意見反饋
義工

產前產後 今日: 12|主題: 240963

跳至
花膠

大宅

國民生產總值:1464

花膠

我在message發現花膠的兩個講法, 請問邊個正確 :

1) 花膠會令子宮收縮,應該生完食

2) 花膠係一種滋陰既食物,如果有左BB食,就可以幫助媽媽有多O的水留係肚到,等BB可以住得好O的 ?-( ?-(

伯爵府

國民生產總值:18529

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re:急!!花膠

吓! 我剛剛煮了花膠湯, 飲唔飲得架?? 我是懷孕初期, 請指教.謝謝.

侯爵府

國民生產總值:24089

Re: 花膠

兩個我都覺得唔啱,因為我佗住亞仔時,我媽咪一星期煲兩次花膠湯比我飲,亞仔出世後,連健康院d姑娘都讚仔仔腳骨好添~
我家有隻曳曳豬

該用戶已被刪除

大宅

我都係係以下message發現的, 因此真想了解清楚.

https://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=137293&forum=23&2

另外 fatping君亦有朋友提供:

fatping 寫道:
我老公有個朋友做燕窩海味批發, 佢同我老公講叫我食多d鮑魚雞湯同食多d燕窩(燕窩每日一兩匙就夠), 兩樣都長胎, 反而佢話唔好食花膠住, 因花膠有助子宮收縮

禁止訪問

國民生產總值:3892

禁止訪問

國民生產總值:884

男爵府

國民生產總值:8123

2019勳章

我都覺得花膠好長胎, 幾好呀, 皮膚都靚d

子爵府

國民生產總值:12088

我聽到我老公咁講時都好有疑問. 因一向都聽聞花膠對長胎好, 點解會有人咁講而果個人重係做海味生意, 照計無理由同自己倒米, 所以我都半信半疑, 問西醫都無用, 因西醫只會叫你均衡飲食同食多d維他命, 不過因為我鍾意飲鮑魚雞湯多過花膠, 所以食唔食都無所謂, 其實都有人講大肚唔好食燕窩, 但我覺得最重要係睇返孕婦本人既體質.

男爵府

國民生產總值:5830

我都係有食花膠架﹐阿b出世有8磅重呀。
一路食住都唔覺子宮收縮不正常喎。
因為我唔食得燕窩﹐中醫就教我食花膠。
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

子爵府

國民生產總值:14863

聽聞食花膠是好的, 因為有膠質, 生的時候也不會咁痛, 我由三個月到現在38週一直每一星期都有燉湯飲, 希望真的有用啦!而阿b踼腳亦都很勁!

但飲完後真的覺得個嘴黏住的, d膠質真是好勁!

^^^... ^^^

民房

國民生產總值:16

各位好,我係新會員 有問題想問問各位
花膠點先係靚係好?點樣整?買幾多錢先ok?

唔好意思...本人對花膠無咩認識,希望有人可以幫幫我

子爵府

國民生產總值:14863

我就用花膠, 果皮, 朱展燉兩個半鍾
^^^... ^^^

子爵府

國民生產總值:14466

2019勳章

popo2003:

有一期飲食男女介紹過花膠... 文章說... 最出名的品種依次是黃鱉膠, 白花膠, 雞泡膠, 鱉膠和門鱔膠. 菲律賓, 阿根廷, 巴基斯坦等地也有出產花膠, 但以本地獨有的黃鱉膠和白花膠最矜貴, 因它們的食療較其他品種高, 而愈厚身就愈貴, 其中又以陳年(放上五六年)的最值錢, 因為它補而不膩滯. 但黃鱉魚現在幾年也沒有一條出產, 取而代之最高級的就是白花膠了, 白花膠比起其他花膠有更顯著的滋陰功效. 但價錢很貴, 一斤要$14,000. 常見的印尼花膠只是$4000一斤.

真正的白花膠外表看來應該是黃黃白白的, 中間應該有鬚, 兩邊有小孔, 中間有兩行黑線才是正貨, 摸上手乾爽, 嗅來清香魚腥. 有些自稱是印尼白花膠的卻是另一回事, 根本都不是由白花魚做出來, 也沒有上述特徵. 有些花膠會帶點深啡, 不老實的海味店店員會說那是老膠, 其實老花膠只會呈深黃而不會啡, 啡是因為魚擱了太久才處理, 瘀血滲入了魚鰾, 吃來都有腥味.

花膠有分公(也母), 公外形修長, (也母)外形較圓. 一般人愛吃公花膠, 因為其較厚身爽口, 富有彈性, 吃來口感較好. 而(也母)的花膠則因為較薄, 煲來較瀉身, 論功效則兩者差不多.

該用戶已被刪除

大宅

你生bb前有無食花膠?

H&A 寫道:
ioi:

多謝你咁詳細既資料!

白花膠真係好有效, 因為我生完(開刀)之後, 食過好幾次, 我媽咪會用白花膠"登"燕窩, 我媽咪話白花膠對做完手術好有效, 真係點,

民房

國民生產總值:16

ioi ,

多謝提供資料,嘩...那麼多種類,咁講究...我唔識買就實比人呃

該用戶已被刪除

伯爵府

國民生產總值:18529

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

多謝你地的資料, 太好了, 可以飲啦!
我有D擔心是因為兩星期前見紅, 作小產。而家可繼續努力保住BB啦!

珍珠宮

國民生產總值:42820

我上胎同而家都有飲花膠湯,起碼一星期一次,朗朗出世時8磅7,隻腳仔好好力。花膠燉燕窩加少少薑汁冰糖重可以止咳,上次阿仔咳得耐,媽咪燉左,岩岩媽咪幫湊個bb又咳,一齊飲,兩個都無左咳。

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.