既佢呀!!

男爵府

我本來想去廣華, 因為聽好多人講廣華唔錯, 不過唔近我老公屋企, 而家決定去聯合, 我有時會住我媽媽屋企(不過有隻狗) 其實我都唔怕隻狗有咩菌傳染俾我同bb^^我尋日去左睇私家醫生, 醫生照bb個手俾我睇仲數埋俾我知手指正常每邊有5隻, 好得意, 不過我剛剛未知有bb既時候我有食煙, 2日食一包(而家已經無食) 仲有食過2隻唔同牌子既感冒藥, 又食過中藥(醫感冒), 好怕個bb唔健康同唔正常, 我想知係唔係政府醫生唔會因為咁而同你抽胎水驗? 因為上網睇話食西藥個bb可能會唔正常, 所以好驚呀>.<"

男爵府

忘記了還有一件事, 昨天睇醫生, 醫生話我個胎位低, 之前8weeks既時候都係低, 我聽人講胎位低會容易小產, 唔知胎位低仲有d咩唔好呢? 個醫生話遲d個位置會高返d! 唉, 原來做人阿媽係要顧慮咁多野

大宅

你唔使0甘擔心ar 我初初咪知有bb都有食煙 但係而家知就緊係唔食la 你已經照過bb冇事 健康成長 應該唔會有問題 唔使0甘緊張la 不過初初有bb實係好緊張我之前都係 最緊要而家開始你就要注意飲食 同埋有病一定要睇dr. 佢俾0的藥係輕0的冇0甘快好但係就唔會effect 到個bb 0甘後生通常唔會同你驗ga 要驗就要去私家 要3千幾 不過其實你唔使0甘擔心 一般黎講都影響唔到bb 反而你要飲多0的奶 同 媽媽奶粉lor 個0的對bb好ar 俾到好多營養佢

男爵府

國民生產總值:8346

我覺得你地好叻呀!!!
點樣先可以好似你地咁樣,話唔食煙就唔食煙呢???? ?-( ?-( ?-( ?-(

男爵府

我媽媽都叫我飲多d牛奶, 不過我一向都唔鐘意飲牛奶, 飲完會好想嘔返出黎, 不過為左個bb我都會盡量迫自己飲, 我以前未有bb既時候我會覺得幫bb換屎片好核特, 換尿片都好d! 哈, 到而家自己有左好怕唔知bb第時d屎屎會唔會好臭, 我諗d野好無聊 琳琳豬媽, 你有bb既時候會唔會買嗰d bb既poster貼喺自己間房? 我而家諗緊買唔買好, 唔知係唔係成日望d靘既野個bb會好樣d~

大宅

carmenwong0208:
我諗你同我之前陀bb一樣 我都係胎盤低 後咪又高返 不過又要小心0的lor 我初初肚痛要去醫院個dr. 照到 then 住左幾日醫院 到我6個月 又再照又高返lu 不過希望你唔好同我一樣 因為我成日白車去醫院 到9個月時 因為子骨發炎行唔到 又白車去醫院 仲住左一weeks 仲要沖唔到涼 又行唔到 個種知味真係唔好受 so你要自己注意ar :mrgreen:

大宅

國民生產總值:2373

carmenwong:

我亦是意外有BB,當時未知自己有時之前因皮膚敏感亦是食過西藥,當知道有左後曾比這些西藥給婦科醫生睇他們還說因我不是食了二、三日而是食了成個幾月,可能會對BB有影響,當時我心大心細想唔要(唔想害了BB),但最後再找另一醫生她鼓勵我這是天意你不是有心知道有了還食藥,一切隨遇而安罷!所以我最後都生了大囡。但真的有後遺症........就是她比正常小朋友特別曳羅

無須太擔心,一、二天的藥相信無問題的。我也是在聯合生,這間醫院好呀,護士又nice,病房又光猛寬落..但比較多大陸人(不過e+好多政府醫院都係多大陸人產子)另外我陀住大囡時又係胎位低,成日見紅,所以醫生提議仰床休息,有些大肚婆遲些胎盤會自然升番上去,但我最後都無所以聯合特別照顧我架,而且還替我開刀產子添!幾鬼抵!人地去私家生慳慳地都要幾萬蚊開刀生仔喇,而我,幾百蚊咋 :mrgreen: :mrgreen:

放鬆D喇,準媽咪,開心D,BB會靚D!

最後...........................其實我吾係20歲,我20年前係20歲,咁 arm 經過見到你case與我相似搭下爹,請見諒

男爵府

ahbe44:

為左個bb好, 你就會唔想食嫁喇! 你而家係咪大肚有食煙? 不過我都同我d朋友講, 唔知生完bb之後會唔會想食返呢? 我以前聽人講正常有左bb你會好自然好憎聞到煙味(我而家都會), 但係如果你食開萬寶x呢個牌子就唔會唔想食煙(我都係聽人講), 不過就係因為咁我都轉左唔食呢個牌子, 我以前識一個朋友, 佢食開紅色既萬寶x, 佢有左bb都照食煙, 不過就食一隻味道較少既煙, 不過我轉左牌子之後到而家有bb就真係唔想食煙喇, 唔知係唔係有關係既呢

男爵府

Longman:

我開頭6個weeks既時候3日唔埋兩日見紅, 後尾夜晚仲去左聯合睇醫生, 留左一晚醫院, 原來住院真係好悶, 後來第二日醫生同我照超聲波見到個bb有心跳就俾我出院喇, 不過醫生提議我要仰床休息, 不過成日仰床會好悶, 我仰床仰左2日就出返個廳睇電視lu~ 而家無野做都好d, 可以成日sleeping^^ 成日都好累既感覺, 一食完就想sleeping, 個人好懶喔~

大宅

初初有bb個3個月係好想訓ga 食都唔係好想食 不過之後就會有返0的食慾 同埋而家唔使返工就可以休息多0的 有均衡飲食同正常生活 0甘對bb已經好好ga la 我覺得換片唔係最難頂 係bb喊時你唔知佢喊咩個0的先最難頂

公爵府

國民生產總值:25306

2019勳章

我19歲有左,初頭我都好怕出街,因為身形走樣而唔係怕大肚比人"其視",相反我肚成7個月大時似岩岩有左,出街"答"車枉枉無人讓坐,so我反而好享受現肚個時.
大肚時就算有咩唔舒服但當你感覺到BB郁時你就會好enjoy :mrgreen:
訓得到就好訓啦!BB出世後你無覺好訓

侯爵府

國民生產總值:24911

我16歲就有左,初初都好唔慣...尤其是去做產檢既時候,就更加唔習慣,因為去到個個人d眼光好似唔知點咁...但係好彩多數都有朋友或者我男朋友陪我...so我都慢慢咁習慣左!!加上我個bb又唔係唔見得光,同埋我自己對得住良心咪得囉!!又唔係殺人放火~~不過果d人真係幾黑人憎架!!好似未見過人陀bb咁....到而家我仔仔就黎2歲,出街既時候都仲有d人望下我架!!不過都慣晒囉...但係我發覺同男朋友帶埋bb出街,d人又唔會點用d唔好既眼光望個喎....真係唔明啦?? ?-( ?-(

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.