意見反饋
義工

心聲留言 今日: 0|主題: 15864

我會唔會產前抑鬱呀

大宅

國民生產總值:1758

BK Milk勳章

我會唔會產前抑鬱呀

我而家只係得9週,但唔知係唔係因為上次小產左,所以今次有左,除左老公外,我無話過比人知,我成日驚陀陀下個bb會無左,剛剛看完醫生,照完超聲波,見到個bb有心跳,但我個心仍然不安,成日想,今日有心跳,會唔會明天就忽然無左,搞到我行唔安,坐唔樂,訓唔著,食唔落…
我到而家個心都重係好驚、 好擔心,我覺得好似透唔到氣咁,我可以點呀 :-( :-(
[img][/img]

子爵府

國民生產總值:12710

Re: 我會唔會產前抑鬱呀

diana,

Don't worry so much, just relax.I will support you ga. :wink:
我個寶貝仔係屎撈B

大宅

BK Milk勳章

Haemon
tks a lot 連我老公都唔明白我,成日叫我唔好咁擔心,我都唔知點講比老公聽我的憂慮,心裡好難受,常常半夜喊出來… :-( :-(
[img][/img]

大宅

國民生產總值:4078

diana,
我好明白你的心情,感受,我上一個bb唔係小產,係意外地離開我,今胎我承受住無數的障礙,正如你所講成日都好擔心肚裡的bb,擔心佢仍然生存嗎?好怕她會離開我,當買bb野的時候自己會冇信心比到自己,好怕好怕.我地一齊努力吧,無須擔心,祝你生個健健康康的bb

大宅

國民生產總值:4137

diana :

hello!! 做人媽咪真的不容易。

您要放鬆d呀!!!!! 您越這樣想, 就會越影響bb。

加油, e度好多人會支持您的。

誠心祝您有個健康的小寶寶 :mrgreen: :mrgreen:

大宅

BK Milk勳章

kitty&mimmy,maggie0930
tks,我會試下放鬆d,唔去想咁多啦/
[img][/img]

水晶宮

國民生產總值:65717

畀面勳章

唔好自己嚇自己啦!
同埋真係有抑鬱既自己係不自覺架. 而家睇黎你好清醒呀. 唔好諗咁多.

洋房

國民生產總值:346

你吾好緊張la,你放鬆d,吾好比太大壓力自己,普著開朗心情就無事 :-P
開心只是一種態度, 一種睇法, 用不同的心態會有不同的效果, 朋友, 你是每事埋怨還是每事感恩? 快樂與否, 取決於你自己啦!!!

大宅

國民生產總值:2405

DIANA
生命是很奇妙的,既然現在BB的情況好就足夠了,莫因為過於緊張而忽略了與BB(雖然未出世)相處的機會.因他巳是有生命在你的肚子裏,而且緊張是會對BB的發展更加不好.
你要告訴醫生知你的情緒過放緊張,可能有些葯物可以幫到你,我知道有時是自己不能控制一些憂慮.無論產前或產後的抑鬱是很難抑制的.
好似我咁,產前沒有任何問題,但有產後抑鬱,是因為荷爾蒙失調,所以不知為什麼經常哭,後來做產後檢查,醫生給我服了些葯便無事,所以你唔好一個人去面對,應告訴關心你的人及醫生.

大宅

國民生產總值:3449

DIANA,

我有左囡囡時因為成日見紅, 都好怕, 好似你咁, 所以我諗住買個E生聽筒, 日日得閒聽住BB心跳, 等自己個心安定D, 我老公雖然覺得唔需要, 但係都肯買, 因為都覺得讓我安心係好重要, 後來問個E生係邊度買, 點知佢好好人咁借左佢舊果個聽BB心跳, 好似電筒咁果部機比我, 到我生左先還比佢, 當我生完女女還比佢時佢仲講笑下個BB記得再來睇佢, 最多再借部機佢我. 後來發現荷花都好似有D咁上下聽心跳的機, 總之用方法讓自己安心, 放心, 你上來講多D, 我地D媽咪又支持你, 等你可以開開心心咁迎接BB呀!

洋房

國民生產總值:326

你可以每天數次摸著肚皮跟你的BB說話,鼓勵他(她)要健康又堅強的成長,一定是個聰明伶俐,活潑可愛,長智慧有愛心的BB....多說些積極正面的話,不但是在鼓勵BB,同時也是鼓勵你自己哦~ 因為你都有份聽嘛!想你的BB將來有信心做人,面對社會的考驗及挑戰!那你對他(她)平安健康的到來就得有信心哦!開朗些~多微笑~做好一切準備等待你可愛的BB來臨吧!他(她)必感受到你的愛和信心~

男爵府

國民生產總值:5893

kitty&miffy
恭喜你懷孕,支持你.神會有安排的.

kitty&miffy & diane
不要太緊張,bb會感受到的.告訴你你是多愛佢.遲些佢開始踢你時,你就會很興奮的.

祝你們做個快快樂樂的媽媽.
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

大宅

國民生產總值:4078

ec822,
多謝你呀,我會努力架

大宅

BK Milk勳章

我而家都唔想咁多啦,休息多d,等下次檢查,下次再去就過12週啦,到時會放心d
[img][/img]

水晶宮

國民生產總值:71818

畀面勳章 環保接龍勳章

diana 寫道:
我而家都唔想咁多啦,休息多d,等下次檢查,下次再去就過12週啦,到時會放心d

唔好咁擔心啦, 你家陣至得9週, 情緒對bb都有影響架.放開懷抱, 係你既始終都係你咁. 祝福你! :wink:
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

伯爵府

國民生產總值:15915

我都係咁話~~係你既始終都係你.
吾好咁緊張丫,邊個媽咪吾擔心仔女的,睇開d,你要知道好多事情吾係你能力範圍控制得到的.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.