意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 72|主題: 127297

工人不問自取, 你地會點做?

大宅

國民生產總值:4567

好媽媽勳章 醒目開學勳章

工人不問自取, 你地會點做?

我發覺工人個鬧鐘兩日前唔係好響, 我今朝問佢係咪無電, 佢話換左喇, 咁我無問佢d電點黎. 後來我見佢用緊既同我放檯面既電係同一個牌子. Energizer, 十幾蚊排. 我肯定佢唔會捨得買. 我應唔應該問佢係咪用我d 電? 如果佢認, 就即係不問自取, 同偷有咩分別, (雖然只係電芯一粒, 但佢之前己試過攞我d書放係自己張床道睇, 同樣無問過我, 我個次叫左佢用我d野要問過我先) 可唔可以 warn 佢?

補充, 佢無咩大過錯, 都幾勤力, 不過每次比我捉到佢做錯野, 都唔會即刻認, 都會比左籍口先 :evil:

大宅

國民生產總值:4343

Re: 工人不問自取, 你地會點做?

warn 佢都應該,等佢知道唔可以自己隨便可以喺係屋企攞嘢!但當然要問清楚是否佢攞d電la....
如果warn 完佢都亂攞d 嘢作佢私人用途,就要出警告信呀!
等佢有警惕嘛!
:lol:

大宅

國民生產總值:3772

叫她付钱。

民房

國民生產總值:35

cljwtg 寫道:
我發覺工人個鬧鐘兩日前唔係好響, 我今朝問佢係咪無電, 佢話換左喇, 咁我無問佢d電點黎. 後來我見佢用緊既同我放檯面既電係同一個牌子. Energizer, 十幾蚊排. 我肯定佢唔會捨得買. 我應唔應該問佢係咪用我d 電? 如果佢認, 就即係不問自取, 同偷有咩分別, (雖然只係電芯一粒, 但佢之前己試過攞我d書放係自己張床道睇, 同樣無問過我, 我個次叫左佢用我d野要問過我先) 可唔可以 warn 佢?

補充, 佢無咩大過錯, 都幾勤力, 不過每次比我捉到佢做錯野, 都唔會即刻認, 都會比左籍口先 :evil:

我又覺得無乜野丫, 都係屋企用嗟, 拿粒電換左佢都好正常丫

大宅

國民生產總值:3812

直接問bunbun是否用0左檯面既電, 如果是, 我會同佢講用唔緊要但每次都要話比我知, 因我要知道家中存貨. 覺得唔好就要出聲, 向bunbun表明心態, 讓她明白. 唔好唔出聲記係心到, 引至最後大家唔開心.

男爵府

國民生產總值:6544

我都覺得係, 如果祇係電池,
會同佢講明, 下次要用, 先同我講, 由我比佢.

其他野, 真係 CASE BY CASE 啦

洋房

國民生產總值:707

同佢講明 下次要用先問過我,否則打到佢嘔番舊(電)出來 :lol: :lol:

別墅

國民生產總值:885

我今早發現我個bra o係印印個背囊裡面,我問我自己個bra係唔係我嫁,雖然o個個我唔係成日著,但無理由認錯,仲係有鐵線可除帶款式,佢都唔係著開呢款啦!我可唔可以要求當住工人面前check佢d行李?還是等她下次著完洗完曬出來時再質問她?我要人贓並獲!! :-x

大宅

國民生產總值:4949

ling 媽,

我唔係聽錯吖 !!! 你工人偷你著過的 bra ????
口甘貼身, 好唔掂喎 !

Martina

男爵府

國民生產總值:6544

偷左野點會响屋企用同洗呀,
相信佢會比 d friend 交換, 或者寄返印尼.

洋房

國民生產總值:282

同佢講唔見
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v664/jerryphyllis/Untitled-71copy.jpg[/img]

象牙宮

國民生產總值:208484

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

離職啲噃!

象牙宮

國民生產總值:208484

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

DoReMi媽媽 寫道:
離職啲噃!

寫錯! 應該係"離譜啲噃! "

大宅

國民生產總值:1141

bra咁貼身都要? ?-( 咁會唔佢帶黎引誘妳老公,等妳老公見bra如見老婆 講笑咋.
係我就直接同佢既,叫佢交返個Bra出黎.然後出warning letter.既然係佢個背囊度,重唔係有証有據.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.