論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為要湊 bb , 叫印印最少一年要剪一次髮, 佢居然喊喎!!! 唔比留咁長頭髮係咪好衰?

佢平時手指甲次次都要我叫先剪, 剪親都要半個鐘!
頭髮就掂到膊頭, 我叫佢扎住佢, 佢扎吓唔扎吓, 又話洗完個頭未乾咁!
咁頭先順便叫佢唔好留太長, 佢話"i don"t know"(佢之前同我講過話想留到兩年後返印 but 我冇答佢), 咁我話一年好剪一次 (都算耐啦), 跟住佢唔答, 咁我笑笑口話, 你答 "yes" 先啦, 跟住佢眼濕濕, 入去一路洗 bb 衫一路喊!!!

o崖!! 佢成日都用喊"朝"嫁!! 話親佢 d 野佢好似覺得好委屈咁就喊! 都唔知點, 攪到好似我好衰咁!

大宅

Re: 因為要湊 bb , 叫印印最少一年要剪一次髮, 佢居然喊喎!!! 唔比留咁長頭髮係咪好衰?

妳個都識得做戲比妳睇.我個印印黎左成年都冇剪過頭髮.同佢講,彩都唔彩我.我好似對空氣講野一樣.
重有七日我就炒佢,睇佢到時重係咪成碌木咁.

子爵府

Re: 因為要湊 bb , 叫印印最少一年要剪一次髮, 佢居然喊喎!!! 唔比留咁長頭髮係咪好衰?

我個印印以前在印尼,也留長髮,放下直到小腿。但佢3年前來hk打我工時剪左去,還要兩父女為要剪髮相擁大哭。(佢父親極易哭的。)之前佢在hk上個僱主處做了8年,有2個小主人,好像無剪長髮,但個僱主都無要求。
她現在也留長,但會kiu上去,kiu得很實。我個仔已6y,不用她抱,所以我也無理會她。總之她勤洗得乾淨,及個人衛生無問題就算。

我估計你個印印留長髮,是因為她貪靚,及老公/男友喜歡她長髮。

大宅

我請印印前講明, IF I HAVE BABY, 頭髮不可過肩, BB兩歲半前我三個月帶她剪一次 (我比$), BB兩歲半後她就有留返長, 因為她說老公喜歡長頭髮, BB大左我都比她留.

我現在準備新請一個印印, 都講明 IF I HAVE BABY頭髮不可過肩.

試下叫個AGENT同印印講.

BRIANMA

水晶宮

我自己都剪到好短.

我比$$要佢剪,短髮, 長度我决定, about 40HK-.

大宅

唉! 你地 d 工人咁聽話o既... 我淨係叫佢剪手甲都叫幾個月, 我唔叫佢就唔剪, 腳甲都係!

成日都用喊呢朝, 我驚我又叫佢剪髮佢又喊, 又話做得唔開心, 對 bb 唔好, 怕o左佢!

不過我真係覺得 bb 大 d, 佢抱住 bb 時 bb 會玩佢 d 頭髮呀!

大宅

I hate "crying",你喊我都識!!

伯爵府

佢地個個都係鐘意留長頭髮的,因為印尼D男人鐘意。
我以前個女細,我都一定要佢去剪,理得佢,問佢鐘意留長係鐘意留底,叫佢自己選。
後來個女大了(四歲後),我就放寬了,由得佢留,但亦不可太誇張,不可過份長,而且要佢每天都用夾束起,反而仲好看。

侯爵府

其實d工人留長頭髮都唔算過份呀...點解一定要佢地剪短髮呀?只要佢地肯束起d頭髮及個人清潔衛生...比佢地留長頭髮都唔過軚姐...
我個工人話係印尼d女仔都係留長髮架...而且佢地都係女仔黎姐...想留長髮都好正常呀...而家我個工人d頭髮長到差唔多到腰...不過佢好光淨...留長之前都有問我意見...得我同意先敢留既...
我見d賓賓多數都係留長髮...而且多數都長過腰tim...我同事個賓賓做左差唔多8年...同事話叫佢剪短少少佢都say no...d印印只係喊都好過比d賓賓一句say no頂心啦...

侯爵府

我唔比佢留長, 一定要剪短, 我自己到係bb出生后剪短了 (她在bb出生前來我處), 每日洗頭, 每2-3月剪一次.

男爵府

我都係唔比佢留長, 一定要剪短, 我係佢來之前已經講明, 佢話冇問題先請....!

首頁

尾頁

跳至