意見反饋
義工
[2004年或之前] 統計一下依家你地個bb一日食幾多餐奶同埋幾多個鐘食一餐?

大宅

國民生產總值:2918

統計一下依家你地個bb一日食幾多餐奶同埋幾多個鐘食一餐?

依家我個囝囝一日食五餐, 每三個半鐘頭食一餐, 八點鐘食第一餐, 最後果餐多數都係十點幾, 有人話bb可以四個鐘頭食一餐, 咁咪會食少一餐? 我想佢訓過夜果覺可以訓到九至十個鐘, 你地點安排你個囝囝食奶時間?

男爵府

國民生產總值:6147

Re: 統計一下依家你地個bb一日食幾多餐奶同埋幾多個鐘食一餐?

我個小b一日食5餐, 4hours 一次, 最早係八點, 最夜係一點左右啦.

子爵府

國民生產總值:11729

好媽媽勳章

Re: 統計一下依家你地個bb一日食幾多餐奶同埋幾多個鐘食一餐?

BB習慣每日10點埋身餵完就息燈o訓
半夜三點左右起身食人奶
早上六點左右BB再起身食人奶
BB返阿婆屋企後10點左右餵一次人奶,1點餵4oz奶粉,4點再餵一次人奶
晚上6點幾返阿媽屋企食飯及埋身餵BB

Total:7-8餐,3-4小時一次

版主

國民生產總值:131967

玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

小B會返托兒所, 所以要跟O個邊時間... 正常係4個鐘食5安

第一餐睇下小B幾點醒而決定食幾多... 5點食6安 / 6點食5安 / 7點食4安... 總之就要夾到托兒所10點O個餐...

放學回家如果唔扭計, 沖完涼玩陣訓陣, 十一點零食LAST O個餐6安... 如果扭計, 9:30食一餐4安, 1:00再食5安...

大宅

國民生產總值:1939

我同小倩一樣,都要跟番託兒所d時間,咁我小b朝早6:30食150ml,10:00同2:00係託兒所食,5:00託兒所有比2.5oz小b食,返到屋企如果唔扭計,就9點半到俾佢食,之後佢就瞓覺la,一直到天克, 如果扭計,會早少少比佢食lor.
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

大宅

國民生產總值:3548

係ar, 好開心ar, 我個小B呢兩日終於肯食多D lar,
佢都食到3-4oz一餐lar!!!
但係佢要成4個鐘到先食一餐,
但係起碼肯食就得lar!! :-P :-P

大宅

國民生產總值:2283

My baby christy feeding schedule:
8:00am; 12:00mm; 4:00pm; 8:00pm; 11:00pm; 2:00am
現時仍然全母乳,晚上需要餵密些...

男爵府

國民生產總值:5482

6:00am; 10:00am(泵5oz); 2:00pm(泵5oz); 7:00pm; 2:00am
現時仍然全母乳,...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

國民生產總值:1517

豬比比一日食5餐, 4hours 一次, 最早係7點, 最夜係11點左右啦.每次食6安, 每餐都食晒的呢

大宅

國民生產總值:2918

我個b3個半鐘頭食一餐咪好密 ?-( 不過點解有d bb好似仲未介夜奶既? 人奶唔好計啦, 如果好似11點先開始餵, 食完都12點, 等佢自己入睡咪12點幾? 咁即係佢夜晚果覺都係訓得六七個鐘? 點解咁得意既?

大宅

國民生產總值:2764

我個B約4-5個鐘食一餐,第一餐係朝早6:00,第二餐10-11點,第三餐3-4點,第四餐7-8點,臨瞓前嗰餐11-12點,每餐之間有時會隔4個鐘,有時會5個鐘,睇佢心情,都算好架喇佢半夜無食,起碼夜晚都有得瞓.依家佢每餐食140-150ml,一日大約食600ml左右.都ok啦.
沈師奶

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.