自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

【本報訊】藝人劉德華自爆涉嫌重婚醜聞。他昨日向傳媒證實與朱麗倩在美國拉斯維加斯結婚的消息,更直認早年曾與台灣女星喻可欣簽下一紙婚書,且不介意對方把它公開。重婚罪可判監七年,但有律師認為,私人協議的婚書不具法律效力,當事人再婚也不算重婚。

承認曾與喻可欣簽下婚書
劉德華昨日從北京返港,他在機場接受訪問時直認與朱麗倩結婚的消息,被問及當年曾否與喻可欣簽下婚書,他猶豫片刻後肯定地點頭說:「係有。」他稱不擔心對方將婚書公開,但不想回應是否後悔簽下婚書。
近日重提女兒與劉德華曾結婚一事的喻可欣母親,昨晚接受記者查詢時說,華仔與喻可欣拍拖時,已傳出華仔身邊有朱麗倩這個女子,但華仔解釋她只是影迷,「由於華仔跟可欣聚少離多,為了作出承諾,所以就在 85年 12月 31日在婚書上簽名,當時我是他們的主婚,同場還有介紹(兩人相識)的兩位朋友,為免張揚,也不敢請朋友來。」喻母形容,簽訂婚書現場很簡單,沒有鮮花,新人都沒換上禮服,當時兩人在婚書上簽名和蓋手印。
喻可欣 04年推出《情海星空——我與劉德華》一書中,都有提及兩人 85年秘密結婚的細節:「他要我從台灣帶結婚證書去香港。我一到香港,就在媽媽的作證下,我們互相簽了結婚證書。」

放大圖片

劉德華與朱麗倩相戀 24年,至上周二才肯在公開場合拖着她,承認朱的身份。

放大圖片

美國內華達州的一個搜尋網,清楚顯示劉德華與朱麗倩(原名朱麗卿)去年 6月在賭城註冊結婚。

稱「華仔有難」喻母不追究
雖然劉德華有重婚之嫌,但喻母昨日稱,不會以法律追究劉德華:「現在華仔有難當頭,我們也不想在這時候打人一巴掌。」
根據本港《侵害人身罪條例》的「重婚罪」條文,任何已婚之人,於原任丈夫或妻子在生之時與另一人結婚,即屬犯罪,可監禁七年。除非當事人已離婚,或再婚前七年其丈夫或妻子一直沒有出現,且得不到其丈夫或妻子仍在生的消息。
律師蕭詠儀說,不論拉斯維加斯或其他地方註冊的婚姻,在不同地方先後註冊結婚,法律上都會視作重婚。不過律師梁永鏗指出,若所謂第一次婚姻並沒有根據法律要求程序下進行,例如沒有合法監禮人,又沒有在婚姻註冊處宣誓行禮,則即使有見證人替雙方立契,該紙合同只能視為婚前協議書,在香港並無法律效力,因此簽約雙方即使其後與其他人結婚,也不構成重婚。

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

無效的! 都唔係正式註冊!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

珍珠宮

台灣帶過香港簽都得???? 你估簽默書簿呀??

侯爵府

多事之秋, 多事之秋...

珍珠宮

唔怪之愈小姐咁放唔低啦!

大宅

醒目開學勳章

屬牛今年犯太歲, 希望牛華呢單野快D平息啦.

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

都唔係正式註冊

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

愈描愈黑
可能朱爸爸以死幫個女出頭?!

子爵府

醒目開學勳章

吃不到的葡萄真係好酸~~~~酸足廿幾年

水晶宮

原帖由 VKwan 於 09-9-2 08:25 發表
唔怪之愈小姐咁放唔低啦!

睇埋呢段新聞,我反而開始同情俞小姐同佢亞媽.... 唔理當年佢地簽嗰份係咪正式註冊既婚書,但當年劉華做哂呢D野又打哂手印簽名作實,意義上已經係承認咗對方係佢另一半,之後咁樣唔要'老婆',走去同佢個'影迷'拍拖結婚,作為一個愛佢既女人,係正常女人既都唔會接受同承受到. 俞小姐亞媽呢次都顯得有品啦,講到明唔會告佢/追究,咁樣反而更加覺得劉華既人品並唔係想像中咁好仔囉.始終劉華都係凡人,都唔係完美既.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

都唔係正式註冊

珍珠宮

原帖由 焯媽媽 於 09-9-2 07:50 AM 發表
多事之秋, 多事之秋...

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

雖然喺法律上唔係正式,
不過都算係一種承諾,
仲係佢自願簽添 ......
又真係兒戲咗d。
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-1 19:55 發表

睇埋呢段新聞,我反而開始同情俞小姐同佢亞媽.... 唔理當年佢地簽嗰份係咪正式註冊既婚書,但當年劉華做哂呢D野又打哂手印簽名作實,意義上已經係承認咗對方係佢另一半,之後咁樣唔要'老婆',走去同佢個'影迷'拍 ...

水晶宮

原帖由 紅紅 於 09-9-2 09:02 發表
雖然喺法律上唔係正式,
不過都算係一種承諾,
又真係兒戲咗d。

咪係囉~!法律上唔係正式,但意義上已經係夫妻黎,始終作為一個女人,自己男人對佢作出一個咁大既承諾,在心中點都會認真視作呢段係婚姻,嗰個男人係自己老公囉,點知一個屈尾拾突然間變成唔係,俞小姐無癲咗已經算係執番身彩.始終呢種打擊唔係人人可以承受到.

珍珠宮

原帖由 ada0707 於 09-9-2 08:41 發表
都唔係正式註冊
唔係正式註冊只係法律上既問題遮,係心態上,個女仔同得你簽紙,就係諗住跟定你架啦,而且人地亞媽有場架,做亞媽既梗係諗住負託個女比你先接受呢種安排啦,你將人地個女呼之則來揮之則去,比你做亞媽,你咩感受?

大宅

不論注冊是否正式.
就算係啊, 或者人地都搞左離婚啦. 就算你女方怎樣不同意, 二年(五年)後華仔又咪係單身.
他上年結婚, 你話佢會唔會令自己有重婚罪的可能性.
梗係唔會啦. 同女方撇清晒所有關係先再婚啦.

女方都見到對方上岸了, 還不捉緊最後機會, 讓自己多d爆光機會. 要不以後她再談華仔的事, 人地都當佢放p啦.

過去就過去啦, 成日掛係嘴邊, 你幾真心, 人地都覺得你太假意. 不是你就不是你. 講多無謂.正如人地講: 劉太唔係你.

珍珠宮

原帖由 紅紅 於 09-9-2 09:02 發表
雖然喺法律上唔係正式,
不過都算係一種承諾,
又真係兒戲咗d。
咪係!唔通以前鄉下果d坐埋食餐飯就唔算正式呀!相反,我覺得俞小姐好天真好純囉,好愛好信任佢,無叫佢正式註冊就真啦!

所以呢,做女人要識得保護自己!男人靠得住,豬lar都會上樹!

水晶宮

原帖由 VKwan 於 09-9-2 09:13 發表
咪係!唔通以前鄉下果d坐埋食餐飯就唔算正式呀!相反,我覺得俞小姐好天真好純囉,好愛好信任佢,無叫佢正式註冊就真啦!

所以呢,做女人要識得保護自己!男人靠得住,豬lar都會上樹! ...

同意您講法.不過見佢之前影嗰D影樓相,我又真係唔太鐘意佢,打哂個心口出黎(勁deepV),真係好似唔正經既女人,好night club FEEL.mouth:

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

原帖由 Ivyyim 於 09-9-2 09:12 發表
不論注冊是否正式.
就算係啊, 或者人地都搞左離婚啦. 就算你女方怎樣不同意, 二年(五年)後華仔又咪係單身.
他上年結婚, 你話佢會唔會令自己有重婚罪的可能性.
梗係唔會啦. 同女方撇清晒所有關係先再婚啦.

女方都見 ...

讚同

心態俞小姐覺得已經係結左婚..咁係華仔同朱小姐一齊時..俞小姐仲咩唔拎呢一份野出黎呢?仲咩呢20幾年入面都唔拎出黎呢???
到而家華仔認結婚先拎出黎講? 佢都唔係未出書爆華仔好多野架啦...都唔爭左呢一份野啦...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好似話在 twn 要有 2 位見証人才算是合法的, 但當時只有俞小姐媽媽在場, 所以唔成立的

首頁

尾頁

跳至