意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 0|主題: 84763

關係乳房同奶泵的清潔問題

子爵府

國民生產總值:11524

關係乳房同奶泵的清潔問題

我想問下乳房係唔係應該每次餵奶前後都清潔呢?
因為我看過資料
有D話每次都要, 以保持衛生
有D話每日洗澡便可以, 經常清潔會令乳頭容易受損

奶泵係唔係要每次用完都洗&烚呢?
噤1日泵十幾次奶咪要烚十幾次囉
如果係返工PUMP奶架話在公司度烚埋奶泵?!

子爵府

國民生產總值:13356

Re: 關係乳房同奶泵的清潔問題

我想問下乳房係唔係應該每次餵奶前後都清潔呢?
梗係最好每次都要清潔啦, 其實就咁用濕棉清潔應不會損害乳頭的, 若都係驚的話, 每次清潔完用d羊脂搽下.

奶泵係唔係要每次用完都洗&烚呢?
係一定要.

噤1日泵十幾次奶咪要烚十幾次囉
為了bb安全, 不可以懶.

如果係返工PUMP奶架話在公司度烚埋奶泵?!
可用消毒藥片浸.

[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

子爵府

國民生產總值:11524

THANKS~~~~~

男爵府

國民生產總值:8225

我每次泵奶前後, 都會係瓷盤"烏"低上身, 用唧唧樽入

別墅

國民生產總值:1088

i've once joined the gathering held by 國際母乳會and the expert mentioned that there's no need to specially clean your nipples ka....

since it's supposing clean enough and just only sweat here in summer ...

so, i don't clean it just when i bath and don't use too much soap to clean ahh...it may get dry....

see..
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10724;53/st/20040521/n/Chloe/k/023c/age.png

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.