婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

[介紹]
真是說來話長,這二十年來,由我同佢還未嫁俾我老公兩兄弟開始,已經係我未來6299屋企成日口沒遮攔,我老公同D家人都軟林林,縱容巨係度也文也武,佢就係睇準我老公屋企人冇乜殺傷力,係度扮晒女強人,喧賓奪主。佢個人最衰就係無禮貌,入屋唔叫人,我入門口見到佢同佢打招呼,佢周時擰轉面,有時口黑面黑,有時就睇心情才應我。佢同我老公個細佬談論我未來6299,佢會話: [… 你老豆…..你阿媽…..],世伯伯母都唔會講一聲,我老公心內面暗罵: [你老母….]

別墅

[拜師學藝]
唔好意思,記得邊樣講邊樣先。佢地大約早我地半年結婚(即係爬頭,我C6係大仔,老公個細佬係老么),當我同我依家個老公係6299屋企傾緊婚事,佢插嘴話佢家姐話,因為佢入門先,先入門為大,所以我同我老公要斟茶俾佢兩公婆飲,好彩我個愚鈍C6突然識得大發神威: [甚麼? 先入門為大,乜依家拜師學藝呀!!!],如果唔係就實行激死我。

我地擺酒當晚,佢兩公婆斟茶俾我兩個飲的時後,大哥大嫂都冇叫,一句話也沒說無奈地遞杯茶過來,我C6話如果唔係有其他親戚在旁邊,真係茶都唔想飲佢。結果,到依家都重冇叫過我一聲大嫂。

原帖由 一施奶 於 09-8-26 18:40 發表
[介紹]
真是說來話長,這二十年來,由我同佢還未嫁俾我老公兩兄弟開始,已經係我未來62,99屋企成日口沒遮攔,我老公同D家人都軟林林,縱容巨係度也文也武,佢就係睇準我老公屋企人冇乜殺傷力,係度扮晒女強人,喧賓奪主。佢個人最衰 ...

別墅

[過橋抽板]
有一年,我C6 同另外一個細佬(佢地三兄弟),出錢請男家(我地同佢地都已經各有一個小朋友)去酒店食自助晚餐,等6299開心下,酒過三巡,食得七七八八,佢老公建議話車我地一家三口返屋企,點知道我C6都未開聲,個女人真係嘴都未抹,即刻係我地面前對住佢老公,用質疑佢既口吻講: [順唔順路呀?],我C6聽到O晒嘴,都費事再講,亦唔坐佢細佬車。其實我地同佢地屋企絕對順路。老實講,我唔會恨坐人地車,車得我幾多次?由其係佢,我更家唔恨。

Sorry依家要去食飯……

原帖由 一施奶 於 09-8-26 19:26 發表
[拜師學藝]
唔好意思,記得邊樣講邊樣先。佢地大約早我地半年結婚(即係爬頭,我C6係大仔,老公個細佬係老么),當我同我依家個老公係62,99屋企傾緊婚事,佢插嘴話佢家姐話,因為佢入門先,先入門為大,所以我同我老公要斟茶俾佢兩公婆 ...

水晶宮

呢d人 你兇番佢丫......

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

乜人都有 樓主要硬淨d呀,吾係比人蝦死你呀!

別墅

多謝各位支持,因為我以前後生時又戇直又單純,唔識應付,又做唔出佢做D野,同時又因為要顧及我C6同男家既關係,我為有忍。其實每逢過時過節都要見到佢,我要好小心佢,唔知佢又想講D乜野,因為佢埋親呢都不懷好意,因為佢個人好鍾意比比較較,打聽完我D野,如果係我D好野,佢就批評成唔好,如果唔係咁好就實俾佢踩多幾腳,想食餐安樂飯都冇,真係好煩。

原帖由 sandy1425 於 09-8-26 22:09 發表
乜人都有 樓主要硬淨d呀,吾係比人蝦死你呀!

複式洋房

d 人咁黑人憎架 , 樓主你要惡過佢呀.......

別墅

過往我C6雖然都知道佢係一個麻煩既人,但他念在佢細佬分上,同埋唔想令6299唔開心,對佢十分包容,怎料她的行為陸續有來。

原帖由 fishtissue 於 09-8-26 22:24 發表
d 人咁黑人憎架 , 樓主你要惡過佢呀.......

翡翠宮

the name of the topic is very attractive, hope its really a series

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 一施奶 於 09-8-26 22:23 發表
多謝各位支持,因為我以前後生時又戇直又單純,唔識應付,又做唔出佢做D野,同時又因為要顧及我C6同男家既關係,我為有忍。其實每逢過時過節都要見到佢,我要好小心佢,唔知佢又想講D乜野,因為佢埋親呢都不懷好意,因為佢個人好鍾意比 ...

我果邊都有件咁既野,唔係比面c6我真係晨早串爆佢,大家都係嫁入黎,你睇我唔順睇我咪又睇你唔順眼,每個人容忍都有個限度。

別墅

我覺得佢好無禮貌 ......

伯爵府

好想打爆佢.....

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主記住呀,人善被人欺呀,要硬淨D.....

大宅

當佢透明啦! 見面打過招呼咪算囉, 其他野無謂多講啦 ! 佢唔比面你, 你又試咩比面佢姐, 寸返佢

大宅

我果個都有少少係咁, 對我地呢d阿嫂愈來愈無乜禮貌, 阿嫂都唔叫聲, 可能恃住自己係專業人士太太, 把屎閉d呱, 所以佢唔叫我我亦唔會叫佢.............但把口浪過油咁, 暫時對6299同長輩都仲叫ok, 所以.......so far so good咁啦..........我自己心底就唔太like佢啦

大宅

樓主, 佢見到你招呼都唔打, 咁無禮貌, 你起佢面前大大聲教你個小朋友, [阿仔, 見到人要叫人, 如果唔係就無禮貌], 睇下佢有咩反應都好

別墅

多謝大家聽我吐出多年來的苦水

[生日會]
我地兩家既小朋友重讀緊幼稚園時,都會各自在自己屋企開生日會,我C6會同一時間請晒男女家來我屋企玩同叫到會(美心/大家樂),其實我見到好多小朋友係度玩係好開心既事,但佢望人會好明顯咁由頭望到落腳,我女家既人俾佢當怪物咁望。

我地會邊玩邊等人齊就切蛋糕,其實都唔係好耐,但佢每年都會好唔耐煩咁問我C6:[重等緊邊個?],好彩彩次次都係等男家既人,差邊個佢又唔係睇唔到,終於有一次佢唔記得佢老公落左去泊車,我C6就話:[等你老公囉]

又有一年,差不多到佢個小朋友生日,但都收不到通知,以我同佢既關係我都唔會追問,反正已經都係一應酬,都唔知佢究竟開唔開。於是我C6應左朋友一家約(星期日),點知她早一夜晚(八點過後)才打我C6手提約我地,我C6唔想咁抆甩朋友底就唯有推左佢,我C6話佢重講左句:[我都係問下姐],咁就收左線。我地以為就咁冇事,點知當天(生日會)大約五時佢打電話來(好彩又係我C6聽,唔好以為我屈佢),問我C6:[點解你地重未來既?],我都擔心佢電話旁邊既人會以為我地有心玩野。

原帖由 小灼林 於 09-8-27 12:28 發表
樓主, 佢見到你招呼都唔打, 咁無禮貌, 你起佢面前大大聲教你個小朋友, [阿仔, 見到人要叫人, 如果唔係就無禮貌], 睇下佢有咩反應都好

別墅

多謝關心,奈何我依家都沒有這樣的功力,淨係識得一個人係度嬲,有時連我C6都嬲埋。

原帖由 小灼林 於 09-8-27 12:28 發表

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

其實你c6都好撐你, 亦頂個女人唔順, 你哋兩公婆要同一條心呀~

唔好意思, 我想講你一篇篇打出嚟, 文章短小精悍, 仲配埋題目, 令我好想追看下去...對唔住, 好似將自己快樂建築在你痛苦身上咁...

希望你硬淨d, 唔好為呢d人唔開心.

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好想知你老公當時點答佢....
我咪同你講左我唔得閒應酬你囉.... 會唔會係咁呢

原帖由 一施奶 於 09-8-27 12:50 發表
多謝大家聽我吐出多年來的苦水

[生日會]
我地兩家既小朋友重讀緊幼稚園時,都會各自在自己屋企開生日會,我C6會同一時間請晒男女家來我屋企玩同叫到會(美心/大家樂),其實我見到好多小朋友係度玩係好開心既事,但佢望人會 ...

首頁

尾頁

跳至