母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

7個月bb每天1餐糊仔1餐粥仔可以嗎?

請問7個月bb是否可以每天1餐糊仔加1餐粥仔,其餘餵人奶? 謝謝.

別墅

Re: 7個月bb每天1餐糊仔1餐粥仔可以嗎?

my bb is 8 months and is the same as u.
sometimes she eat apple 糊仔, or sometimes eat 營養粉( contains proteins---it's v. good to bb or even elders ) as 糊仔 ka....she loves it v. much tim :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10724;53/st/20040521/n/Chloe/k/023c/age.png

大宅

當然可以啦. 自六個月起, 便可餵糊仔和粥仔, 還可以加南瓜同broccoli. 不過就要慢慢試, 先replace lunch 嗰餐, 之後, 每一種食物都要試三四天, 睇下有無不良反應. 我個仔就用了一個月轉兩餐固體食物. provide that 當bb喜歡吃的時候, 你可試下比佢自己拿起匙仔吃, 好快佢地就可以掌握到的.

大宅

CL322, swan_lau

多謝你們的意見, 我會明天開始比bb試食糊仔+粥仔.

該用戶已被刪除

子爵府

醒目開學勳章

最好係1yr後先餵粥仔!
tpy 寫道:
請問7個月bb是否可以每天1餐糊仔加1餐粥仔,其餘餵人奶? 謝謝.

大宅

係咪我有d誤解?-(

即係話唔好咁快一日內又食粥仔又食糊仔?? 要等到9個月或者再遲d??

若可以試食粥仔, 又是否粥仔及糊仔輪住隔日食?

茵茵 寫道:
1餐糊仔加1餐粥仔
2 meals 太多, 我bb9月先會2餐
2餐semi-solid 對7個月大既bb既腸胃有d太heavy.
該用戶已被刪除

男爵府

Xanthe 寫道:
[quote]
tpy 寫道:
[/quote]
唔好意思, 我想問為何最好係1yr後先餵粥仔?

我 bb 6個月去健康院時, d 姑娘話 bb 已經可以食粥仔, 如果食緊糊仔, 食完就唔好買新, 直接轉粥仔就可以. 而且我見有 d 育嬰院係 bb 6個月度已經比 bb 仔食粥仔 woo...!

大宅

我都有同感, 點解?

mango22 寫道:
[quote]
Xanthe 寫道:
[quote]
tpy 寫道:
[/quote]
唔好意思, 我想問為何最好係1yr後先餵粥仔?

我 bb 6個月去健康院時, d 姑娘話 bb 已經可以食粥仔, 如果食緊糊仔, 食完就唔好買新, 直接轉粥仔就可以. 而且我見有 d 育嬰院係 bb 6個月度已經比 bb 仔食粥仔 woo...! [/quote]

大宅

tpy,

You are right that, bb 腸胃還未成熟. 你可選擇一些比較容易消化的食物, 糊仔係不錯的選擇, 因為在吃semi-solid food 的同時, bb 可以藉咀嚼來鍛鍊口腔. 一般來說, 一歲以可以食飯仔了.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊