意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 3|主題: 127256

俾個家務助理激死

男爵府

國民生產總值:5842

畀面勳章

俾個家務助理激死

我個賓賓走左,新果個又未來,所以要請個港傭頂住先。於是我經家務通請左個家務助理。請佢之前我已經同佢講明希望佢做到2月底,因為太急我唔可以隨時請人,咁佢都應承左我,仲話應承得你一定無問題。

點知佢返左一個星期工,就同我講要請3日假,我話我好難搵人頂你,不過你要放我都無辦法,咁佢竟然話如果唔得既不如你請過第二個!我就細細聲同佢講你咁即係『橋』起我啫。

嘩!佢即刻發左癲,跟住就好惡咁同我講話你請過第二個啦,我隨時唔做都得架。

我真係未見過d咁惡既人,自己咁樣請假法一d唔好意思都無,仲要擺個姿態係我一定要俾佢放,唔係佢就唔做。咁樣打工既態度我真係第一次見。返左一個星期工就話要請三日假,佢真係打工皇后。

後來我同家務通負責個位小姐講番,佢話個工人要去考試,我覺得仲慶,佢無理由一早唔知自己要考試,就算未收到通知,咁佢都應該知自己報左名,大約有幾多日唔來得。我請佢個時又唔一早講明,咁即係焗我請左佢之後就夾硬要放假。

今次我真係俾佢玩死。我每個月俾四百蚊外傭稅,就係培訓左的咁既人?!佢真係映衰晒其他好既學員。家務通應該設立一個制度,每介紹一個員工都要問僱主攞番個工人既comments,等d學員有d警剔,唔好離譜得咁緊要。

要請港傭既媽咪都要小心d,因為香港既工人都有d害群之馬!

洋房

國民生產總值:145

Re: 俾個家務助理激死

所以迫住我

男爵府

國民生產總值:5282

我請過幾個家務助理, 普遍來講佢地都好巴閉同怕幸苦, 又唔話得佢架, 都唔係閙佢,只係想佢跟自己意思同方法做啫, 佢地都唔想咁.
:-P

複式洋房

國民生產總值:395

都唔係只係"家務助理",而家D新人都係噤! 我早前請咗個大學生 (合約 - 兩個月). 上工前話明呢個係Critical Time. 点知上工後,佢突然要請假 (1 week) for study... 或唔做... 又係『橋』起我...

人係我請, 老細問到都無嘢好講, 真係有苦自己知...

而家D細路真冇責任感 :cry:

別墅

國民生產總值:939

不如post那些害群之馬個名出黎啦。

男爵府

國民生產總值:6544

想問下, 我地比左$400 培訓費,
我地點解無得扣稅嘅 ?-(

子爵府

國民生產總值:13471

我之前都經家務通搵過架, 我覺得佢地 d 家務助理多數都唔好, 因為我打過電話比幾個, 個個 d 態度都其差, 點敢請呀??? 最後我都係經朋友介紹先請到, 我諗可能 d 經社區中心請會好 d

別墅

國民生產總值:939

好似話培訓費其實係工人比的﹐所以佢地人工from$3670 to $3270﹐$400係僱主幫佢比晒先。

男爵府

所以外傭同僱主都係冇著數, 係政府'掠水".

孖寶 寫道:
好似話培訓費其實係工人比的﹐所以佢地人工from$3670 to $3270﹐$400係僱主幫佢比晒先。

子爵府

國民生產總值:12414

由 Krymum 於 2005-01-25 12:10:26
所以外傭同僱主都係冇著數, 係政府'掠水".

還要生出及養肥個"再培訓局"及譚x宗。

男爵府

男爵府

國民生產總值:9712

我以前請過一個家務助理很好的.忘記了是在仁愛堂還是明愛請的.

別墅

國民生產總值:715

As I posted before, it is rubbish and waste of time to hire 家務助理 through 家務通. I interview two 家務助理 (the third one did not even attend the interview) and both of them promised that they are fine with the work and could report duty anytime. But when I called them the next day, they turned down my offer by saying that the working time is too long, their husband did not let them do it .... etc. So if you want to hire 家務助理 through 家務通, forget it la!!! All you get is a full belly of "air". :evil: :evil: :evil: :evil:
Time flies, my kids are 12 and 10 years old now

男爵府

國民生產總值:5842

畀面勳章

咁如果第日佢地人工加番到3670,咁我地僱主仲駛唔駛俾400元外傭稅呢?佢地係咪一世都唔加人工?佢地加左人工咁我地有冇得減外傭稅呢?

我覺得政府想d僱主條氣順d所以先咁做。外傭稅交左無得退,好似我工人終途走左,新果個又未到,我問政府可唔可以退番佢都話唔得。外傭d稅有咩理由要僱主俾左先,又唔見我地老板同我地交左稅先。

孖寶 寫道:

大宅

國民生產總值:3455

totally agreed

唔話得, 唔
我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

複式洋房

國民生產總值:180

Totally agreed. Poor service. horrible helper. That's why I am so angry with HKSAR, disable governement. I am now rather keeping the Inin and find other Philipino maid. Origianlly, I can save 3270 (one month compensation), as my maid has signed termination letter to me with one month notice, now, because of unable to find the helper before the new maid come, I have to keep this old maid for two more months and fry her later.

複式洋房

國民生產總值:104

I also have this experience, twice, promised and said couldn't come 'cos family matter

One of them even take away the 試工錢

聴講佢地讀培訓是有津貼的, 會唔會是要去見過工先攞到津貼, 所以成日去"握"人?

ahgooma 寫道:
As I posted before, it is rubbish and waste of time to hire 家務助理 through 家務通. I interview two 家務助理 (the third one did not even attend the interview) and both of them promised that they are fine with the work and could report duty anytime. But when I called them the next day, they turned down my offer by saying that the working time is too long, their husband did not let them do it .... etc. So if you want to hire 家務助理 through 家務通, forget it la!!! All you get is a full belly of "air". :evil: :evil: :evil: :evil:

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.