嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 好容易傷風....點算

我個 BB 近期隔一個星期就傷風...成日要睇醫生...食藥..
我覺我亞B好似抵抗力好差咁...點算呀....

大宅

Re: BB 好容易傷風....點算

其實可能你同佢換衣服時,沖涼時, 未放好水時, 訓著左副被, 做得唔好都容易凍親, 例如冇關好window;

又可能著得太多熱親;

我有個朋友同個囡著七件衣服返學, 佢話校服件件都好薄;

底三
羊毛三
學校恤三
校裙
學校外套
校褸
羽"湧"
KooKuKooKu :pint:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

kooku2004 寫道:
其實可能你同佢換衣服時,沖涼時, 未放好水時, 訓著左副被, 做得唔好都容易凍親, 例如冇關好window;

又可能著得太多熱親;

底三
羊毛三
學校恤三
校裙
學校外套
校褸
羽"湧"

嘩~~~好誇張7件,好易焗傷風啊.

大宅

adasywong,
有無食過保嬰丹呀?

adasywong 寫道:
我個 BB 近期隔一個星期就傷風...成日要睇醫生...食藥..

Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

hi adadywong,

好耐無見喎, 你個bb係咪d傷風一直都未清呀?所以要成日要睇醫生?

你試下買以下藥材煲水比bb飲, 又或用這些水煲粥仔食:-

北耆5錢
防風5錢
白朮1兩

呢劑是有助增強身體抵抗力及有預防傷風之效用, 大人小孩也可服用. 我也間中煲水來煮粥比大女食.

另外亦找到一劑"增強免疫力"的湯水, 但註明是給較大的小孩子(尤其是上了幼稚園,感冒生病生不完), 但你亦可問問藥材鋪的伯伯可否給bb飲:-

材料:黨參 黃耆 紅棗 各 2錢, 枸杞1錢
*本茶香甜好喝,可以作為小朋友平常的茶飲,感冒的時候不要喝。

希望你個bb快d好啦.

adasywong 寫道:

複式洋房

PRISCILLALAM

無呀...所以依家都考慮想比保嬰丹佢食...
係咪真係好有用呢....

TPY

多謝你既advise....我會煲比佢試下.....

大宅

kooku2004 寫道:

又可能著得太多熱親;

底三
羊毛三
學校恤三
校裙
學校外套
校褸
羽"湧"

我以為老人家至會咁.......... ?-(

大宅

各位媽咪,

我覺得今年無論小童和BB都好容易有傷風, 仲好難好 !
就算好番,好快又會感染到 !
可能真係空氣唔好 !令到D可愛BB同媽咪都好辛苦 !
各位姊妹, 努力啦 !
一女一仔萬事足笑看人生無求欲 :-P  :-P  :-P

首頁

尾頁

跳至