意見反饋
義工

家庭理財 今日: 109|主題: 40496

想買基金

民房

國民生產總值:33

想買基金

想買基金, 唔知道係月供好d定係lumsum俾好d呢?
那個平均成本法, 我見有d書說好, 但係又有d書又說長線就唔好. 攪到我都唔知月供定係lumsum俾好 ?-(
其實到底係點計呢?
最近又有什麼熱門基金呢? bank介紹了一隻天達能源基金, 好嗎?
Thanks

禁止訪問

國民生產總值:1197

睛靈勳章

Re: 想買基金

民房

Thanks 一仔媽媽
我係諗住lumsum俾, 好似trade會比較方便.
不是這樣的嗎?
?-(

禁止訪問

睛靈勳章

民房

請問平均成本法是怎樣計算的呢?
為什麼有d書說, 長線的話, 平均成本法是沒用的. 它用作短線才產生作用? ?-(
但我聽bank/朋友說, 平均成本法好好. ?-(
其實到底係點?
而且以月供形式, 我感覺似儲錢多d. 唔係好似投資??
雖然我不是看短線, 但我如果有事想要動用d錢, 月供plan好似係唔可以提取/提取得好少.
我都不太明白月供plan??

禁止訪問

睛靈勳章

複式洋房

國民生產總值:217

一仔媽媽
我都想要d 資料, 你可否 pm 給我.
謝謝. :mrgreen:

大宅

國民生產總值:3261

今星期的投資小分享會開始從不同的角度介紹 基金投資,你可能不會在報紙上看過這樣的方法介紹,有興趣要的可PM我留EMAIL A/C. 每星期一篇有關投資股票/基金的投資小分享,若是你不懂什麼是基金,又或想知多D,是值得一看的,不過,因始終都不是專業寫作人,錯別字也請原諒。
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

複式洋房

國民生產總值:356

Ron38,

I have interested in it. Pls email to [email protected] Thanks.
Hi!!我叫做斳斳呀!!

複式洋房

國民生產總值:457

HI 25yrs :
你可以同一時間做lumsum and saving ,咁樣咪可以兩個效果都有,長線的話, 平均成本法是很有效的,因為大部份市場長線都係會反愎向上,所以平均入市可以比較穩定,而平均價都會靚D,除非個市直線上升,咁樣就一定lumsum會好D.

民房

hi stanley
你認為個市是會反覆向上?? 是什麼市場? global / hk?
我個人覺得中國經濟會好. 美國差.
但係我投資股票, 唔明白為什麼油價升咁多, d 中石油, 中石化賺咁多$$, d股價都唔升嘅? ?-(
這樣說來, 假設我投資中國基金, 它們大部份都係股票基金, d 股價都唔升, 我都無得賺啦, 對嗎?
我去bank問過, 他們叫我投資亞洲區基金, 有分別嗎?
Thanks

民房

國民生產總值:14

Ron38

What is the meaning of '好'的基金?
I want to know more detailed. Could you send me your article? Pls check your pm for my e-mail address.

複式洋房

國民生產總值:457

Hi 25yrs :
其實長線而言,環球市場是會反覆向上的,你可以番看過往的資料就會得到答案.好多時消息同價格唔係同步的,有句說話是"當好消息係市場上公佈,就是出貨的時候"這樣也表明咗大户(基金經理),同散户在投資上的分別.當大户賺錢平倉時,散户才出來接火棒.

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.