跳至
[2004年或之前] 歲半針

首頁

尾頁

禁止訪問

歲半針

禁止訪問

醒目開學勳章

歲半針

男爵府

Re: 歲半針

是OVP(oral polio vaccin)或者IVP(injection polio vaccin)...小兒麻痺
和DPT (Diphtheria, Pertussis 和Acellular Tetenus)
3合1 疫苗嚟嘅..(白喉,百日咳, 破傷風)
今次可能會發燒,大脾仔會腫小小..安全起見,打針後立即給1dose infant panadol嬰兒必利痛...是止痛和阻止發燒

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

babyellow 寫道:
BB最遲可以幾大打歲半針?

最好打去問吓健康院d姑娘....
同埋"歲半支針係同"半歲"支針一樣架.
阿仔打完都有輕微發燒,三日後好快無事,唔使太擔心.

禁止訪問

男爵府

babyellow 寫道:
我唔想朗朗打完針好辛苦

唔打針唔得, 佢病o個陣咪仲辛苦, 仲可能會有併發症, 有生命危險o忝呀!
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

大宅

放心啦,唔係個個bb都會發燒.
我3月29號係健康院同阿女打左針.佢當晚有少少唔舒服,成日喊,不過無燒.第2日就無事啦.
打針好d,如果touch wood講句 - 病左,點算?[img align=right]c:\0406.bmp[/img]
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

首頁

尾頁

跳至