意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 26|主題: 126911

跳至
工人放假

侯爵府

國民生產總值:20956

好媽媽勳章

工人放假

你地個工人放假通常放星期幾?? 我個bunbun 就講左一定要放sunday as she go to church, 次次都係7點走 10點返 你地個d maid 有冇甘架 ?? ?-(

象牙宮

國民生產總值:206310

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 工人放假

我個賓都係放sunday, 佢係下午去church, 所以成2點先出門口, 約莫8, 9點返.

大宅

國民生產總值:3825

2018勳章

DoReMi媽媽,
請問你個賓係sunday上午會吾會做埋家務先出去,因我個新賓賓會係5月到,我想同佢講明放假日要做埋家務先出去,吾知得吾得?(我而家個賓賓淨係開枝奶俾我個仔飲,然後o羊都吾做,就算成9點幾先出門,都淨係識得係房傾電話)等我放假都無得休息,要做家務
Anthony 小翰仔是我的心肝寶貝

洋房

國民生產總值:47

ShinTeresa
我個賓同妳個一樣,晨咁早就出去,要我放假仲早過平日起身
又係話7點到教堂喎

侯爵府

國民生產總值:20956

好媽媽勳章

佢都有同我畏奶比bb 如果bb係佢走之前喊 洗埋奶瓶先走 但其他家務就唔做啦 就係想sunday 我地兩公婆有得休息下 佢又偏偏要放 sunday 米仲辛苦個平時 我唔理架 d碗放係度 由佢第日洗 law 唔佢唔做牙 sunday 我攪掂阿b 我地兩公婆都一齊瞓架la ?-(

男爵府

國民生產總值:6544

我聽 AGNET 講,
可以申請時寫明唔準放 SUNDAY.

但我想有 FAMILY DAY, 所以比佢放,
佢一般 9:00 出門, (會幫我, 開洗衣機同, 拖埋地至走)
晚上 8:30 返

我一來到已給她時間表, 依家兩個月啦, OK 啦 !

其實, 佢放假有權唔幫我地做嘢嫁

大宅

國民生產總值:1028

My philippine maid will prepare our breakfast, clean the floor and wash all the clothes before she goes out.
She will come back around 8:30pm. Then she will sweep the floor and clean the kitchen (since I used the kitchen to cook our dinner).

該用戶已被刪除

洋房

國民生產總值:199

我的印印來了兩個月,暫時放佢星期日,佢朝早臨走前都會曬埋衫,冇叫咖,自動自覺。我奶奶話,如果有一日,佢唔做就閃左去,就即炒

珍珠宮

國民生產總值:45193

2018勳章

我個菲傭都係放星期日. 佢出門口ge 時間不定, 由7點幾至11點都有. 回家會在9點半之前.

工人放假日, 佢出門前會煲定水, 洗埋奶樽. 如阿b醒o左要食奶, 我又懶訓唔起身, 佢會喂埋阿b, 等bb 再訓番佢先至走. 佢回家後, 見到廚房有碗未洗, 佢多數都會洗, 仲會倒埋垃圾先去沖涼.呢個工人算係咁喇.

以前出門口前會留低字條講佢幾點出o左門口, 呢幾個星期就冇 lu.

別墅

國民生產總值:894

我個印傭星期日好早就走左, 我未醒所以唔知幾點, 佢會十好奶樽同拾好出街d野, 我無叫佢架, 佢自己做既, 我好多謝佢, 其他野好似都無做, 因為我完全唔做屋企野, 所以唔知, 我無所謂, 人地放假麻, 梗係唔洗做喇.

男爵府

國民生產總值:9644

我個工人都放星期日,佢會一早起床,開洗衣機洗衫,晒衫,煮早餐比我奶奶食,幫我奶奶拿定衫夜晚洗澡.因我奶奶是失明的.晚上九時回來就馬上入廚房洗碗,因為通常我們會弄到廚房一團糟.都算係咁啦!

子爵府

國民生產總值:10010

我個賓姐又係上工前講明星期日佢一定要off, 因為佢要返church!

佢放假日會7am-8am 出門口, 9pm 前返到屋企.

我就一定唔會叫佢做野, 因為唔想佢秋後算賬, 話我無比過day off 佢!
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

象牙宮

國民生產總值:206310

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Regina 寫道:
DoReMi媽媽,
請問你個賓係sunday上午會吾會做埋家務先出去,因我個新賓賓會係5月到,我想同佢講明放假日要做埋家務先出去,吾知得吾得?(我而家個賓賓淨係開枝奶俾我個仔飲,然後o羊都吾做,就算成9點幾先出門,都淨係識得係房傾電話)等我放假都無得休息,要做家務

我個賓通常會同我買埋早餐(其實佢都好樂意煮, 但我唔想放假日搞到咁麻煩, 所以叫佢買), 執整齊間屋, 晾埋衫, 執埋床舖, 煲埋水, 然後入自己房, 到2點先出去. 夜晚返嚟會洗埋碗, 又執執間屋, 收衫, 同我哋掛埋啲衫, 預備埋水果. 但呢啲都係佢自動做, 唔係我規定佢做o既. 因為係佢o既假期, 所以我冇要求佢要做啲咩, 我只係要佢買早餐啫, 其他嘢就係佢自己決定做唔做o既.

大宅

國民生產總值:3825

2018勳章

DoReMi媽媽,

多謝妳的回覆,真係好羨慕妳請到個咁好o既女傭.
Anthony 小翰仔是我的心肝寶貝

大宅

國民生產總值:4262

我都係申請時講明唔放星期日的,所以可以唔比佢放sunday

大宅

國民生產總值:3920

我個姐姐,都係星期日放假架!佢個個星期日都好早出門口架!因為要返教會。

我地要求佢放假日要響晚上10:00前返到黎,但佢通常9點前已經返到屋企。

每逢假期佢出左去,我都要自己湊BB。出門前佢都好識做,所有奶樽一定洗乾淨晒並放好,熱水斟滿並儲存響保暖壺,總之全屋乾乾淨淨無問題啦~!我地星期日多數出街,如果響屋企煮野,我都會擺響度等佢返黎洗law...

佢返到黎,會自動自覺倒垃圾同睇下有無野要幫手,假如無咩特別野,咁佢10:30就返入自己房休息law。

複式洋房

國民生產總值:270

咁如果bun bun回家後,你地去咗街仲未返,佢會唔會自己走去瞓覺先,定會等埋你地返,睇吓有冇嘢幫手先瞓.

我嗰個always都會自己走去瞓,但其實前後相差15-30mins.

大宅

國民生產總值:4262

我個新工人我星期二第一次放假比佢,佢幫我攪掂呀女個早餐,先出去,返來仲幫我煲好水及拖埋地所訓 :mrgreen:

子爵府

國民生產總值:10946

我個印印都係放星期日, 通常8點出去, 如果佢出去之前bb醒左, 佢會餵完奶先至走! 我要求佢夜晚9點前要返到屋企, 有時我地去左街未返, 佢會call我話已返到屋企, 之後會執好間屋等我地返law.........

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.