懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

依家有左10week,0岩0岩收到一個政府工0既offer,份工真係好想做,但係一返工就大住個肚(十月返工),會唔會好尷尬呢?而且佢知我大肚0既話會唔會搵藉口唔請我呢?

唔知其他媽咪有冇咁0既經驗?

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

政府工唔會歧視大肚婆啩?連政府都歧視作死咩。佢都OFFER左比你就應該無問題架啦!

原帖由 bananatris 於 09-8-26 16:46 發表
依家有左10week,0岩0岩收到一個政府工0既offer,份工真係好想做,但係一返工就大住個肚(十月返工),會唔會好尷尬呢?而且佢知我大肚0既話會唔會搵藉口唔請我呢?

唔知其他媽咪有冇咁0既經驗? ...

複式洋房

其實佢有附帶條件架,就係要過到個body check. 但係body check要照x-ray,大肚婆又點照呢?body check過唔到,佢大條道理唔請我啦..

原帖由 HappyDay2008 於 09-8-26 16:55 發表
政府工唔會歧視大肚婆啩?連政府都歧視作死咩。佢都OFFER左比你就應該無問題架啦!

大宅

恭喜哂呀!入到政府做。
照做喇,我有佐都想入政府做!如果你係政府醫院生仲可以住頭等、二等房,睇醫生又唔駛錢。
佢的body check你有權唔照x-ray的,而且,body check應該係你簽佐accepance先做,report duty後才知報告的
佢地唔會因為你無x-ray report而唔請你的

大宅

原帖由 bananatris 於 09-8-26 17:08 發表
其實佢有附帶條件架,就係要過到個body check. 但係body check要照x-ray,大肚婆又點照呢?body check過唔到,佢大條道理唔請我啦..

如果政府因為你懷孕而唔請你,你可以告政府﹗呢個係歧視﹗你唔需要隱瞞政府,你接受佢的offer的時候,話埋佢知你大肚﹗Body Check照去,講明你大肚,唔照囉﹗
佢要你照x-ray唔係要check你有無BB,係要證明你無病﹗

大宅

如果你現時正有份長工,已做滿around 40weeks,有4/5產假with pay架wor...如果你現時待業, 唔駛諗, 一定簽左offer先body check啦...但未做滿around 40weeks, 係有產假, 但放時無pay~~...

以下勞工法例, 各位媽咪一定要知, 當然, 如果你公司比勞工法例待遇更好, 一定無問題...(記住, 如果佢地抄你既理由同你懷孕無關的, 也無法啦...小心小心...,仲有, 小心如何不等於連續性合約員工)

連續性合約
僱員如連續受僱於同一僱主4 星期或以上,而每星期最少工作18 小時,他的僱傭合約便屬「連續性合約」。

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/01.pdf

原帖由 bananatris 於 09-8-26 16:46 發表

唔知其他媽咪有冇咁0既經驗? ...
Baby 6磅開刀出世了(2月25日), 3月1日出院

複式洋房

多謝各位媽咪0既意見,希望可以順利返工啦~以我0既case,應該係放無薪產假,不過最緊要有份工0者!

複式洋房

Bananatris

見到妳有大肚時要offer, 仲要係政府工, 真替妳高興...

有返工日期未呀?? 唔知妳驗身時有甚麼特別安排呢? 千萬不要照x光....如果真的唔照就無offer, 咁就是懷孕歧視, website 有寫的....

加油呀...為bb努力呀...

首頁

尾頁

跳至