論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人在中銀開了一個戶口出糧, 當時要提供我家住址証明及僱傭合約給銀行留作記錄, 依家將會抄佢, 我打去銀行問, 話如果通知佢地我已抄個工人, 第時有咩事, 例如佢問銀行借錢……追數, 吾好再揾我地屋企做通訊地址, 銀行話佢地吾會因為抄左個工人而幫個客(工人)改資料, 除非係佢自己親自去改…..

我既問題係如果工人吾去改地址, 以後佢既通訊地址依然係我屋企? 你地有冇遇過同樣問題, 有咩解決辦法? 請指點.

珍珠宮

我前位極品賓, 走咗都無取消銀行戶口(都係中銀), 收到佢d宣傳單張, 又有其他追數信, 我將入境處確認我解僱呢個工人的信, 寄返去銀行同追數既公司, 之後再無收過任何野.

男爵府

You cannot avoid unless you don't pay cheque to her.

大宅

I also opened a BOC account for my helper. The BOC officer said the bank just send the ATM card to the maid once and then no more postage letter.

大宅

原帖由 KiuShaBB 於 09-8-27 16:37 發表
我前位極品賓, 走咗都無取消銀行戶口(都係中銀), 收到佢d宣傳單張, 又有其他追數信, 我將入境處確認我解僱呢個工人的信, 寄返去銀行同追數既公司, 之後再無收過任何野. ...

係呀, 只要你有她離職的証明及出境紀錄, 俾追收公司睇, 他們就唔會再煩到我們.

禁止訪問

BK Milk勳章

侯爵府

離職証明是傭主向入境處申報的, 稍後, 入境處會提供証明給傭主確認..

禁止訪問

BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至