論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

請左工人後, 你們夫婦感情有無變呀 ?

我工人來左後, 我倆感情好了, 因平時家務有老公做, 現在有了工人, 我們多了時間傾計, 也多了話題(講工人), 溝通多了, 感情 也好了. 你們也一樣嗎?

男爵府

Re: 請左工人後, 你們夫婦感情有無變呀 ?

有時係有時唔係。

係家務的分擔些的而且確係輕鬆了,不過係工人的行為及工作方便反為有時多了磨擦。例如:有時我對個工人好一些,我老公就會話唔好對她過份的好,因為她會變得無大無細。當我個老公話個工人時,我又覺得好似唔係幾好似的就走去叫他唔好話個工人了,或使開個工人,我老公就會覺得我太過縱容個工人日後會唔會對僱主有顧忌及不會take things seriously當做野時。類似的問題都有經常發生特別係第一個工人時。

所以現在我老公話個工人時我都係唔出聲,除非真的係唔關個工人時。否則就一定沉默是金,費時為了個工人同老公有argue,唔值得。

象牙宮

2021勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得好咗, 因為少咗argue. 我老公好"哩啡", 冇工人時就會成日俾我鬧, 話佢搞到間屋污漕, 但而家我唔會話佢, 因為有工人幫手搞掂, 所以佢都寧願請工人.

子爵府

在請工人前, 我們已商議對待工人的方法, 所以都吾會為工人傷和氣. 同時我會講比老公知 bk 媽咪的個案, 等老公都吾會心軟, 或知多d 佢地既怪行.

P.S. 總覺工人會利用夫婦(家庭)間之矛盾來傷害我們感情.從中得益, 吾知你們覺得係吾係呢? 因有朋友為了工人而兩夫婦經常吵鬧, 最後還大打出手, 攪到找警察. ?-(

男爵府

少少都會有d影響, 因為大家處事方式唔同, 而且係自己直接同工人溝通佢個工作編排, 有時老公會唔明白, 所以初時都會因為小事而同老公argue; 但我會慢慢指出哪個是對, 咁老公便會明白自己點諗, 但最好不要在工人面前為佢而argue.

複式洋房

Agree w/Susanna. The housework is taken care by bun bun, so more time for us to share & enjoy. It s/b better than b4, right?

大宅

Always argue because of the maid, he said I am too mercy for my maid. He always scold her for small things!!! :cry:

複式洋房

AGREE !!!

在請工人前, 我們已商議對待工人的方法, 所以都吾會為工人傷和氣. 同時我會講比老公知 bk 媽咪的個案, 等老公都吾會心軟, 或知多d 佢地既怪行.

P.S. 總覺工人會利用夫婦(家庭)間之矛盾來傷害我們感情.從中得益, 吾知你們覺得係吾係呢? 因有朋友為了工人而兩夫婦經常吵鬧, 最後還大打出手, 攪到找警察. ?-( [/quote]

大宅

strawberries 寫道:
AGREE !!!

P.S. 總覺工人會利用夫婦(家庭)間之矛盾來傷害我們感情.從中得益, 吾知你們覺得係吾係呢? 因有朋友為了工人而兩夫婦經常吵鬧, 最後還大打出手, 攪到找警察. ?-(
[/quote]

同意!!!
所以幾時兩公婆都需要意見一致!!!達到共識!!!!

男爵府

我發覺我老公有時都幾留意工人,比喻工人有幾聲乞嚏,又會細心叫佢食藥。有時叫佢食生果等。

對我都冇吟細心架!所以居企多個女人,都唔可以大眼。

但自已唔好少少都妒忌。

大宅

之前請個工人好細18歲, 見佢甘細個離鄉別井, 不期然會對佢好D, 都會成日比老公話我使唔使對佢甘鬼好. 老公呷醋話我對其他人重好過佢, 自己吃魚頭魚尾, 最厚肉都比個工人吃. 每次見我對個工人好, 個樣都會嬲嬲地. 所以用左3個月無用啦!
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

伯爵府

same as SUSANNA we become better.

子爵府

我老公對個工人都好細心(本身性格), 已工人每次見我老公回家都特別多笑容, 家裡多個女人, 真係不能掉以輕心.

別墅

天天媽咪, 會不會佢怕工人傳染病菌比你地呀, 所以至咁講 ?
http://www.Fimakeup.com

別墅

strawberries 寫道:
AGREE !!!

[/quote]

agree!!!

男爵府

好媽媽勳章

我就覺得唔多唔少都差左 d, 因為我都成日為左工人而同老公嘈,真係好唔值得, 為左個外人喎!我唔想嘈架, 不過老公成日都要插隻手埋來,佢成日話我好鬧工人,我話我唔想咁架,but佢地唔識自動自覺,又蠢,蠢都唔係最大問題,但偷懶又唔蠢喎,寫低晒d野都可以做錯,又唔用個腦諗野,成日都好似電腦咁我叫咩做咩, 唔叫就唔識郁咁, 日日只識食飯訓覺, 做我叫佢做果d,個腦唔識思考, 唔識變通架!成日講野又聽 D 唔聽 D, 隻耳好似聽唔到野咁, 要我好大聲講先聽到, 我都唔想鬧佢架, 你估我放工返來真係無野好做呀, 鬧人都晒力晒精神架, 佢如果做得好, 我唔好 LONG 起腳嘆下,我老公日日夜返, 返來只識食飯玩佢電腦, 屋企事我照顧晒, 佢又知工人 D 野, 佢只見到我話工人, 話我好成日鬧佢, 我覺得我照顧到佢同兩個仔, 搞得掂頭家企企理理, 呢 D 女人野佢就唔好理啦, 唔通我鬧兩句都唔得咩, 我做錯野我 BOSS 都照鬧我啦, 上兩個 WEEK 先又為工人嘈到黑口黑面, 都唔知為咩, 佢話佢地好慘. 離鄉別井來打工, 係, 呢樣我成認, BUT 我無虐待佢喎, 我有出糧出比佢架, 代價來架啦, 佢來得HK預左要做野, 做錯就要鬧, 佢唔想人鬧咪比心機做囉, 呢樣係好公平架啦, 佢做得好, 我會讚佢表現好, 買野獎勵佢, 但做得唔好就要鬧, 我賞罰分明, 我讚佢時我老公又睇唔到, 只識成日話我鬧佢, 我老公有時對工人好過對我呀!

別墅

SUSANNA
可否分享下你們對工人的方法 ?

子爵府

kimimi
我因為英文吾好, 盡量叫老公同佢溝通及落ORDER, 所以老公最清楚佢做野做成點, 而我有不滿時, 係不會在工人面前說, 兩公婆有了共識才對工人講, 而工人都知有D野係我同先生講, 所以佢對我都好尊重,.

首頁

尾頁

跳至