跳至

首頁

尾頁

大宅

上年的人名織麥用晒,今年改用洗水布。又快又平。
你地呢?

大宅

咩係洗水布呀? 點用架? 因曈曈間學校要連佢每日帶的毛巾仔都要有名呀...

原帖由 zzerong626 於 09-8-31 11:56 發表
上年的人名織麥用晒,今年改用洗水布。又快又平。
你地呢?

大宅

我日日都要為佢準備茶點, 因佢學校唔會提供茶點, 仲有要教佢唔洗除褲去厠所, 因為佢條校服褲係扣住件衫,佢地去厠所(小便)係無得除, 條校服褲係中間有個"燶"果隻.. 我覺得教佢咁樣去厠所仲難過教佢除褲去..

男爵府

原帖由 rebeccachor 於 09-8-31 03:29 PM 發表
咩係洗水布呀? 點用架? 因曈曈間學校要連佢每日帶的毛巾仔都要有名呀...

你可以用班馬牌防水筆,点洗都唔甩!梓睿一日要帶4條毛巾返学架!

男爵府

原帖由 Kaling 於 09-8-31 21:56 發表
我日日都要為佢準備茶點, 因佢學校唔會提供茶點, 仲有要教佢唔洗除褲去厠所, 因為佢條校服褲係扣住件衫,佢地去厠所(小便)係無得除, 條校服褲係中間有個"燶"果隻.. 我覺得教佢咁樣去厠所仲難過教佢除褲去.. ...

Kaling, 你形容嘅情況咁似jerry仔嘅? 你個仔讀邊間呀?

大宅

洗水布織麥都是在join label 訂嗎 ?
真係每間幼稚園都有不同要求. 本本每天除左帶書包, 仲要帶個手抽仔, 裡面裝著各式餐具, 包括一隻碗, 毛巾盒, 杯. 成副行裝好似走難咁 .

男爵府

原帖由 denisechow 於 09-9-1 22:56 發表
真係每間幼稚園都有不同要求. 本本每天除左帶書包, 仲要帶個手抽仔, 裡面裝著各式餐具, 包括一隻碗, 毛巾盒, 杯. 成副行裝好似走難咁 . ...

你形容得好攪笑喎......

jerry依家每日要帶一隻杯, 一細盒snack, 一條毛巾仔, 一條乾毛巾.......暫時都係買現成食物做snack....

侯爵府

帶茶点真令我好頭痛, so far 都係諗住餅乾蛋糕咁咋, 其他又驚會變壞咗. 其實由學期提供仲好la, 可以多d撰擇.

本本媽,
本本轉咗校?

大宅

本本轉了讀兆麟聖彼得上午校.

你地又轉了那一間呀?

原帖由 chan328 於 09-9-2 09:36 發表
帶茶点真令我好頭痛, so far 都係諗住餅乾蛋糕咁咋, 其他又驚會變壞咗. 其實由學期提供仲好la, 可以多d撰擇.

本本媽,
本本轉咗校?

大宅

我果間都要帶茶點, 除左餅乾同蛋糕仔之外, 真係唔知可以帶d 乜...你估我係毛媽整嘢食咁叻咩...

大宅

咦..... 同學仔,原來你走咗佬呀!!

原帖由 pwypaulina 於 09-9-1 23:06 發表

你形容得好攪笑喎......

jerry依家每日要帶一隻杯, 一細盒snack, 一條毛巾仔, 一條乾毛巾.......暫時都係買現成食物做snack....

大宅

Kaling, Chan328
日日都要整茶點?
真的用心涼苦,可能學校想家長的茶點加點心思呢!我就唔識啦,不過可以參考下呢個朋友
http://hk.myblog.yahoo.com/tintin-ma
必定令你加添靈感。

原帖由 chan328 於 09-9-2 09:36 發表

本本媽,
本本轉咗校?

大宅

洗水布人名貼~
一般印人名貼紙的公司仔都有「洗水布」物料,只要你問下有無熨係衫到/或者可洗水的人名貼。旺角/銅鑼灣/各小商場舖仔都有。

細心睇,其實係帆布,比較幼細,驟眼睇好似張fax紙禁,只可印黑色字和圖案,所以禁平,即叫即造。兩種可選:可熨,可縫。

原帖由 denisechow 於 09-9-1 22:56 發表
真係每間幼稚園都有不同要求. 本本每天除左帶書包, 仲要帶個手抽仔, 裡面裝著各式餐具, 包括一隻碗, 毛巾盒, 杯. 成副行裝好似走難咁 . ...

大宅

唔該晒zero ~ 亦多謝你分享那個實用既blog.

jusco 10蚊店 + log-on 有好多整便當既用品, 好kawaii + 精美. 大家都去睇下, 可能會有多D 靈感.

原帖由 zzerong626 於 09-9-2 17:01 發表
洗水布人名貼~
一般印人名貼紙的公司仔都有「洗水布」物料,只要你問下有無熨係衫到/或者可洗水的人名貼。旺角/銅鑼灣/各小商場舖仔都有。

細心睇,其實係帆布,比較幼細,驟眼睇好似張fax紙禁,只可印黑色字和圖案,所以禁平,即叫即 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 pwypaulina 於 09-9-1 22:55 發表

Kaling, 你形容嘅情況咁似jerry仔嘅? 你個仔讀邊間呀?

paupau,

jerry仔轉咗校咩!轉咗邊間呀 ?

侯爵府

zzerong626,

d 便當好靚呀! 好彩我唔駛整, 暈底都似.

本本媽,
去咗培正呀.

大宅

http://www.funkylunch.com/gallery.htm

大宅

真係好可愛, 自問就無心機整喇..

原帖由 zzerong626 於 09-9-23 20:20 發表
http://www.funkylunch.com/gallery.htm

首頁

尾頁

跳至