想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

請問egg day 是不是m與m之間多分泌個幾日?

請問大家m與m之間有幾日特別多分泌,是不是這幾日就是egg day, thanks.

伯爵府

Re: 請問egg day 是不是m與m之間多分泌個幾日?

YinTing,

係呀!如果,你分泌開始多...that means 你就快到egg day. 分泌少就應該過左egg day la.

伯爵府

另外子宮頸黏液的變化,就像下面的說明,的確在排卵時,分泌物會較清澈,其後會愈來愈混濁且愈來愈黏,不過分泌物的多少每個人不太一樣。
第一期(乾燥期):月經快結束時,動情素含量低, 無法刺激黏液的分泌
第二期(排卵前期):有混濁黃白色的黏性分泌物
第三期(潮濕期):分泌物增加,清澈而富有潤滑性, 維持一至三日
第四期(排卵後期):黏液快速減少,混濁而富黏性
第五期(月經前期):黏液又變成清澈水性

大宅

甘幾時do do 先容易bingo?

egg day 前 or 後?

BRIANMA

伯爵府

BRIANMA,

egg day 之前及後都有機. 除非你想要囝/囡. 因為,之前do do 就囡機會大. egg day 正日及之後就囝機會大d. 當然每個人都有分別...最大原因係你老公的蟲蟲有可能係 x 及 y 蟲比例有分別 及你當時的分泌情況都會影響x/y蟲蟲的活動能力.

男爵府

911 博士, 你好勁呀, 你又幫你解決左問題啦..

BRIANMA
你真係搵

伯爵府

imcc,

你唔需要幫我買廣告呀! :wink:

男爵府

你醒我至會咁講, 我唔係買廣告呀.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

伯爵府

imcc,

無你"付"!

大宅

ew911博士,

請問排卵期會維持幾耐?

我打算生雞仔,但今個月發現排卵期很混亂:

1月17-19日:蛋白分泌物(18日體溫上升,排卵捧較深色)
1月20-23日:分泌物快速減少
1月24-26日:分泌物混濁而富黏性(24日體溫下降)

分泌維持多過1星期,是否有問題?是否無排卵?

請指點,謝謝!

伯爵府

chicken,

唔好太客氣la! 我知道的知識都係係bk 學的.

其實分泌係排egg 之前就已經開始有,所以,你有一星期分泌都唔係有問題,只要你係排egg 時的分泌係好清晰(唔好太sticky, 因為,會防外蟲蟲游上子宮).

1月17-19日:蛋白分泌物(18日體溫上升,排卵捧較深色)
根據分泌及排卵捧....that means 你已經開始排egg la! 現在開工就最好! 不過,你指體溫上升???? 你可唔可以話我知你之前Day 17 及 Day 18 的 temp.
1月20-23日:分泌物快速減少
that means 你已經排出左egg,將慢慢游向子宮, 現在開工都有機
1月24-26日:分泌物混濁而富黏性(24日體溫下降)
that means 你已經排出左egg, 開始產生黃體素及體溫應該係高溫,如果,蟲蟲同egg 相遇就開始有化變.

希望幫到你!

男爵府

EW911

OH........你終於做左博士囉.....哈哈哈 勁呀!

chicken
其實我係當初識佢地既時候, 都好似你咁, 問好多問題架, 不過你唔洗咁客氣, 因為佢地如果知既, 都一定會幫你解決問題架, 我個時都係咁, 全賴有佢地, 我先識到好多野咋.

多謝你呀. 911!!!

伯爵府

imcc,

你唔係到呃分呀!

子爵府

2024年龍年勳章

Hello Professor 911....hope you don't mind you call you 'professor'

我d體溫有好明顯高及低, 我相信我有排卵掛 !!! 但係排卵期我唔覺自有己有分泌... C 啦...咁其實我有無排egg 呢? 多多指教

伯爵府

MuiTse,

你都唔好太客氣la!

分泌多與少同身體情況都有分別....你唔好飲太多凍飲及食涼野. 又或者你可以找中醫幫你調理吓身體. 因為,清晰分泌多都可以幫助蟲蟲游上去.

你有高低溫就應該有排egg. temp 最好係
m period - around 36.1 -36.5
egg day 之前後 - around 36 - 36.3
after egg day - 升到36.5以上 (只要係3日內慢慢升上高溫都係ok, 而後期升到36.7 就係最好)

伯爵府

ew911.... wongming同我講你係gel gel專家, 果然名不虛傳!

我想問下如果我成個月都冇乜分泌, 咁可以點樣預知egg day? 我想追隻雞仔, 但日子一日一日咁過我都未成功, 好心急啦開始 吉叔話我要調理好個身體, 唉, 唔知要食幾多劑至得

我今個月又egg左, d temp勁核突, 呢3日趺過36.67添!

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dino,
你真係無搵錯人啦,911好勁o架,只要佢肯開口就一定幫到你.

如果你無gel,你可以留意自己有無肚痛,腰骨痛或者胸脹咁,你都有量體溫?? 咁你就可以留意番自己體溫響呢d徵狀出現時係幾多度,又或者嘗試用clear plan去check下係咪+ve,只要掌握到到,下個cycle就可以更加準確咁響egg day開工啦.

伯爵府

happydino,

咁你真係要好好調理好個身體先.因為,係egg day 之前後都應該有不同分泌.

祝你早日成功!

伯爵府

March,

我幾時試過唔開口呀! :evil:

dino,

係呀!無錯,有 d 人都會有排egg 痛,你可以留意吓.不過,真係唔係人人都有.我係書睇過, 好似係20個人才有一個有似feel.

伯爵府

ew911 ... 我會肚漲架, 到egg左就縮細返, 但我覺得量temp只幫我搵到egg day, 但知道邊日egg時已經egg左, 如果冇gel gel, 用clear plan 都有d難度 !

march ... 你又轉大頭照嗱?! 點解家姐細佬唔同左樣既?

首頁

尾頁

跳至