跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇媽咪睇過沙田愉翠商場1樓果位中醫??好唔好呢?????

大宅

ok 架 ! 我上次喉嚨痛, 都只是吃了三劑便好返. 佢最好是, 不會要你一次過執很多包. 第一次, 吃了那一劑, 約一個鐘左右, 便開始覺得舒服了很多. 之後, 我想快些好, 便晚上再執多一包. 之後, 第二次, 已經好了很多. 但就有些 nose 塞及條氣唔順. 再去睇多一次. 便已經好返晒. 收費都唔貴. 醫生收 $30, 藥就 $ 40 ~ 45/ 包. ( 應該要睇有 d 咩藥. ) 註: 我以前睇開那個就唔收醫生費. 但是藥就收 $ 50 ~ 60 / 包 (不等 ) , 但每次都要吃 三 至 五 包. ==> 所以, 愉翠這個 ok.

大宅

原帖由 bbsanrio 於 09-9-18 22:32 發表
ok 架 ! 我上次喉嚨痛, 都只是吃了三劑便好返. 佢最好是, 不會要你一次過執很多包. 第一次, 吃了那一劑, 約一個鐘左右, 便開始覺得舒服了很多. 之後, 我想快些好, 便晚上再執多一包. 之後, 第二次, 已經好了很多. 但 ...

唔該晒! 不過我有成日經過, 都唔見有人睇, 所以都唔知好唔好, 聽你講話OK, 我都會去試吓, thank you!!

大宅

唔好客氣, 我估你都是愉翠友. 對嗎 ?

不過, 睇中醫, 最主要夾唔夾. 仲有, 我一般睇中醫, 我都會選上了年紀, 最起碼, 是夠經驗. (註: 他告訴我已經七十多歲, 行醫都有 50 年. he.. he... 記住唔好同佢講是有人爆出來. )

這個中醫, 都好好人, 我睇了 2 次, 佢都主動同我講解一些養生之道, 又介紹去看看什麼書. 都 ok lar.

其實, 我都比較喜歡睇中醫, 因為一般感冒的西藥, 要吃足一個星期的抗生素, 而且, 吃完時常令人眼睏. 所以, 都很辛苦. 睇中醫就比較簡單, 一天吃一次. (註: 除了苦 D 之外. ) 又不會影響日常生活.

希望你早日康復 !

原帖由 Rabbitlee 於 09-9-19 11:14 發表

唔該晒! 不過我有成日經過, 都唔見有人睇, 所以都唔知好唔好, 聽你講話OK, 我都會去試吓, thank you!!

大宅

原帖由 bbsanrio 於 09-9-19 22:54 發表
唔好客氣, 我估你都是愉翠友. 對嗎 ?

不過, 睇中醫, 最主要夾唔夾. 仲有, 我一般睇中醫, 我都會選上了年紀, 最起碼, 是夠經驗. (註: 他告訴我已經七十多歲, 行醫都有 50 年. he.. he... 記住唔好同佢講是有人爆出 ...

多謝你, 我唔係愉翠友, 我係住起愉翠對面既欣延友!!!睇果中醫個樣都唔似70多歲月喎, 都keep得幾好!!!

首頁

尾頁

跳至