意見反饋
義工

產前產後 今日: 19|主題: 240976

不知所謂的威爾斯醫院!!!

大宅

國民生產總值:3474

不知所謂的威爾斯醫院!!!

我三星期前曾到威爾斯醫院做抽絨毛球之小手術, 當天抽完後, 腹部痛得很厲害, 需即時訓床, 足足係張床抽痛左成個鐘, 痛意才慢慢散去, 最後可自行固家....真係嚇餐死!!
--事件一

事件二~ 我預期三星期後的今天(懷孕第4個月)去聽報告, 我husband特地請假陪我聽報告, 待我們等了足足二個鐘,最後 見到醫生,佢第一句就話, 報告未出, 找不到有關負責之姑娘. 亦不知道何時有報告, 叫我下次覆診時(一個月後)再看報告", 我即時回應說"若bb真的有唐氏綜合症, 唔通你叫我真的延至第5個月才做手術?! 究竟何時有報告出? 我已經等了三星期之久, 無可能再拖下去.... 那醫生只是回覆, 佢只會叫其他姑娘留下留言給關負責之姑娘回覆我(何時有報告出), 佢唔保証個位姑娘會否回覆我... 最後我唯有離開醫院....苦果唔係我husband趕住返公司開會, 我一定唔會罷休, 唔會就此離開醫院...我覺得此醫院之醫生及姑娘太唔負任, 太離譜!!!

後來,我下午再打電話找那姑娘, 結果給我找到她, 佢不單沒回覆我的留言, 並 x 衍地說, 有報告自然通知我, 我當然不肯就此罷休, 我竟天真地要求佢幫我打去"贊育"幫我check 下何時有報告返威院, 佢話ok幫我打去"贊育"check及稍彼回覆我, 最後,我當然收唔到佢嘅電話啦!
我最後打去投訴組威院, 佢地講嘢同一口徑出(幫住晒), 真吹脹!! 隻手遮天??!!

我真係激到冇聲出, 真的唔知個報告會幾時出? d醫生毫無醫德, 真的唔為病人設想!! 真係比佢地玩死!!政府請d咁嘅人做嘢(垃圾!!!), 簡直浪費我地立稅人嘅錢!! 簡直不知所謂!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:-x

別墅

國民生產總值:712

Re: 不知所謂的威爾斯醫院!!!

take blood sample in private clinic ~ $ 400 rather
than wait report la....................
Good luck, hope your bb healthy la

等待驗證會員

國民生產總值:6690

真係好離譜喎, 政府醫院真係好差! 咁你係私家醫生轉介去威院做抽絨毛球?

大宅

AJ,

唔係呀! 因我覺得去私家做實在太貴!(HKD5000~6500)不等, 而我今年已36歲(屬高齡產婦), 到政府醫院做"抽絨毛球"是免費的, 只是付出了入院登記費$150(一天), 而又早前聽某些私家醫生講, 威院做"抽絨毛球"口碑都唔錯, 所以才去威院做囉! 可能係自己黑啦! 現在唯有每天打電話去威院CHECK 何時有報告出啦!

大宅

mamakitty,

其實抽"絨毛球"或"羊水"比"抽血"準確性較高, 而我同我HUSBAND 真的接受不了BB可能有"唐氏"之毛病, 所以才冒險作此檢查, 當然每人對各事物都有唔同睇法, 有些父母可能接受到,但有些卻不....

謝謝你的關心呀!!!!

民房

國民生產總值:29

如果你給 $950, 威院 可安排做 一站式唐氏測試, 即日有report.

https://pdc.obg.cuhk.edu.hk/tr/oscardetails.asp

民房

國民生產總值:29

但是要wk11-14做.

你不好嬲啦, bb 一定健康無事, report 又正常, 所以政府醫院d人先咁不緊張. 開心d 做靚靚媽咪!!!

等待驗證會員

國民生產總值:6690

翁心怡

點解我咁問, 係因為我知道如果係高

大宅

國民生產總值:2436

2019勳章

我之前都係係威院到做檢查, 我都有一個十分不愉快的經歷,我有個B時發現子宮頸有粒息肉, 有

男爵府

國民生產總值:7099

都0吾明點解, 0吾係女醫生好D嗎, 大家都係女人? Why無論私家或政府D女醫生都一樣衰. 私家的女醫生之前都有好多BK 媽媽話好差 ?-( ?-( ?-(

我第一次在威院看也是女醫生, 後來是男的, 真係差好遠架. 反而男好過女.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.