跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我囡囡今日去健康院打左第一支肺鏈針... 佢八月底六個月大,不過我推遲一星期帶佢返健康院,咁就可以順手打埋... 今日健康院超級多人,唔知係咪因為大家都要打針,所以d姑娘忙到暈,我地坐係針房門口,幾乎50個入去的BB,有48個都喊住出黎...

由入到健康院... 磅重、量高、見姑娘到打針... 差唔多兩個鐘... 姑娘木口木面,打針超快手,我囡囡喊得好大聲 (佢之前係私家打6合1,完全無喊過!) 不過呢一針SAVE左我地$7XX,攞黎買嘢俾囡囡都好呀!

姑娘幫我約左5星期後的星期日打第二針... 佢話第二&第三針,每針最少相隔4星期... 第三同第四針之間就要相隔最少八星期)

為左囡囡我已經儘量幫佢安排打少D針,又儘量分開每次只打一支針... 所以有部份針係私家打 (6合1、水痘、食輪狀疫苗),其它 (私家同政府一樣針藥的) 就返政府打囉!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

張通告話有可能會發燒 (三日內),健康院亦開左退燒水俾我地旁身... 我囡囡打完針反而乖過平時,依家瞓緊,希望佢今晚唔會扭計啦!

男爵府

我個bb星期日早上去打呀 我都怕會好扭計!!!!希望bb乖乖地啦

大宅

我小b9月1日打,仲一次過打3枝針(4合1,乙型肝炎+肺鏈),肉痛死我.... 好彩冇發燒

珍珠宮

囡囡 (六個月大) 尋日朝早打完第一針肺鏈... 之後成日都呆呆地,好乖... 係尋晚好早就扭眼瞓,連沖好的奶都唔肯飲就瞓左... 半夜起身飲左一次奶 (無發燒),今朝起身飲完奶,已經好鬼精神叫住要落街行...

男爵府

今日同阿b去打針都好多人,都幾運亂又無指示又要自己問!!!原來登記完要聽講座,之後先排隊打針 打完針拎退燒藥又無人講要預約下次打o係邊度約 要自己走去問人幾時再預約打針,問佢地阿b要打幾多針個個答案都唔同我話阿b7個月 有d話要打多2支,有d話打多1支 好無內,都係打去健康院問呀

禁止訪問

珍珠宮

回覆 1# turtoiseh 的文章

請問聽咩講座呀?

大宅

頭兩支肺鏈針我帶左孖女去私家打, 上個星期五去健康院打第三支; 姑娘話肺鏈係痛d既;

跟住上個星期六再去打六合一, 夜晚就有少少燒.

男爵府

聽錄音帶講座 講支針要注意地方
原帖由 Angel_BB 於 09-9-7 02:24 PM 發表
請問聽咩講座呀?

別墅

我個b 27號都去打, 聽完你地咁講好似好混亂咁喎

大宅

今朝新聞話, 好多健康院都有出錯情況.
點解可以做野咁唔小心.....

bb 黎架嘛.

珍珠宮

真係好擔心!如果唔係支針咁貴,我寧願出去私家打... 去私家打針,姑娘慢慢同你對個藥盒,係你面前拆盒,將藥注入針筒,用玩具引下BB再打針,打完針仲會有塊膠布仔貼住...

係政府打,姑娘淨係問你名,知唔知打咩針,一講完佢就叫捉住BB手腳,一秒後支針已經係BB大脾 (我自備的玩具都幾乎黎唔切係BB面前搖),兩秒後支針已經離開大脾 (快成咁,BB當然係喊到拆天)... 搵塊肉酸棉花"禁"住大脾,姑娘就即刻起身叫我地出去 (我見有媽咪"禁"住塊勁多血的棉花,走去問姑娘攞膠布都俾人趕返出黎)...

真係好擔心!希望佢地唔會打錯針!

別墅

希望果D食錯藥同果位打錯卡介苗針既BB無事啦。D醫護人員真係應該小心D。每次見到呢類新聞,我就神經質甘聯想到自己個B中左招點算,個心就抽下。跟住就“鄧"果D中左招既BB同家長唔抵。
生左啦   小朋友早教教材分享:  http://www.kidsgoflash.com/tra_ch/ (no ads, just sharing)

男爵府

好彩阿b無燒,無食d退燒藥 不過當日真係好混亂 1個月後阿b又去打喇~

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都諗緊不如都係去私家打啦~安全啲...都係600...安全同慳錢....我會揀安全囉...

首頁

尾頁

跳至