自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有冇媽咪試過帶咁細個小朋友洗牙,可否pm醫生資料給我,謝謝

子爵府

我女咁細無去洗牙,因為其實都唔會好dirty !
另外,佢地到小一時(大約6歲)就會跟學校牙科保健!到時人地會同佢洗and檢查!!

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 cameo 於 09-8-31 12:13 發表
我女咁細無去洗牙,因為其實都唔會好dirty !
另外,佢地到小一時(大約6歲)就會跟學校牙科保健!到時人地會同佢洗and檢查!!

學校牙科保健嗰D唔會幫小朋友洗牙架! 我個仔(約5-6歲時)食朱古力, 刷牙刷得唔乾淨, 牙菌膜積聚令D牙有漬, 我帶佢去洗牙 (其實好easy , 無大人咁洗牙法), D牙乾淨晒 !

大宅

學校牙科保健會幫小朋友洗牙架

子爵府

會呀! 我仔舊年第一次去, 都有幫佢洗, 返嚟當堂白淨晒! 我都期望緊快啲再有第二次呀!

男爵府

小師妹,

可否e-mail牙醫資料及價錢比我,因我囡囡啲牙都有好多黑積,因明年升小一,怕小一interview時見到佢啲牙會有影響,想同佢洗一洗

謝謝!

大宅

唔係噃, 我個女啱啱上年個牙齒保健有幫佢洗牙喎, 仲幾白淨

原帖由 小師妹 於 09-8-31 12:26 發表

學校牙科保健嗰D唔會幫小朋友洗牙架! 我個仔(約5-6歲時)食朱古力, 刷牙刷得唔乾淨, 牙菌膜積聚令D牙有漬, 我帶佢去洗牙 (其實好easy , 無大人咁洗牙法), D牙乾淨晒 ! ...

子爵府

我細女吾係洗牙,係補牙
http://hk.myblog.yahoo.com/lazymanhehe/article?mid=5700
http://hk.myblog.yahoo.com/lazymanhehe/article?mid=5942
http://hk.myblog.yahoo.com/lazymanhehe/article?mid=6045
原帖由 bread 於 09-8-31 14:59 發表
小師妹,

可否e-mail牙醫資料及價錢比我,因我囡囡啲牙都有好多黑積,因明年升小一,怕小一interview時見到佢啲牙會有影響,想同佢洗一洗

謝謝!

子爵府

原帖由 小師妹 於 09-8-31 12:26 發表

學校牙科保健嗰D唔會幫小朋友洗牙架! 我個仔(約5-6歲時)食朱古力, 刷牙刷得唔乾淨, 牙菌膜積聚令D牙有漬, 我帶佢去洗牙 (其實好easy , 無大人咁洗牙法), D牙乾淨晒 ! ...

我女四年都喺牙科保健洗牙,亦試過補牙,若有需要佢地會叫你覆診~
咁細個就有牙漬,平時要跟緊d佢刷牙仔嘞~~~

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 bread 於 09-8-31 14:59 發表
小師妹,

謝謝!

Already sent you the details, pls check pm !

大宅

我女女都有補牙同洗牙,都ok,無叫無喊,醫生話1歲左右都可以每年檢查.
其實小朋友開始食糖就好易蛀牙,睇牙醫會落疿素,可防止蛀 的

首頁

尾頁

跳至