意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 45|主題: 127553

印印拜神!!!

民房

國民生產總值:16

印印拜神!!!

昨天晚上我發現印印在黑暗的房間靜悄悄地打開窗簾布,跪下低頭靜默三分鐘後才上床睡覺。她是跟我的女兒睡的,她是我們第一次請的印傭(已經來了我家七天),簽約的時候已經跟她說明不可以在家裹拜神,她亦應承。我可以怎樣?以後的日子怎知她有無唔聽話?有無bk媽咪知道印印的宗教-風俗習慣,可否分享一下,謝謝﹗

珍珠宮

國民生產總值:34288

2019勳章

Re: 印印拜神!!!

我個印印都有拜神, 我比佢拜.
但我叫佢拜時一定要將BB 放係一個安全位置.
佢仲激, 嬲埋白頭巾白袍, 真係成隻鬼咁架

別墅

國民生產總值:670

macy2004,
我覺得佢既然應承你唔拜神,但現在又靜雞雞做,趁現在佢仲係新來,快d叫你agent同佢訓話.你自己同佢講,個成效冇咁大.佢地多數會驚agent多d.

民房

國民生產總值:16

Minmin & DWC

Noted with thanks!

男爵府

國民生產總值:5927

每個人的家規唔同。我自己就由得個工人係我不在家時做的,當唔係11月那個大拜神喎。因為11月那一個要絕食的,要到日落方可食野的,這個我就講明唔準的。但其他小拜神我們未有講過話唔準的。將心比己,如果你明明要初一十五唔食肉,人家夾硬叫你食,你都會個心唔舒服的。如果唔過份又唔影響到你或bb的,我就覺得可以make special arrangement羅,但當然要你同意,而又安全的情況下啦。

大宅

國民生產總值:1187

要係真係"拜神"先好, 我請的第一個印話俾同鄉"攪", 會耐唔耐心口痛, 佢話冇辦法(或者佢想我驚啦);

佢話可以去做一點野去攪掂, 要買把掃把跟住要唔知做咩咁, 總知令到我唔想再請印傭, 咁多古怪野, 住埋同一間屋真係怕
KooKuKooKu :pint:

民房

國民生產總值:20

好多印印都是回教徒, 我奶奶個印印都有拜神, 一日五次, 一年有一個月差不多要絕食, 由早上六點到晚上六點都唔食, 如果唔過份又唔影響到人, 由得佢羅, as tweetybird said that…將心比己,如果你明明要初一十五唔食肉,人家夾硬叫你食,你都會個心唔舒服的. 不過最終都睇你點諗..

大宅

國民生產總值:1897

佢地係拜神果個月由早6至晚6係唔食野仲....唔飲水,
我上一個印印會5點起身食野同飲水,
依家呢個又飲又食,20歲後生女開通d.

別墅

國民生產總值:682

原來印印o甘多古怪野, o甘對於僱主來說咪麻煩,我請bun無o甘多野!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.