論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

好似今日甘 actually聽日先係31號 but阿姐實係今日放假 你地會5會提早一晚出良比佢先 我尋日又5記得 今日又得我1個睇2件 出唔到街 唯有因間等老公收工 叫佢禁錢 今晚出番比佢 but都冇乜用 佢都放完假番來law

男爵府

會, 我多數都早出, 同埋,

因為我果個淨係出糧果個星期先放假, 咁我會就埋我自己幾時方便比佢放假, 而早出比佢.

當然, 我覺得呢樣野都係因人而異, 個工人ok的, 早幾日出有乜所謂, 若然係極品, 我會數足7日, 第7日先出.

原帖由 ShinTeresa 於 09-8-30 18:32 發表
好似今日甘 actually聽日先係31號 but阿姐實係今日放假 你地會5會提早一晚出良比佢先 我尋日又5記得 今日又得我1個睇2件 出唔到街 唯有因間等老公收工 叫佢禁錢 今晚出番比佢 but都冇乜用 佢都放完假番來law ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ShinTeresa 於 09-8-30 18:32 發表
好似今日甘 actually聽日先係31號 but阿姐實係今日放假 你地會5會提早一晚出良比佢先 我尋日又5記得 今日又得我1個睇2件 出唔到街 唯有因間等老公收工 叫佢禁錢 今晚出番比佢 but都冇乜用 佢都放完假番來law ...

都會架,有時我老公見披索抵換時,都會同我講聲,我會早少少出比佢,叫佢快d換囉,不過都係早1,2日啫.

但您話叫老公禁錢,您出cash比佢架??小心d喎.

大宅

原帖由 FA8866 於 09-8-31 00:25 發表

都會架,有時我老公見披索抵換時,都會同我講聲,我會早少少出比佢,叫佢快d換囉,不過都係早1,2日啫.

但您話叫老公禁錢,您出cash比佢架??小心d喎. ...

我d工人7年黎都係出cash...
不過好彩無事就話無事嗟...
我見bk好多人都話出cheque安全D..
所以新工人我都打算唔出cash...

請問出cash cheque(其實有咩分別?)定開戶口好D呢?

男爵府

Cash cheque = 寫工人名, 唔好劃過戶線, 只劃 bearer, 工人唔需要入戶口, 持身份證即可在銀行取到 cash. 咁佢=出 cash, 而您多一個憑證佢本人取錢.

原帖由 hodoyoudo 於 09-8-31 00:44 發表

我d工人7年黎都係出cash...
不過好彩無事就話無事嗟...
我見bk好多人都話出cheque安全D..
所以新工人我都打算唔出cash...

請問出cash cheque(其實有咩分別?)定開戶口好D呢? ...

男爵府

我都會提早出糧, 方便佢放假可以匯錢返屋企. 我地唔會明佢地家鄉有幾等錢開飯. 學似有位媽咪講, 佢ok我都唔會難為佢. 早出遲出對我都無咩大分別. 係出得順唔順咁解之嗎

我都係出cash cheque. 以前第一個約我會比receipt佢簽, 而家懶左, print都費事, 比左佢就算

原帖由 咕怪媽媽 於 09-8-31 08:56 發表
Cash cheque = 寫工人名, 唔好劃過戶線, 只劃 bearer, 工人唔需要入戶口, 持身份證即可在銀行取到 cash. 咁佢=出 cash, 而您多一個憑證佢本人取錢.

侯爵府

好媽媽勳章

我又不留都出cash 比張野佢簽 touchwood sofar 都未有咩argue 出cq比佢 佢米要去bank 而家佢要幫我睇2個 更加唔晒佢點出街la
原帖由 滿意媽 於 09-8-31 09:12 發表
我都會提早出糧, 方便佢放假可以匯錢返屋企. 我地唔會明佢地家鄉有幾等錢開飯. 學似有位媽咪講, 佢ok我都唔會難為佢. 早出遲出對我都無咩大分別. 係出得順唔順咁解之嗎

我都係出cash cheque. 以前第一個約我會 ...

洋房

會~~~

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

會, 好多時都早幾日出糧比佢, 等佢休息日可以攞到錢....

試過上個工人有幾次未到last day就問我出咗糧比佢未, 起初我都算, 早出有乜所謂, 之後佢吹多我2,3次, 好似我欠佢咁, 之後唔理佢, 話我boss都未出糧比我, 咁我點出糧比佢, 等佢多等1個星期先有錢落袋....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

別墅

有時就佢放假, 我都會. 以前個工人, 我永遠準時或就佢放假提早俾佢, 後來佢態度越來越差, 我就遲一兩日先俾, 佢黑晒面咁追我, 我就叫佢等多一兩日原因係我都未出糧. 所以我覺得間唔中遲一兩日出糧俾工人, 等佢地習慣吓, 唔使遲少少出糧都黑面俾我睇. 我以家嗰個, 遲左兩日都唔會追我, 亦唔會黑面.

男爵府

會,如果出糧日係sat or sunday,咁我會早在Friday出比佢,上次我解釋佢知點解早出比佢,佢不知幾happy,嗰晚仲比平時做夜一粒鐘先去訓,當然我同意睇人啦,如果極品,我真係睬你!

象牙宮

2024年龍年勳章

yes, if the pay day is Monday or Sunday, I will pay my helper on Saturday, so she can go to bank on Sunday.

男爵府

咁臭串我就會同佢講, 哎, 香港政府叫我7日內出之嘛, 依家都未到期.

原帖由 mavisw 於 09-8-31 13:54 發表
有時就佢放假, 我都會. 以前個工人, 我永遠準時或就佢放假提早俾佢, 後來佢態度越來越差, 我就遲一兩日先俾, 佢黑晒面咁追我, 我就叫佢等多一兩日原因係我都未出糧. 所以我覺得間唔中遲一兩日出糧俾工人, 等佢地習慣 ...

複式洋房

我亞姐話頭醒尾, 我都慣左早出糧比佢, 加上我老闆都早出糧比我啦, 冇計既.

首頁

尾頁

跳至