跳至
[2004年或之前] 六個月後食粥仔

首頁

尾頁

大宅

環保接龍勳章

六個月後食粥仔

我想問用什麼魚0黎煲粥好?我囡囡康妮食了幾匙就唔食.都不知點解.還有可以用什麼材料來煲粥好...請問你0地Dbb是否這樣?但我囡囡好喜歡食蘋果蓉.你0地有沒有比其他食物給bb食.可否交換心得. :wave :

複式洋房

Re: 六個月後食粥仔

joyce828, 我沒有什麼特別的心得,因為我BB都係食了個幾星期粥仔,暫時都係食緊菜蔬類,例如:南瓜、蕃薯、菜蓉等,水果都未比佢食。遲下打算用魚腩整蓉做粥。妳康妮會否因為怕腥呀?有媽咪教先用薑片蒸魚再整蓉會無咁腥。嬰兒食譜內有好多前輩媽媽的經驗參考的。

等待驗證會員

我試過魚茸加菜茸, 亞仔唔食.
肉碎加菜茸...都唔食.
淨白粥....食晒!
加瘦肉入去作"吊味"....都食晒!!!!

大宅

環保接龍勳章

kako.請問你用外國0個種南瓜定用中國0個種南瓜.是否用來煲粥.你有否用少許鹽來入味煲粥.多謝回應.

大宅

環保接龍勳章

ardnas65.我囡囡同你仔仔一樣用瘦肉吊味煲粥...都食晒.
我還會加入少許鹽來吊味.多謝回應: :mrgreen:

洋房

我用油和薑煎香大眼雞(沒有去皮),起肉加 potato and tomato 熬湯煲粥,好味到暈!不防試下!

複式洋房

長身既應該是中國南瓜掛?-(。 粥同蓉是分開煮,食的時候把蓉加落熱粥度。暫時我不落調味料,比BB試下不同食物的味道。上次到健康院,姑娘話現階段不要比鹽、糖、豆粉等調味。

joyce828 寫道:
kako.請問你用外國0個種南瓜定用中國0個種南瓜.是否用來煲粥.你有否用少許鹽來入味煲粥.多謝回應.

大宅

joyce828,

I haven't give congee to my BB until now, but I mash some vegetable & fruits for teatime & even mix in the cereal . Those are included: sweet potato, carrot, potato, corn, banana, apple, pear.

Also, I got much valuable idea & experience from the topic "今日食乜粥".

別墅

請問一餐粥加幾多肉去吊味,$10 or $15肉.....?

複式洋房

My son doesn't like milk! And he takes congee selectively!
Nick and Nicole

男爵府

Koby,
I think $5 is enough, you can add pumpkin as almost all baby like it.

別墅

My BB also like to eat Pumpkin (round one) very much.

p.s. Someone said round one is not as sweet as tall one.

別墅

mamay

Thanks

首頁

尾頁

跳至
熱門主題