婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

乜人都有

別墅

現在才好D,以前我C6雖然都知道佢分人係點,但他十分愛護男家屋企人,他對()家人安排的節目重不 Say No (由其係初時)為左為持一家和睦(男家),我C6會繼續同佢地接觸,我跟本冇得選擇,忽略我既感受,令我有孤軍作戰的感覺。

原帖由 方麗娟 於 09-8-27 13:30 發表
其實你c6都好撐你, 亦頂個女人唔順, 你哋兩公婆要同一條心呀~

唔好意思, 我想講你一篇篇打出嚟, 文章短小精悍, 仲配埋題目, 令我好想追看下去...對唔住, 好似將自己快樂建築在你痛苦身上咁...

希望你硬淨d, 唔 ...

複式洋房

點解唔還以顏色呀? 比人踩到上心口,有技巧d「姪」番佢啦!!

別墅

[拜年]
個女人拜年重來唔同我地講[恭喜發財]。唔記得邊年開始,佢定左個拜年路線,首先大年初一早上到我屋企拜年,再去6299(為持左大約三年)。個女人來到我屋企係重來唔講[恭喜發財]既,佢只會笑騎騎咁對我C6:[你好,你好,新年快樂],好次真係怕我會因句說話發財咁,死都吞番句說話,唔好以為佢好有修養,其實佢好市儈,講說話成日好似幾百萬未開頭咁。

有年年三十晚食團年飯,唔知佢係唔係睇中左我住個區既樓,佢係我6299度係咁上網check我個區既樓價,就話跌左好多喎!咁都算,點知第二天大年初一早上來到我屋企又話要上網,原來又係度check我個區既樓價,又話跌左好多!我興到都唔知講乜好,乜佢屋企冇得上網咩? 駛佢係我屋企上網話返俾我知我個區既樓價,事後我大發我C6脾氣,叫佢唔好再俾個女人入我屋企,跟住之後個年個年三十晚,佢又話大年初一來我屋企拜年,這次我C6同佢細佬講:[唔好來啦,直接來6299度就可以啦],從此我地唔再俾個女人上我屋企。

原帖由 km1357 於 09-8-27 14:01 發表
乜人都有

大宅

原帖由 一施奶 於 09-8-27 16:11 發表
[拜年]
個女人拜年重來唔同我地講[恭喜發財]。唔記得邊年開始,佢定左個拜年路線,首先大年初一早上到我屋企拜年,再去62,99度(為持左大約三年)。個女人來到我屋企係重來唔講[恭喜發財]既,佢只會笑騎騎咁對我C6講:[你好,你好, ...

伯爵府

真係人善被人欺......

伯爵府

好媽媽勳章

睇落又唔係咩大事...點解叫佢做瘟神?

大宅

畀面勳章

我叔仔同佢條女咪一樣...咁多年來都唔采人架!唔好話叫你,連望都唔會正面望你一眼,你果個就係專業人士而巴閉,我果兩隻就係因中左六合彩而隻x眼生係頭頂度,三十歲人日日唔返工,成個廢人咁,最慘佢地係我6299面前扮窮唔會搬,所以我日日都要對住佢,近排個"軟飯王"叔仔都唔做野!食條女D軟飯呀嘛...成隻狗咁連底褲都同 佢洗埋咁制,本來佢倆個廢柴日日係屋企都唔理得咁多,不過果個"軟飯王"唔知係咪玩野,成日柯完尿後都唔沖廁,話佢又唔采你,呢D賤人先至叫瘟神呀...

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 一施奶 於 09-8-26 19:26 發表
[拜師學藝]
唔好意思,記得邊樣講邊樣先。佢地大約早我地半年結婚(即係爬頭,我C6係大仔,老公個細佬係老么),當我同我依家個老公係62,99屋企傾緊婚事,佢插嘴話佢家姐話,因為佢入門先,先入門為大,所以我同我老公要斟茶俾佢兩公婆 ...

我老公問我為何這么惡,我時常都答人善被人欺呀!尤其是給他的家人欺負他又不知道,因為他們太過識做戲咯。他維護家人多過維護我。我講+句也不及他們一句。樓住你要學識堅強與返擊,才有好日子過的。

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 一施奶 於 09-8-27 16:11 發表
[拜年]
個女人拜年重來唔同我地講[恭喜發財]。唔記得邊年開始,佢定左個拜年路線,首先大年初一早上到我屋企拜年,再去62,99度(為持左大約三年)。個女人來到我屋企係重來唔講[恭喜發財]既,佢只會笑騎騎咁對我C6講:[你好,你好, ...

比個 Good 你,終於有些火。

複式洋房

原帖由 一施奶 於 09-8-26 18:40 發表
[介紹]
真是說來話長,這二十年來,由我同佢還未嫁俾我老公兩兄弟開始,已經係我未來62,99屋企成日口沒遮攔,我老公同D家人都軟林林,縱容巨係度也文也武,佢就係睇準我老公屋企人冇乜殺傷力,係度扮晒女強人,喧賓奪主。佢個人最衰 ...

我叔仔老婆對我都冇禮貌,永遠都喺我做大嫂同佢及叔仔say hi, 我叔仔睇落好似人冇セ,但耐不耐就有意無意講句說話我聽,自問冇得罪佢哋,又少見,便算數...

我大肚時,佢冇恭喜過及講句關心說話,就話我個肚(當時我有咗6,7個月)細個佢個friend個肚(佢個friend有咗4,5個月).

我生仔之後,佢同叔仔從沒跟我同老公講句恭嘉,個叔仔老婆就對我好冇禮貌,叫佢就好泠淡甚至擰開塊面,但就鬼咁擦62,99鞋,甚至男家親戚鞋,真頂佢唔順,佢當我透明,我都當佢透明:;pppp:

別墅

謝謝你個Good, 我自己都喜歡一家人和和氣氣,大家開心,我都自不然會開心,唔鍾意搆到面阻阻。但係有D野真係唔到你望,搆到次次來到6299門口前,都要提醒自己一間見到佢千其唔好同佢打招呼,費事自己冇癮。

原帖由 waterlily 於 09-8-28 20:10 發表

比個 Good 你,終於有些火。

大宅

係6299的近距離範圍, 無人唔應... ... 試過 自己細聲有人聽唔到, 再叫都唔應 (62 99當時不在場).
原帖由 Misskat 於 09-8-29 19:35 發表

叫佢就好泠淡甚至擰開塊面

別墅

其實因為有D人心胸窄,凡事鍾意比比較較,跟本佢唔想你好,由其是覺得你好過佢。最辛苦係成日要小心佢,因為佢地永遠可以搵D令你唔開心既說話你聽,遇到這些人唯有叫自己唔好咁在意佢地。

原帖由 Misskat 於 09-8-29 19:35 發表

我叔仔老婆對我都冇禮貌,永遠都喺我做大嫂同佢及叔仔say hi, 我叔仔睇落好似人冇セ,但耐不耐就有意無意講句說話我聽,自問冇得罪佢哋,又少見,便算數...

我大肚時,佢冇恭喜過及講句關心說話,就話我個肚(當時我有咗6 ...

侯爵府

嘩! 直情瘟臭屋喎
原帖由 770217 於 09-8-28 18:22 發表
我叔仔同佢條女咪一樣...咁多年來都唔采人架!唔好話叫你,連望都唔會正面望你一眼,你果個就係專業人士而巴閉,我果兩隻就係因中左六合彩而隻x眼生係頭頂度,三十歲人日日唔返工,成個廢人咁,最慘佢地係我6299面前扮窮唔 ...

水晶宮

呢個世界就係有咁多中意根根計較既人...
而且總係親戚, 想扮見唔到 又要迫住見...

男爵府

正瘟神.正瘟神.正瘟神

複式洋房

[quote]原帖由 一施奶 於 09-8-29 21:53 發表
其實因為有D人心胸窄,凡事鍾意比比較較,跟本佢唔想你好,由其是覺得你好過佢。最辛苦係成日要小心佢,因為佢地永遠可以搵D令你唔開心既說話你聽,遇到這些人唯有叫自己唔好咁在意佢地。

你講得冇錯,可能佢想同我比較,好老實講,根本唔同level,真喺冇得好比,點解唔可以客客氣氣(就算唔喺friend),而搞到面咗咗,最幣其他人唔知,就以為我做大嫂蝦佢,因我學歷,人工都高佢好多...

男爵府

咁過份的人,你唔好理佢,當佢透明啦

別墅

[小朋友]
我小朋友未滿週歲,佢個個都未出世,就用教訓我既語氣俾意見我:[細路要教架,你咁樣縱唔得架,你要…],結果現在我個小朋友有禮貌及品學兼優,佢個個就學足佢一樣冇禮貌,唔叫人,向我同C66299屋企拜年時冇離正經,小朋友尊重長輩既說話等極都講唔出,我都費事等,循例俾左封利是佢算。

我小朋友初初近視戴眼鏡時,一時間接受唔到,十分不開心。個女人一見親我個小朋友就不停咁講:[死囉,咁細個近視吖,點算呀!],我C6嚴肅咁請佢唔好再講,點知佢真係好似借左聾耳陳隻耳,仍然圍繞佢對眼不斷做話題,我C6都愕左然,雖然我C6冇即場同佢反面,但個心興到爆,加強左我地同佢停止來往既決心。結果唔夠兩年,佢個個都近視戴眼鏡,但我地都覺得:[手掌係肉,手背又係肉],所以一句奚落說話都冇講過,跟本連提都冇提,當望唔到。

個女人同我個小朋友講說話時,有時會毫不客氣,語氣帶欺壓。一有機會又會向我個小朋友挫料,打聽學校D野同佢D成績。小朋友初上K1時,會比較容易染病,佢一見我小朋友有小許病徵,佢就馬上講:[! 乜又病呀!],跟住就會俾個不已為意既眼神和態度。可能我地同佢地既家庭結構同狀況差不多,所以特別喜歡針對我地。

原帖由 天大地大 於 09-8-31 19:29 發表
咁過份的人,你唔好理佢,當佢透明啦

首頁

尾頁

跳至