意見反饋
義工

興趣嗜好 今日: 39|主題: 122997

[閱讀] 小作家出書途徑

別墅

國民生產總值:896

小作家出書途徑

你有想過替子女出書嗎﹖

讓子女成為小作家,絕非父母個人榮辱的追求。

要令子女熱愛閱讀、寫作,其實是家庭教育的延伸。在出書的過程當中,小孩子的努力不單可得到認同,還可增進親子關係。

且聽聽三位小作家與父母的親子互動,從而了解教育的真諦。

Nicole 部分收入用作捐款

8歲的楊坤澄(Nicole Yeung)最近出版了第二本英文著作《Seven Petals》,就讀國際學校3年班的她,自5歲半開始每天便自發地寫短故事,又將雜誌圖片貼於簿內,甚至扮記者作現場報道。翻看她的著作,發現其英文程度足有高中水平。

她的第一本書在去年她生日當天面世,自資印了200本,作為生日派對時送給同學的禮物,部分作出售籌款之用。今年再接再厲,將平日所寫輯錄成書,當律師的母親更想到一個嶄新意念,在書中留下空白的畫框。母親Connie說﹕「希望它成為一本互動的圖書,從而推動幼兒的閱讀文化。本地學校的小孩,一個月也不會自發地看一本他們感興趣的書。這本書讓小朋友既可看書,又不會覺悶,也不用查字典。」

書本的收益扣除開支後,將撥捐「苗圃行動」作慈善用途。事緣Nicole看完《窮山區 富學生》這本書後,「覺得自己好幸福,其他人無屋住、無鞋著、無
Blessed are the pure in heart, for they will see God.

男爵府

國民生產總值:7055

Re: 小作家出書途徑

我也有看這篇報導
不知有幾多家長肯自資為子女出版?

(7)小孩子應看classical English,應看經典作品,打好基礎,不要看《Harry Potter》。以作者作系列的看,讓她感受作者的風格。------------->我見小妹妹是看pride and prejudice ( 8歲睇得明白,又真係好叻女), Roald Dahl,不過, 點解唔睇Harry potter

有無人睇過以上 小朋友的作品? :-P

大宅

國民生產總值:4462

我都睇到呢篇報導.Pride and Prejudice係我中七考試課本,我唔敢講睇得明.起碼情情塔塔唔係一個學生仔所能理解.

呢位亞媽苦心唔駛講,但係幾歲人仔睇classics,又真係好有趣咩?如果我係細路就吃不消.佢講到Harry Potter好似洪水猛獸.但係我又覺得好有趣.我亞女千辛萬苦睇完中文版第一冊,我不知幾開心,簡直引以為傲添:mrgreen:人地竟然當佢係臘鴨喎.

男爵府

國民生產總值:5482

我當年比個女睇哈利波特之前都有左諗右諗o架! 我咁猶豫的原因係佢睇完咁有趣的小說後會唔會無興趣睇其他故事情節比較單純的童書?

珍珠宮

國民生產總值:34957

2018勳章 畀面勳章

個人感覺, 恕我直言, 有d覺得係虛榮心作怪. 即係好似有好多人, 自己話出書, 人地眼中好似好勁, 其實本書內容可能....

小作家出書唔一定代表佢英文比人勁 (我同意佢有相當好既英文水準), 不過那媽媽亦唔需要限住個女只看classic, 其實有好多好colloquial既小說都好好架, 只要內容有趣, 沒有不良意識, 何不讓孩子多d exposure?

男爵府

國民生產總值:7055

Roald Dahl一樣有暴力 :mrgreen: 同樣有人批評他的作品不適合小朋友
Blythemia 寫道:
我都睇到呢篇報導.Pride and Prejudice係我中七考試課本,我唔敢講睇得明.起碼情情塔塔唔係一個學生仔所能理解.

呢位亞媽苦心唔駛講,但係幾歲人仔睇classics,又真係好有趣咩?如果我係細路就吃不消.佢講到Harry Potter好似洪水猛獸.但係我又覺得好有趣.我亞女千辛萬苦睇完中文版第一冊,我不知幾開心,簡直引以為傲添:mrgreen:人地竟然當佢係臘鴨喎.
我絕對同意。幾歲人仔睇classics------>如果她的英文能力如報導所說有高中程度, 都會「明」吧!不過 深層次的剖析,又當作別論
我覺得當她中學再讀時, 會否更有樂趣?

我始終覺得,閱讀會因應個人閱歷而改變感受,有些書真的要長大才可以看, 強迫閱讀一些跟程度不相配的著作,效果可能弄巧成拙

大宅

國民生產總值:3151

小米米 寫道:
Roald Dahl一樣有暴力 :mrgreen:

0岩我!

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.