論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

陽X女傭中心很離譜

話說我已在陽X女傭中心請了印印近兩年,期間發生了不少問題,但中心從不跟進,就是要他們幫忙翻譯工人的守則,時間表,甚至warning letter,他們都要三催四請才有所回覆!
唯一主動聯絡我就是問我同唔同工人續約!

這兩年間我個工人睇咗唔少錢醫生,我依正手續記去保險公司索償,音信全無。而家工人就快完約,緊係想追D番錢。打極電話都無人聽,唯有打去陽X問,佢竟然話個保險代辦商已經執咗,你話離譜唔離譜!

佢話會跟進後再覆我,當然人影都冇隻!最後都係我再打去保險總公司問才知道應該點做! :evil:

大宅

Re: 陽X女傭中心很離譜

我米仲慘, 我一月頭經佢地請印印, 佢地兩個幾星期後話印印比車撞到, 要醫幾個月, 黎唔到. 我緊係覺得佢地呃我啦, 我米叫佢地回水囉, 佢地唔肯, 話有証明就唔會回水, 噤佢地今日fax左d"所謂"証明比我, 全部都係印尼文, 佢以為我係 lu lu, 我緊係叫人幫我睇啦, 睇完之後發現嗰d只係驗血報告同埋一日sick leave嘅e生紙, 佢當我傻架, 而家仲叫緊佢回水, 如果唔係我會告佢.

民房

死啦, 我正想幫襯佢地請個印印tim, 請問你

大宅

SoloMi... 北角分行個李小姐好好人, 係間公司衰. 公價緊唔洗噤貴啦, 2888我鐘意佢有2400refund之馬, 出面1000至2000都有.

民房

Hi hkcindy,

點解有得refund

大宅

SoloMi ...妳咩都未知架? 妳係米比人呃呀? 妳打比北角李小姐問清楚先啦. 佢地有幾種payment method架.

check pm

別墅

12月開始冇左回贈了, 我在mk請, 工人來了3星期, 暫時都ok

大宅

唔係呀, 我一月頭先請, 仲有喎.

洋房

我而家幫襯的agent話印印已成立公會,訂出公價$2,800。如果有唔同價,可能是個別agent爭客的技倆。

不過,自從上次的經驗,我覺得請工人要小心謹慎,切勿貪平!

子爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

坦白講我係第一次請外籍工人, 都係經"陽x", 但我的槽遇就好好, 工人各方面都ok, 已agency 都有跟進, 每個月都有聯絡我問工人情 況. 所以我認為請人都係要有運氣.

首頁

尾頁

跳至