烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

減肥人的三餐有咩好食?

我減緊肥啊,我仲o弟埋西醫食藥幫助。
但根據個醫生所講的“禁品“外真係無咩好食,如:所有肉丸,腸仔,罐頭不能食,殿粉質少食,菜每日半斤,少油少肉,戒茶啡等等。。。
我o念到頭都大,我三餐可以食咩?各位可提供一下嗎?

今日我的餐單:
早:青椒一只,蛋一只,鹽水吞拿魚半罐
午:黃椒紅椒一只,兩湯匙魚肉
晚:西洋菜湯一碗,炒西勤紅蘿白小半碗,飯兩湯匙及一小塊粟米
水8杯

別墅

Re: 減肥人的三餐有咩好食?

修身堂的keep fit餐單:

星期一
早:腿蛋包 1 個,乳酪 1 杯
午:魚蛋湯米,油菜(走油),茶/水
下午茶:水果 1 份
晚:豉汁蒸烏頭,灼菜,飯,水果 1 份

星期二
早:麥包 1 個,加鈣低糖豆奶
午:低脂芝士火腿三明治,健怡汽水,水果 1 份
下午茶:馬莉餅 4 塊
晚:勝瓜炒牛肉飯,水果 1 份

星期三
早:果醬三明治,低脂乳酪 1 杯
午:粟米肉絲飯,菜(走油)
晚:時菜冬菇瑤柱豆腐魚片煲(可用清雞湯調味),飯/麵,水果 1 份

星期四
早:脫脂奶 + 麥皮
午:牛奶腸粉 3 條,白粥 1 碗,菜(走油)
下午茶:馬莉餅 4 塊
晚:鮮茄炒蛋,西蘭花,飯,水果 1 份

星期五
早:吞拿魚三明治,加鈣豆奶 1 盒
午:牛丸麵,菜(走油)
晚:粟米冬瓜肉粒蛋花湯飯,水果 1 份

星期六
早:粟米片 1 碗,脫脂奶 1 杯
午:雞絲三明治,檸茶(少甜)
下午茶:低脂乳酪 1 杯
晚:雜菜湯,牛扒配焗薯/意粉,健怡汽水,水果 1 份

星期日
早:加鈣豆奶 + 麥皮
午:雪菜肉絲窩米 1 小碗,蝦腸粉 1 條,蒸點心 4 粒,菜(走油)
晚:皮蛋瘦肉粥,菜(走油),水果 1 份

別墅

唔改晒

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁食法都應該減到啦! 仲食葯?? 可以唔食就最好唔食葯啦!

別墅

係呀,最緊要營養均衡,健康重要過修身 :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至