嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無早產B, 試過腦出血的情形.

我亞妹生左個早產B早左六星期生, 加下話個BB腦出血,
可無人聽過, 分享下. 真係擔心死人.
亞妹加下唔知費是亞妹擔心, 妹夫講比我知.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

男爵府

Re: 有無早產B, 試過腦出血的情形.

我叔仔的BB又係早產六星期,因為感染出現BB腦出血,曾經想過放棄,因為驚有後遺症,但因為家人都唔想放棄話呢啲係天意所以一路急救,經歷成個月的痛苦掙扎,現己度過危險期,依家五個月表面上睇冇事,好得意,但反應比較慢,因為腦曾出血要長期返醫院做呢樣果樣,都係想佢可以同一般BB一樣成長,因為我的案例在國內城市發生,唔知會唔會因為設備問題得唔到好的處理,希望你的姨生會冇事.我都希望可以繼續分亨下你姨生現時的情況,因為叔仔呢件事,成家人好似從惡夢里走出來一樣,現在都一路心驚驚,只係冇辦法.

大宅

多謝你的分享
我亞妹都係國內生. 老公係香港人, 聽妹夫講加下都使左好幾萬. BB剛一星期大, 出世時都唔輕, 好似話接近7磅, 真係古唔到.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人

大宅

我想問下你地d bb腦出血你第幾期呀? 我個bb 都係早產, 腦出血二期啦..佢都係得個幾月咋, 而家仲係醫院添.

:pint:

大宅

blue0
想問你之前有無成日作小產的現象. 我亞妹佢有.
可唔可以講多D咩叫第一期, 咩叫第2期.
我係YAHOO搜查, 搵唔倒有關BB腦出血的資料
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人

大宅

早產bb腦出血的情況並非罕見.問題是出得多少(即第幾期).基本上無o野可做.我bb也是早產,之前照過也是有出血情況,但是最輕微那期(忘了是哪期).之後再照已沒有了.醫生說影響是未知之數,如果嚴重,會影響發展(即發展遲緩),只有一路keep住覆診看他的發展.

大宅

小寶貝
我冇作過小產喎, 不過bb好早出黎, 佢得27週咋, maggie3493講得啱, 腦出血情況係早產b黎講係好普遍, 好多問題都暫時睇唔到架, 不過都唔好太担心啦, 未發生嘅事唔好諗太多,你妹而家係香港定國內呀?

Maggie3493
我bb都係出生頭幾日有出血, 之後再照都冇喇, 你bb而家幾
大呀? 有冇特別問題呀? 我b而家2個月, 仲係醫院呀~~

大宅

blue0
亞妹係國內.
亞妹諗住係國內生, 有亞嫂 & 家人照顧, 亞嫂係婦科醫生.
早產已另亞妹擔心哭餐死, 比佢知道BB腦出血仲得掂.
你真係樂觀.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人

大宅

小寶貝
發生左嘅野係要接受, 唔通整死佢咩, 始終自己生嘅, 陀過bb嘅媽咪會知道, 我本來極唔鍾意細路, 但到bb早出左黎, 又咁多問題, 都想過放棄架, 但當佢一日一日咁長大, 就好唔捨得, 因為佢係一個有生命嘅人, 況且早產bb係好有生命力架, 同埋我有信仰, 所以會好d 嘅.

大宅

發生左嘅野係要接受

無錯,很多時病痛是無得講o既,尤其是在生產上.

小寶貝,
我bb32週出世,so far到現在都無乜大問題.

禁止訪問

大宅

我有妊娠毒血症,所以要提早開多刀.

禁止訪問

大宅

多謝大家分享
我想搵多些資料, 等亞妹唔使甘擔心.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人

男爵府

發生著的事都要接受,唔驚得咁多,最緊要安撫產婦,養好身體,因為真係要大人很多精力同錢去照顧呢個細老,我叔仔的BB現正在做高壓氧,希望開發腦部第二區,醫生都係話要一路成長先知BB有冇事,大人只係听醫生講可以做什麼幫助BB正常就做什麼,我以前以為BB腦出血係冇得救,原來曾有個案,現BB五個月,睇來冇事,又得到各位分亨,心情好了些.

大宅

問左妹夫, 係第2期的腦出血.
原來早產的BB有6%會腦出血的現象.
我生囡囡時過左預產期都唔肯出世, 諗起真係要感恩.
BB滿月會打一次針迫通腦部的血管, 在係6個月大打多支.
之前我以為要係BB個頭仔開刀做手術, 原來唔使. 放下心頭大石.
不過妹夫話預計要使10萬元左右. 唔緊要啦錢財身外物.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人

男爵府

小寶貝
你妹妹BB除腦出血之外還有其他並發症嗎,我叔仔BB除腦出血初時還有心漏,肺炎,抽根,血溶不止,血小板低,黃膽且不退,外表睇像冇得救,但因為生命力很強,兩日後出現情況好些,過了十二日才可以飲2安奶,暫暫一日比一日好,當時真係好擔心,所有人都有齊心理準備接受放棄.

大宅

由 candytsy 於 2005-01-24 16:04:59

唔係會有甘多病發症嗎? 唔聽講話有其他, 唔使訓養氣箱啦.
比著我放棄做唔到, 但生存又痛苦.
好彩全家上上下下都好齊心幫手照顧BB, 係大陸醫院喂奶換片要全部自己來, 2個家姐放大假來幫手.
我就幫唔倒D咩. 搵D料Email比佢.
好彩個妹夫好體貼亞妹.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人

男爵府

小寶貝
睇你妹BB的情況應很好,因為冇出現並發症,所以你地都唔使擔心啦,會順利渡過,像我叔仔BB咁多並發症都可以到依家5個月,依家已經返屋企像一般BB,唔講都唔知BB之前有咁多事,但以後發展醫生都話未知,只係一路返醫院做檢查,繼續觀察.

首頁

尾頁

跳至