母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

醫生話bb體重增加唔夠多, 建議補奶粉

呢兩個星期,健康院醫生話bb體重增加唔夠, 建議補奶粉, 但我又怕bb之後唔再飲人奶, 其實bb而家每1-2小時便飲奶, 好多時飲完重會笑, 有咩方法可以幫bb增磅, 聽唔聽醫生講好呢?

公爵府

2020勳章

Re: 醫生話bb體重增加唔夠多, 建議補奶粉

你每次餵奶餵幾耐架?
有時你餵成個hr,但佢訓多過食
咁佢就唔夠飽架啦!

大宅

那間健康院醫生會說這種話呀?

你有沒有讓姑娘指導過餵奶?
BB多大?在體重指標的百分之幾?

我BB長期徘徊在3%的指標線,更試過低於指標.
健康院醫生姑娘都大力建議我繼續餵母乳.

大宅

bb出生及現在的重量是幾多呢?

洋房

i have the similar situation, my baby has just overtake his body weight at birth and i am breatfed 10-12 times per day (at least 20-30 mins each time) and give 2-3 formula supplement per day.
MCH doctor worries that he is underweight and also asked me to give formula supplement five times per day. Actually my baby sleep well and wet more than 6 heavy diasper per day.
18/12 3.165kg
23/12 2.99kg
29/12 2.87kg
14/1 3.17kg
20/1 3.38kg

大宅

但健康院的姑娘及醫生都說每月最少重0.5kg就ok, 你b都唔止啦! don't worry! 你都話佢食得好又訓好, 又有6條濕片...

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我囡囡由出世到依家,體重一直為持於10%以下的增長,現在2歲10個月,只係24磅,醫生一直都無叫我補奶粉
其實,只要健康及每日有6條濕片,體重都只是其次
My Two Princess

公爵府

2020勳章

為左BB健康,堅持到底^.^
一齊加油!
mandy05 寫道:
呢兩個星期,健康院醫生話bb體重增加唔夠, 建議補奶粉, 但我又怕bb之後唔再飲人奶, 其實bb而家每1-2小時便飲奶, 好多時飲完重會笑, 有咩方法可以幫bb增磅, 聽唔聽醫生講好呢?

大宅

媽咪記住食多d有營養食物喎!!!
唔好補奶粉!!
加油

邊個醫生咁扺打
通常bb黃, 醫生先叫人餵奶粉,
又無事又干, 仲咩叫人餵奶粉

大宅

以下是Glad 最新資料

對啊! 這是蘋果日報今天的報導.
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?sec_id=4104&showdate=20050124&art_id=4609975(只限今天閱讀)

多謝jenywswong為大家帶來這個振奮母乳心的報導~~~~~

"體重"一直被認為是"健康的指數",
可是一直沿用的數據, 卻並不是吃最健康的天然母乳所研製出來, 就是因為用了吃奶粉的數據, 令到不少人陷入煩惱中. 母乳媽媽擔心自己的奶不夠好, 就算滿有信心的母乳媽媽, 卻受著身邊關心寶寶的親朋友好, 甚至是出於善意的路人所關注, 一句你的寶寶太瘦了......母乳那夠營養呢?.......這些懷疑不信任母乳的說話, 我想大家聽過不少, 餵母乳的信心也被動搖了. 當然, 最令母乳媽媽更要懷疑自己的母乳能力, 就是遇上那些對母乳沒有研究又不更新自己的醫護界人士, 他們一句:"你的寶寶太輕了, 要補奶粉了." 打得更是沉重之餘, 更壯大反對母乳媽媽的親人啊!

今 天 這 個 報 導 是 令 我 們 的 信 心 更 振 奮 啊 !
大 家 加 油 啊 ! 一定要置頂與大家分享!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊