母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB臉上有粒粒?

BB 而家2個月大, 是全人奶bb, 最近臉上有很多粒粒, 類似酒米仔, 有d是紅色. 駛唔駛看醫生?

Susanne :cry:
url=http://www.tickercentral.com][/url]

大宅

Re: BB臉上有粒粒?

BB有粒粒與餵母乳無關.
很多BB都會有.因為皮膚太嫩.
可能是接觸到衣物後的敏感.
又可能是吃過奶沒有及時抺嘴巴.

不要理它,過一兩天便謝.

複式洋房

BB一出生就有D酒米仔, 而家5個星期月重未散... 有無D藥膏可以搽?

大宅

Susanne,

My son same case as you.

PC9,

My son's 粒粒 are in his neck area, they won't go away, then 駛唔駛看醫生?

大宅

如果是紅色一點點酒米仔,應該是皮膚受刺激所致.
不要塗藥膏,初生BB盡可能都不要接觸藥物.

不要摸,不要擠,只要用清水清潔,塗上普通的潤膚乳.
三五天便會退.不過會繼續出.直到BB皮膚較能適應外間物品.

cicy,
粒粒生在頸位,可能是出汗所致.
如有疑問,可到健康院給醫生看看.

大宅

我生完在醫院問過醫生, 他說那些叫丘疹, 遲些會退的。不用擔心。

大宅

我個仔出世無耐都係咁, 過多幾日就無事, 不過, 一喊又會出架啦, 到大d就好啦!!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

醫生話, 奶漬, 汗漬或人地

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊