心聲留言

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 69年出生既朋友,您們好嗎

蛇同龍都得.
yhk329 寫道:
Hi 各位,我今日先睇到這個topic,向各位打個招呼
我係4月的,有一個囡囡4個半月大,係一個在職媽媽

都知今年犯太歳,但奶奶買比我的係一個蛇吊咀,
唔知係蛇定龍先正確呢?

伯爵府

醒目開學勳章

小詹,
係呀,好似有幾個生肖都得,龍係其中一種。

男爵府

好媽媽勳章

ixzp 寫道:
小詹,
係呀,好似有幾個生肖都得,龍係其中一種。

ixzp,

唔該晒,等我買返個"傍"下身先

複式洋房

我今日都到黃大仙拜神求籤,但求心安,解籤佬都話我們肖鷄犯太歲,最好就係十五前去攝太歲喎!
另外,我咪心大心細唔知要唔要多個BB,點知我未出聲問,解籤佬叫我今年唔好要 BB,好似知我個心想問佢!
可能真係整定,天意呀,連黃大仙都話我不適宜要,咁我唔駛再唸這問題了!

複式洋房

新年係咪大家都好忙呀!唔見有人回應既!

男爵府

Hi 各位 69 媽媽,

終於見到這個 topic, 先同你哋打個招呼, 我是一個在職媽咪.

伯爵府

醒目開學勳章

specialbaby
咁佢意思係今年唔好要多個BB,明年先要定唔好生多一個呀?

複式洋房

hi hi everybody,
新年快樂﹗

specialbaby,
過年又真係忙左少少﹐假期要做全職媽媽﹐又要去拜年﹐須然無留言﹐但我有keep左睇架﹗
你講開今年犯 太 歲“ 財 運 反 覆﹐ 諸 事 諸 多 變 化﹐ 連 情 緒 亦 易 不 穩 ”情緒理樣問題我一到雞年就發作﹐哎...唔係甘靈掛 ﹗
去黃大仙涉太歲有咩﹐唔係去荃灣個間xx廟(我唔記得個名)﹐8掛下﹐黃大仙有無講點解叫你唔好要BB ﹖可能知你好快就有工做﹐所以唔好要住﹐等份工安定d先要??
帶d飾物化解下﹐個心安樂落d﹐我會架﹗你呢﹖

大宅

妳地講d迷信野(我個人覺得),點搭咀 :mrgreen:

複式洋房

哈哈,你唔單止講迷信,你仲講今年唔好生仔?咁我點搭咀喎,哈哈哈!
BTW,話說上月底開始做人o既我好似已經bingo左啦,不過今日只係day 32所以唔咁開心住呢!嘻嘻!

複式洋房

mac, polo, maggie3493 & ixzp,

激死我啦頭先打左一大段落心聲,點知唔小心咁錯,而家無唒又要再打過。

我唔係迷信人只不過囝囝契左俾黃大仙,所以我每年都會去拜的。今次我媽咪陪我去同時佢又要求求籤所以先至順便求籤。至於黃大仙叫我今年唔好要BB佢無講點解但我都無問到可能學你話或者好快就有第二份工做掛!涉太歲問題個佬話要加錢便可幫手涉太歲但我都無加俾佢。正確我都聽人講話係荃灣x圓x學院到涉太歲,我唸我得閒都會搵日去但求心安啫!

polo,
bingo左恭喜哂,我都鄧你高興呀!

侯爵府

睛靈勳章

specialbaby ,

我媽話去九龍塘果間省善真堂到拜自己出生果年既太歲. 佢地會教妳點拜! 唔洗去到荃灣咁遠啦!

男爵府

我明天會去荃灣攝太歲, 但求安心!
希望唔好咁凍呀!

男爵府

好媽媽勳章

polo,

恭喜晒呀,想生雞仔定雞女呀?? :mrgreen: :mrgreen:

大宅

我以前都會去拜太歲, 但今年開始返教會, 依家又想去拜.....15, 16Tim :-(
Polo,
恭喜!恭喜! 我朋友預產期係9月尾ah.
:lol: :wave:

複式洋房

Meisuen,

唔該哂荃灣都ok搭地鐵再轉van 仔都好方便。

chunchunmama,

請問要帶什麼去攝太歲呢另外係點樣攝法架?我唔記得啦因為好耐之前去過但已經唔記得啦!印象中好似過度有人教點做是嗎?

珍珠宮

環保接龍勳章

Meisuen 寫道:
gracelam,

妳仲會唔會追多個架? 我都想想地, 因怕年紀越大生bb風險越高. 我念如果係要就要尼兩年好決定. 我有個同事40歲先生第一胎, 第二年立即再追多個, 但第二個bb對腳仔生彎了, 要做物理治療! 身體上仲好多問題!

meisuen,
唔好意思o甘late先覆你, 我總諗o甘生唔生多個, 因為有好多野要考慮, 我係全職媽咪, 如果多一個就要請個工人幫手, 我間屋得兩個房, 所以要生就要搬間大d, 正所謂一闊三大, 所以我地要考慮得好清楚.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

環保接龍勳章

mac 寫道:

gracelam,
我仔仔又係9月不過03年﹐我地就69年﹐我6月﹐你就11

mac,
:mrgreen:

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

複式洋房

specialbaby, 小詹, yikyubb,

thank you, 因為時間尚早,而我只係用了2支驗孕棒黎驗仲未見過doctor呢,所以希望保持住平常心啦!
至於喜歡雞仔or雞女,因為是為了個女生,所以想生多個女囉!有伴碼!

gracelam,
你女仲細個,唔好想太多,順其自然啦!

複式洋房

polo,

“用了2支驗孕棒黎驗”即係有料到﹐係咪﹖未比e生確應咋﹗

幾年前我都去個x圓x學院攝太歲﹐好似帶d生果﹐未上到x圓x學院﹐係條斜路到有幾個檔口賣拜太歲用品﹐你幫親佢買佢地會教你架啦﹗

meisuen,
kowloon tong 都有﹐我想去呢﹐荃灣對我黎講好似太遠啦﹐我又要湊住個仔﹐真係無乜時間﹐如果kowloon tong 有我可以速去速回﹗

首頁

尾頁

跳至