母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

急~我洗唔洗帶bb睇醫生????

呢排我俾老公傳染左...攪到好唔舒服...但bb一直都係食人奶...加上佢前排已經開始唔肯食泵出黎既奶...一定要埋身食...我前幾日去左睇醫生已經好返好多...bb就久唔久都有打下幾次'黑痴'...但琴晚開始好似多左鼻水...又多左打'黑痴'...琴晚仲係咁唔訓...要埋身食奶...但佢除左文左少少之外...都食得...玩得咁...咁我洗唔洗帶佢睇醫生呢??...我好唔知點呀...而家又得我一個人...好擔心...好想哭...一日都係自己身體差...攪到個仔咁...你地可唔可以講我知應該點做呀??...thx
[size=small]Mason is my life! :-)[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/56857][size=small]

大宅

Re: 急~我洗唔洗帶bb睇醫生????

母乳BB不是不會病,只是少病一些.而且病了也不會太辛苦.
始終小朋友不舒服.會比較嗲.

如果仍然食得玩得,一樣咁精靈.
未必需要看醫生吃藥.

母乳是良藥.起碼是心靈的安慰.

大宅

米雪兒,
你依家應該做既係戴口罩同埋多d餵bb, 傳多d抗體比bb。
bb除左打黑痴之外, 仲有冇其他病徵? 例如流鼻水, 咳, 發燒等?

大宅

gigiso,

我已經係咁餵佢...不過佢而家好惡...食食下eg.5mins就唔肯食...周圍八一陣先再肯食...如果你迫佢...佢就仲惡...好似琴日半夜12-下午2點...佢同我都係sleeop左4小時咋...佢而家都有鼻水同幾聲咳呀...

[size=small]Mason is my life! :-)[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/56857][size=small]

複式洋房

我bb係1個多月大時, 發現有綠色痰及鼻水. 一樣食得訓得, 但為了安心我帶了bb看醫生. 我同醫生講是餵人奶及bb細, 所以只是開了化痰藥及滴鼻水, 醫生說食藥份量一定不能多及鼻塞用易吐奶, 所以我每次一定隔足8個鐘食一次, 同時我會餵奶餵密些. bb一起身我就餵, 好彩一直都沒有發熱, 終於大約3-4天左右就沒有鼻水. 基本上我覺人奶好有幫助.

大宅

Michelle,
你要頂住呀, 心情好d快d好架! bb扭計實有架啦, 我阿b呢排都有好似你阿b咁情況, 食5min就喊, 以為佢唔飽又唔係, 抱抱揼揼又無野, 如果真係好擔心, 就同小b睇醫生law, 得個安心ma! 你自己至緊要保重身體, 快d好番至得呀! :mrgreen:

大宅

Ritalee,

thx...多謝你講俾我知你既經驗...睇左之後我覺得好d呀...咁我想問你個用醫生開左既滴鼻水有冇咩用?...同埋有冇幫助?...咁我都有一直量佢既體溫...好左都冇發燒囉...但係佢就一直好似好多鼻水塞住...呼吸唔係咁好囉...所以琴晚我一直打直抱住佢訓...等佢好d囉...但係我都好擔心...又怕帶佢睇醫生...要食藥...佢仲咁細我唔係好想佢食咁多藥呀...咁我都俾佢食多d我既奶...希望佢會再好d囉...

wingtsan,

thx!...我會撐住...不過真係好擔心呀...最衰都係自己冇用囉...我身體咁差仲累埋個仔...不過見到佢俾d鼻水塞住訓一陣又醒...就好心痛...所以我琴晚都係一直抱住佢訓...等佢打直個人呼吸好d...咁佢可以訓得舒服d囉

複式洋房

D滴鼻水醫生開每日2次, 我見bb呼吸聲重就滴, 滴左就即刻通, 不過我bb不是太多鼻水所以每日滴一次左右, 有需要才滴. 如果醫生不是開抗生素, 食藥是有幫助. 因為d痰好快清了, bb又舒服D.

男爵府

米雪兒1101

不要太擔心, BB有小小病都是平常的事, your baby is lucky because he has a mother that loves him so much!!
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

男爵府

米雪兒1101,

係啦, 每人都會有病的時候, 所以不用自責. bb及早護理妥當, 咁就放心.

bb唔舒服時, 埋身餵係最好的安慰. 而且病的bb最好多吸收水份, 母乳可幫到他。

你也要休息多些, 休息不足和太大壓力有機會減少奶量. 可以的話,找個人幫下手做家務等事又可聊天減壓 (不過唔好搵d 會咦咦哦哦的人呀!)

祝早日康復^^

大宅

[size=medium]好多謝咁多位留言俾我既媽咪!!!...thanks!!^^
因為好多時...真係好左上bk有大家既支持...我先撐到呀!...真係好感動!...因為我身邊既朋友幾乎都冇人生左bb...就算有都係俾人湊同一定唔係餵人奶呀...好多謝你地...我會睇住佢既情況...如果再係咁塞到訓唔到...我會帶佢睇醫生!!...thx so much!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊