意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 1|主題: 27060

煲粥電飯煲邊隻好?

洋房

國民生產總值:102

煲粥電飯煲邊隻好?

我的BB巳經六個月有多,想開始煲粥仔比佢食,但因為個工人新手腳比較慢,故此想買一個細size 的煲粥電飯煲,請問邊隻牌子比較好呢? ?-(
我想買煲出來的粥要棉,我問過Panosonic佢哋話佢嗰隻只可以煲成潮州粥咁樣。

請比D意見啦! :-P

男爵府

國民生產總值:9355

Re: 煲粥電飯煲邊隻好?

我用緊樂聲牌, 最普通o個隻西施煲(即係無煲粥or其他function o既), 呢d都得架喇~ 煲出黎都好綿~

平時我都係比工人煲架, 佢用個零鐘就煲好.

大宅

國民生產總值:3070

Panasonic SR-CJ05 for 1-3 persons is very good.
I bought one in fortress for HKD358.

民房

國民生產總值:68

Panasonic, 即係可以焗蛋糕個隻, 非常好用.

洋房

Hi wwma,

Thanks for your suggestion. How long would it take for cooking the congee for a baby and would the congee be soft enough?

洋房

我試過用普通電飯煲煲粥,係會滾瀉的,所以我想知係唔係要有煲粥function的先可以囉 ?-(

大宅

國民生產總值:3514

momwithcare 寫道:
我試過用普通電飯煲煲粥,係會滾瀉的,所以我想知係唔係要有煲粥function的先可以囉 ?-(

我阿媽係用普通電飯煲煲粥俾BB,水滾後打開個蓋

大宅

國民生產總值:3070

momwithcare,
I takes around 1hr 10mins and the congee is very soft.

大宅

國民生產總值:3101

大家可以試下用真空煲或真空杯焗往d米先(大約焗2-3個鐘, 但要張米煲滾先(大約15分鐘), 之後用明火煲一陣, d粥便好綿...

大宅

國民生產總值:4169

我係用樂聲牌細細隻的電飯煲煲粥仔, 由我奶奶煲粥仔比我老公細個時食用到而家, 好好呀,重用得 :mrgreen:

等d水滾左後揭開煲蓋繼續煲,咁樣就唔怕會滾瀉, 直到d粥仔夠綿就可熄制.

大宅

國民生產總值:3367

醒目開學勳章

我用普通電飯煲煲粥都冇瀉,因為我只係煲2-3碗粥既份量.
煲時落1-2湯匙米,水就落煮4個人飯份量既水.大概煲半個鍾,
之後可以熄製等佢焗一陣,d粥吸收左水份之後就會綿d架啦!
如果想"傑"d就煲耐d啦!

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.